Kalácsfészek Anita konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához (10 db)
-
125g finomliszt455 kcal
-
8 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
63g tej35 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0g só0 kcal
-
10 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
138g tojás173 kcal
-
4 kcal
Összesen
915
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához (10 db)
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
250g tej140 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A töltelékhez
-
550g tojás692 kcal
-
18 kcal
Összesen
3662
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához (10 db)
-
32.4g finomliszt118 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
16.2g tej9 kcal
-
3.9g cukor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g vaníliás cukor3 kcal
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
35.6g tojás45 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
Összesen
238
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 33.9 g
Zsír
-
Összesen 32.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 699 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1037.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 481 mg
-
Nátrium 219 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 125.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 372 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 143 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 178 micro
-
Kolin: 538 mg
-
Retinol - A vitamin: 368 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 850 micro
Összesen
915
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 135.7 g
Zsír
-
Összesen 128.4 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2797 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4151.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 366 mg
-
Kálcium 759 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 186 mg
-
Foszfor 1926 mg
-
Nátrium 877 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 473.8 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 502.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1490 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 571 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 712 micro
-
Kolin: 2151 mg
-
Retinol - A vitamin: 1474 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 71 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3400 micro
Összesen
3662
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 220 micro
Összesen
238
kcal
Hozzávalók
A tésztához (10 db)
-
50 dkg finomliszt
-
3 dkg friss élesztő
-
2.5 dl tej
-
6 dkg cukor
-
só ízlés szerint
-
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez
-
10 db tojás
Elkészítés
A tésztához (10 db)
- A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet (kelesztő)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk, beleöntjük a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és a liszt széléről egy keveset hozzáteszünk. Kb. 15 percig, letakarva kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
- Addig a többi tejet meglangyosítjuk, beletesszük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
- Amikor letelt a 15 perc, a liszthez adjuk a langyos cukros tejet, a langyosra hűlt vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Tetejét meghintjük liszttel, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük (30-35 perc).
- A sütőt előmelegítjük, az aljára beteszünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tésztának nagyon jót tesz a gőz.
- A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 10 db 8-9 dkg-os darabra vágjuk. Minden tésztadarabot 75-80 cm hosszú, vékony rúddá sodrunk, félbehajtjuk, szoros fonattá tekerjük, két végét összecsippentjük/tekerjük úgy, hogy 4-4 cm kimaradjon a végén. Ezt a fonat belsejébe kanyarítjuk, hogy legyen a fészeknek alja is. 8-10 cm-es távolságra egymástól a sütőpapírral kibélelt sütőlapra sorakoztatjuk.
- A tojásokat alaposan megmossuk, forrásban lévő vízben kb. 5 percig főzzük, aztán lehűtjük, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és a kalácsfészkek közepébe ültetjük.
- Konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk, majd megkenjük a tojássárgájával (vigyázva, hogy a tojásokra ne menjen belőle, mert sülés közben bebarnulnak tőle), és kb. 20 percig aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5353
- Feltöltés dátuma: 2012. április 04.
Ajánló
Kiválóan passzol a húsvéti sonka mellé is! A színtelen tojásokat a végén kicserélhetjük festett tojásokra, így sokkal jobban mutat a húsvéti asztalon (nekem a verseny ideje alatt nem volt már időm tojást festeni).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ezt a különlegesebb kalácsot szintén az online receptverseny keretein belül a húsvét témahéten sütöttem meg. Egy gaszromagazinban találtam a receptet, mely Lajos Maritól származik.