r
Nosalty Logó

Juhtúrós-borsos pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Jolimami
Juhtúrós-borsos pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 535 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 2147 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 327 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    30 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1062.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    568 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 535 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.9 g

Zsír

  • Összesen
    120.1 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    517 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4250.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    919 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    875 mg
  • Nátrium
    2270 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    180.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    938 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    247 micro
  • Kolin:
    223 mg
  • Retinol - A vitamin:
    922 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 2147 kcal
  • 15% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    648.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    347 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 327 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Ezalatt a száraz hozzávalókat (lisztek, só, bors, sütőpor) egy villával alaposan összekeverjük.
  3. A lisztkeverékkel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzákeverjük az élesztős tejet, juhtúrót, tejfölt, tojássárgáját.
  4. Pár perc alatt összedolgozzuk a tésztát (kézi gyúrással vagy kézimixer dagasztókarjával) és letakarva, langyos helyen fél órát pihentetjük. Nem fog nagyon megkelni a diabetikus liszt miatt (ha csak normál, BL 55 búzalisztet használunk, magasabbra kel).
  5. Minimálisan kilisztezett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt felével, félbehajtjuk, azt is megszórjuk a sajttal, újra félbehajtjuk, szórunk-hajtogatunk, amíg tart a tészta illetve a sajt. Negyedórát pihentetjük (nem kell többször hajtogatni).
  6. Előmelegítjük a sütőt, a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe helyezzük. Elég sűrűn rakhatjuk egymás mellé, mert inkább magasra fog nőni, nem annyira széltében nődögél sülés közben.
  7. A tojásfehérjével megkenjük a tetejét, megszórjuk szezámmaggal, színes borskeveréket őrölünk a tetejére, és irány a sütő. 25 perc után állítsuk 200 fokra a hőfokot, és további 3 percig süssük szép pirosra.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4712
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 08.

Ajánló

Cukorbetegeknek: ha sikerül nyersen 20 g-os pogácsákat kiszaggatnunk (és mért ne sikerülne), akkor egy pogiban 5 g a CH, a diabetikus liszt és a zsíros juhtúró miatt a glikémiés index is alacsonyabb, mint normál búzalisztből készült testvérénél.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Juhtúrós-borsos pogácsa
Jolimami 45 recept

Igyekszem olyan lisztkeveréket összeállítani, amiből már finom és jó állagú a pogácsa, de még elviselhető a szénhidráttartalma. Eddig vagy könnyű, jóízű, de magas CH tartalmú, vagy nehéz, tömény, alacsonyabb CH-tartalmú pogikat sikerült előállítanom, amiből lehet ugyan többet enni, de minek. Ez a pogácsa átmenet a két lehetőség között, harmadszorra sütöm és az íze is, állaga is teljesen jó. Azt nem tudom, másnap milyen, mert még aznap el szokott fogyni. Az általam használt liszt sárga zacskós, a szénhidráttartalma 100 g-ban 43,3 g. Azt tapasztaltam, hogy sokkal finomabb, ha tényleg vajat használok sütőmargarin helyett és az állagán szépen javít az a pici sütőpor, gyönyörű magasra nőttek (így egy tepsibe elfér a fenti mennyiség, nekem 31 db lett). Remek sörkorcsolya!

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...