Kakaós csiga Szűcs Anett konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szűcs Anett
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
Hozzávalók a tésztához
-
7 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
75g tej42 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
19 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
-
0g só0 kcal
Hozzávalók a vajas alaphoz
-
63g margarin448 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
Hozzávalók a töltelékhez
A kenéshez
-
14g tojás17 kcal
Összesen
1747
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
Hozzávalók a tésztához
-
25g friss élesztő26 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
300g tej168 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
0g só0 kcal
Hozzávalók a vajas alaphoz
-
250g margarin1793 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
Hozzávalók a töltelékhez
-
114 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
Összesen
6984
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
Hozzávalók a tésztához
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
15.9g tej9 kcal
-
26.4g finomliszt96 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
2.2g olívaolaj20 kcal
-
0g só0 kcal
Hozzávalók a vajas alaphoz
-
13.2g margarin95 kcal
-
26.4g finomliszt96 kcal
Hozzávalók a töltelékhez
-
2.6g cukrozatlan kakaópor6 kcal
-
2.6g margarin19 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A kenéshez
-
2.9g tojás4 kcal
Összesen
369
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.3 g
Zsír
-
Összesen 80.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 915.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 449 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 223.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 672 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 139 micro
-
Kolin: 156 mg
-
Retinol - A vitamin: 632 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 466 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 220 micro
Összesen
1747
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.1 g
Zsír
-
Összesen 323 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 158 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 84 g
-
Koleszterin 614 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3661.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 386 mg
-
Kálcium 650 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 496 mg
-
Foszfor 1798 mg
-
Nátrium 284 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 892.4 g
-
Cukor 96 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 245.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2687 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 309 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 556 micro
-
Kolin: 626 mg
-
Retinol - A vitamin: 2530 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1865 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 880 micro
Összesen
6984
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 193.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 13 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
369
kcal
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához
-
25 g friss élesztő
-
2 teáskanál cukor
-
3 dl tej
-
0.5 kg finomliszt
-
2 db tojássárgája
-
2 csomag vaníliás cukor
-
0.5 dl olívaolaj
-
1 csipet só
Hozzávalók a vajas alaphoz
-
250 g margarin
-
0.5 kg finomliszt
Hozzávalók a töltelékhez
-
5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-
50 g margarin
-
1 csomag vaníliás cukor
-
4 ek cukor
-
1 teáskanál fahéj
A kenéshez
-
1 db tojás
Elkészítés
Hozzávalók a tésztához
- Kelt tészta alap: Élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Amíg habos nem lesz, addig a lisztet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, az olajat, a sót egy tálba tesszük (megjegyezném, hogy aki édes szájú, mint jó magam, az nyugodtan adjon a tésztához pár kanál cukrot ízlésének megfelelően). A felfutott élesztőt a tészta többi alapanyagához öntjük, majd jól eldolgozzuk, gyúrjuk. Nem kell megijedni, a tészta ragacsos állagú lesz. Letakarva 1,5 órát pihentetjük.
- Vajas alap: A vajat a lisztet összedolgozzuk, míg jól formálható (gyurma) állagúvá nem válik.
Hozzávalók a vajas alaphoz
- A kakaót, a vaníliás és kristálycukrot, fahéjat összedolgozzuk egy kis tálban.
- A vajat csak a kenéshez használjuk, amikor kinyújtjuk a tésztát. Ez ad egy ragacsos réteget, amibe a kakaó bele tud ragadni.
Hozzávalók a töltelékhez
- A vajas alapot kinyújtjuk, amennyire csak tudjuk. (Ügyeljünk rá, hogy sütőpapíron nyújtsuk, mert a liszt már túl sok lesz neki.)
- A vajas alaphoz hasonlóan, méretben megegyezően kinyújtjuk a kelt tésztát is, de ezt már lisztezett felületen. A vajas alapot ráhelyezzük, és elkezdjük nyújtani a tésztákat egymásba. 5x-6x félbehajtva a lapokat nyújtófa segítségével egymásba dolgozzuk. Ha a tésztát az elején két felé vesszük, könnyebb dolgunk lesz.
- Elegendő hajtogatás után, a tésztát véglegesen vékonyra nyújtjuk. Megkenjük felolvasztott vajjal (ne sajnáljuk), majd megszórjuk gazdagon a cukros kakaóval. Ha elfogyna időközben a kakaó, ne spóroljunk, lehet újat kikeverni, hisz a végeredményben látszódni fog a különbség.
- A kakaóval bevont lapokat, kanál segítségével meglapogatjuk, hogy jól beleragadjon a vajba. Elkezdjük feltekerni úgy, hogy minden "hajtásnál" az üres-csupasz oldalt is kenjük vajjal, hogy minden oldalról ragadós legyen.
- A hengert ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a csigákat elkülönítjük, lefektetjük a sütőpapírra úgy, hogy a csiga végét maga alá hajtjuk, így nem válik szét sütés közben. Enyhén meglapítjuk, majd tojással lekenjük, hogy szép piros legyen. A csigákat kelesztés nélkül már csak sütjük 175-180 fokon. Jó étvágyat hozzá! :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3472
- Feltöltés dátuma: 2019. március 05.
Ajánló
Körülbelül 45-50 db csigusz jön ki összesen belőle :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Szűcs Anett
3 recept
Aki se nem leveles tésztából, se nem kelt tésztából kívánja meg a kakaós csigát, akkor annak megosztom az én saját szerelmemet. A két tésztatípus vegyítve ad egy teljesen más ízélményt megmaradva a klasszikus vonalon, anélkül, hogy órákat a konyhában állnánk. Biztos vagyok benne, hogy az egész család és baráti kör kér majd repetát! ;)