Kacsamájpástétom 4. - Mámoros konyakágyon
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
75g kacsamáj102 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
15g bazsalikom3 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
9g méz29 kcal
-
1g barna cukor5 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
34g koktélparadicsom6 kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
300g kacsamáj408 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
120g kacsazsír0 kcal
-
60g bazsalikom14 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
38g méz114 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
368g újhagyma71 kcal
-
136g koktélparadicsom24 kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
24.5g kacsamáj33 kcal
-
7.3g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
7.3g lilahagyma3 kcal
-
9.8g kacsazsír0 kcal
-
4.9g bazsalikom1 kcal
-
0.6g rozmaring1 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
3.1g méz9 kcal
-
0.4g barna cukor2 kcal
-
30g újhagyma6 kcal
-
11.1g koktélparadicsom2 kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.5 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 386 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 993.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 507 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 189.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9072 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 41 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 179 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 614 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 8988 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 955 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 875 micro
-
Lut-zea 1519 micro
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 1545 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3973.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 394 mg
-
Vas 98 mg
-
Magnézium 196 mg
-
Foszfor 1021 mg
-
Nátrium 2027 mg
-
Réz 19 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.9 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 759.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36288 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 162 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 717 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2456 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 35952 micro
-
α-karotin 137 micro
-
β-karotin 3818 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 3499 micro
-
Lut-zea 6076 micro
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 323.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2959 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 2931 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 311 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 285 micro
-
Lut-zea 495 micro
Hozzávalók
-
30 dkg kacsamáj
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 közepes fej lilahagyma
-
8 ek kacsazsír
-
1 csokor bazsalikom
-
1 szál rozmaring
-
1 kk só
-
0.5 kk fehér bors
-
1.5 dl konyak
-
1.5 ek méz
-
1 teáskanál barna cukor
-
4 db újhagyma
-
8 db koktélparadicsom
Elkészítés
- Olvassszunk fel egy 2 l-es lábosban 3-4 ek kacsazsírt, majd egy mikróálló rugalmas edényt öblítsünk ki hideg vízzel. Öntsük ebbe át a zsírt, és tegyük a hűtőbe hűlni addig, míg a zsír szinte teljesen nem szilárdul meg (mehet a fagyasztóba is, gyorsabb).
- Olvasszuk fel a maradák zsírt, majd a felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk meg benne, kb 5-6 perc.
- Aprítsuk bele a fokhagymát, majd pároljuk ezt is 2-3 percig kevergetve.
- A májat öblítsük át hideg vízben, és 2 cm-es darabokra felaprítva borítsuk a lábosba. Forgassuk bele, és pároljuk együtt 2-3 percig.
- A rozmaringot aprítsuk bele, és szintén keverjük át. Közben borítsukrá az 1 dl konyakot, a mézet, sót, borsot. Alaposan keverjük össze, és fedő alatt további 6-8 percig pároljuk. Ha kész, akkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
- Vágjuk félbe a lilahagymát, az egyik felét tegyük félre a tálaláshoz, a másik felét ismét vágjuk ketté, és tegyük a botmixer poharába, majd az elkészült májas cuccfelét is tegyük a pohárba, és turmixoljuk le.
- Ha kész, akkor a masszát kanalazzuk bele egy keverőtálba, majd turmixoljuk le ugyanígy a másik felét is, végül ezt is kanalazzuk a keverőtálba. Alaposan forgassuk át. (Ha van egy nagyobb turmixunk vagy egymély edényünk, amelyben egyben megoldható a mixelés, akkor nem kell két adagban készíteni).
- Vegyük elő a mikróálló edényünket, és a kihűlt zsírra kanalazzuk rá a pástétomot, majd egyengessük el. Tegyük vissza a hűtőbe, és várjuk meg, míg teljesen kihűl, ha tudjuk :), mert akkor szeletelhető lesz.
- Ha kihűlt, akkor fejjel lefelé egy tányérra ki tudjuk borítani. Ütögetéssel segíthetünk neki, de ha mégsemmegy, akkor a szélét késsel körbevágva biztosan kipottyan.
- Friss bazsalikommal, koktélparadicsommal, újhagymávalegyütt a legfinomabb.
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 9763
- Feltöltés dátuma: 2011. február 14.
