r
Nosalty Logó

Kalácsfészek Anita konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kalácsfészek Anita konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

Összesen 915 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

Összesen 3662 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

Összesen 238 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    33.9 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    699 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1037.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    219 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    125.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    372 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    143 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    368 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 915 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    135.7 g

Zsír

  • Összesen
    128.4 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    2797 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4151.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    366 mg
  • Kálcium
    759 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    1926 mg
  • Nátrium
    877 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    473.8 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    502.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1490 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    571 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    712 micro
  • Kolin:
    2151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1474 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    71 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3400 micro
Összesen 3662 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    220 micro
Összesen 238 kcal

Hozzávalók

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához (10 db)

  1. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet (kelesztő)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk, beleöntjük a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és a liszt széléről egy keveset hozzáteszünk. Kb. 15 percig, letakarva kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
  2. Addig a többi tejet meglangyosítjuk, beletesszük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
  3. Amikor letelt a 15 perc, a liszthez adjuk a langyos cukros tejet, a langyosra hűlt vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Tetejét meghintjük liszttel, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük (30-35 perc).
  4. A sütőt előmelegítjük, az aljára beteszünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tésztának nagyon jót tesz a gőz.
  5. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 10 db 8-9 dkg-os darabra vágjuk. Minden tésztadarabot 75-80 cm hosszú, vékony rúddá sodrunk, félbehajtjuk, szoros fonattá tekerjük, két végét összecsippentjük/tekerjük úgy, hogy 4-4 cm kimaradjon a végén. Ezt a fonat belsejébe kanyarítjuk, hogy legyen a fészeknek alja is. 8-10 cm-es távolságra egymástól a sütőpapírral kibélelt sütőlapra sorakoztatjuk.
  6. A tojásokat alaposan megmossuk, forrásban lévő vízben kb. 5 percig főzzük, aztán lehűtjük, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és a kalácsfészkek közepébe ültetjük.
  7. Konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk, majd megkenjük a tojássárgájával (vigyázva, hogy a tojásokra ne menjen belőle, mert sülés közben bebarnulnak tőle), és kb. 20 percig aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5354
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 04.

Ajánló

Kiválóan passzol a húsvéti sonka mellé is! A színtelen tojásokat a végén kicserélhetjük festett tojásokra, így sokkal jobban mutat a húsvéti asztalon (nekem a verseny ideje alatt nem volt már időm tojást festeni).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a különlegesebb kalácsot szintén az online receptverseny keretein belül a húsvét témahéten sütöttem meg. Egy gaszromagazinban találtam a receptet, mely Lajos Maritól származik.

Hozzávalók

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...