Ajánló
Volt már olyan, hogy nem tudtam kivárni (általában ez van), és fagyis kanállal adagoltam ki. Ha maradt konyakod, kortyold hozzá. Fontos: (most gurmék ne figyeljenek) Ha nem kaptál kacsamájat, akkor halkan mondom, hogy vehetsz pulykamájat is.Senkinek se szólj, nem fogják észrevenni, és így is finom lesz. Próbáltam, teljesen korrekt, kicsit más az íze, de finom. Más: konyak helyett elhasználhatod hozzá a még szalagavatódra kapott, és azóta a szekrény tetején pihenő, ősrégi tokaji aszúdat is, ezzel is finom. Vásárolj elősütött baguettet vagy ciabattat, ami öt perc alatt 200 fokos sütőben, a sütő felső harmadában elkészíthető. Ha kibontottad, tedd rá egy tepsire, spricceld meg hideg vízzel, és a már előmelegített sütőbe told be. Látni fogod, amikor készen van. (megbarnul és ropogós lesz)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Nekem családi összeköttetések miatt sikerült ötcsillagos (*****) ukrán konyakot szereznem. A hosszú évek alatt összegyűjtött képzettségem és tapasztalatom alapján, a konyak hátulján lévő cirill betűs szöveget fentről lefelé, balról jobbra haladva, a kezdőbetűket lóugrásszerűen összeolvasva, (hogy örülne ennek Egri János) az ukrán élelmiszeripar titkos utasítását kaphatjuk meg, mely a ti kedvetekért lefordítva a következőképpen néz ki: B . E . L . S . Ő . L . E . G Valljuk meg, ki az a hazánkfia, aki most, amikor ezek csapokat nyitnak ki, meg zárnak be ötpercenként, szembe mer szegülni ezzel az utasítással. Én tuti nem. Kb. másfél deci kell összesen, de ebből 2x3 centet, mintha valami influenza elleni adagolási utasítás lenne, kötelezően fogyassz el, mielőtt bármit csinálnál.A kacsamájat egy arra alkalmas edényben öblítsd át hideg vízben, aztán tedd félre. Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és írnám, hogy vágd kockára. De mivel a végén az egészet leturmixoljuk, ezért nonfiguratív alakzatokat is vághatsz. Egy közepes lábosba (2 l-es) tegyél 3-4 evőkanál kacsa- (vagy liba-) zsírt, és közepes lángon olvaszd fel. Miután felolvadt, kapj elő egy mikróálló, rugalmas műanyag edényt. Ha nem tudnád, ezek azok, amikben a szüleidtől hétvégente hazahordod a kaját, és anyukád folyamatosan azzal szekál (!), hogy vidd már vissza, de vhogy mindig elfelejted. Óriási készleteid lehetnek különböző helyeken. Az edényt hideg vízben öblítsd el, és tedd félre. A felolvadt zsírt öntsd ebbe az edénybe, és tedd ki hűlni, hűtőbe, erkélyre, szabadba. Vigyázz a macskákra!!! Ismét tegyél föl 4-5 evőkanál zsírt ugyanabban a lábosban, és olvaszd fel, mint Rózsi jég szívét (jééééégbőőőőől vagyooook, talán fel sem olvadooook, hát nyúúúújtsd két kezed, olvaszd fel jéééég szííííííívemeeeeeeet…hu…ezért bocs, nem én voltam, hanem a konyak..). A fölolvadt kacsazsírba szórd bele a felkockázott vöröshagymát, és párold üvegesre. Már megint egy hülyeség… Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy szaladj le a sarki képkeretező-üvegező szakihoz, vágd gerincre, és egy jóképű vöröshagymát hőlégbefúvóval piríts rá a hasára. Hogy egy újabb hasonlattal éljek, ez mindössze annyit jelent, párold olyan rideg-áttetsző halmazállapotúvá, mint amilyen a pasid szeme szokott lenni, amikor lementek miatta neked cipőt venni egy bevásárlóközpontba, és a nyolcadik próba után a „Na, tetszik?” kérdésedre azt mondja, hogy „aha, jó”. De te nem azt kérdezted, hogy JÓ-e, mert tudod, hogy JÓ, te csak örömet akartál neki szerezni, meg hogy együtt legyetek. Kár volt elhozni. Na, ilyen legyen a hagyma. Ha megvan az áttetsző állag – ez közepes hőfokon, lefedve kb. 5-6 perc, akkor mehet bele a felaprított fokhagyma. Ez további 2-3 percig pirítsd, de vigyázz, ne égjen oda, mert keserű lesz. Most kockázd fel kb. 2 cm-es darabokra a kacsamájat, aztán bele a lábosba. Forgasd át a hagymával, és 2-3 percig párold őket együtt. Ezt követően szüretelj le egy 6-8 cm-es rozmaringszárat, (a kemény, fás része nem kell, csak a levele) aprítsd föl nagyon apróra, zutty bele. Majd a megmarad konyakra is szükséged van, ami kb. 1 dl. Jöhet a méz, só, bors. Ezeket a konyakkal együtt borítsd bele. Fedő alatt párold 6-8 percig. Miután elkészült, húzd le a tűzről, és jöhet a kedvencem, csinos konyhai segítőm, Bot Mixer. Na, most kell a fej lilahagyma, amit vágj ketté, az egyik felére dekorációs céllal lesz szükséged, tedd félre. A másik felét vágd ketté, és helyezd a botmixer edényébe az egyik darabot (a kettévágott kettévágottat). Erre pakold rá az elkészült cucc felét. Botmixerrel zúzd össze őket olyan állagúra, amilyet szeretsz – lehet krémes, és lehet rusztikus is. Majd ugyanezt tedd meg a másik felével is. Azért csináljuk két adagban, mert hóttbiztos, hogy tanult kollégáink a botmixergyárban félliteres poharat adtak a botmixerhez, és ha az egészet egyszerre tennénk bele, akkor a kedves kis kacsa belsőségének a szélrózsa minden irányába szétszóródott repeszeit ütvefúróval takaríthatnánk le. A leturmixolt masszát pakold rá kanállal a már kihűlt, megalvadt, műanyag edényben lévő zsírra, aztán ezt végezd el a másik felével is. Erre az egész tortúrára azért volt szükség, mert ha most az egészet beteszed hűlni a hűtőbe, vagy a ki a szabadba, akkor pár óra múltán a kis műanyag készséget fejjel lefelé fordítva, kézzel rásegítve az egész kihuppan belőle, és szeletelhető lesz. Biztosan szembetűnt már, hogy a bazsalikomra, valamint a dekorációs célra félretett fél lilahagymára nem volt szükség. Ezek csak a késztermék élvezeti értékét javítják elfogyasztáskor.