Juhtúrós-borsos pogácsa
- 15% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
31g diabetikus liszt103 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
5 kcal
-
13g tej7 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
13g juhtúró35 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
20g sajt70 kcal
A tetejére
-
2g szezámmag10 kcal
-
0 kcal
- 15% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
125g diabetikus liszt413 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
50g juhtúró142 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
80g sajt282 kcal
A tetejére
-
7g szezámmag40 kcal
-
0 kcal
- 15% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
19.1g finomliszt69 kcal
-
19.1g diabetikus liszt63 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.2g bors0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
-
3.1g friss élesztő3 kcal
-
7.6g tej4 kcal
-
7.6g tejföl15 kcal
-
6.1g tojásfehérje3 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
7.6g juhtúró22 kcal
-
12.2g vaj88 kcal
-
12.2g sajt43 kcal
A tetejére
-
1.1g szezámmag6 kcal
-
0 kcal
- 15% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.5 g
Zsír
-
Összesen 30 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1062.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 219 mg
-
Nátrium 568 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 40.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 234 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
- 15% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.9 g
Zsír
-
Összesen 120.1 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 517 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4250.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 80 mg
-
Kálcium 919 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 875 mg
-
Nátrium 2270 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 180.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 160.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 938 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 247 micro
-
Kolin: 223 mg
-
Retinol - A vitamin: 922 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 248 micro
- 15% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 648.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 347 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 24.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
12.5 dkg finomliszt
-
12.5 dkg diabetikus liszt
-
1 kk só
-
1 kk sütőpor
-
0.5 teáskanál porcukor
-
0.5 dl tejföl
-
1 db tojásfehérje
-
1 db tojássárgája
-
5 dkg juhtúró
-
8 dkg vaj
A tetejére
-
1 ek szezámmag
-
négyszínű bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Ezalatt a száraz hozzávalókat (lisztek, só, bors, sütőpor) egy villával alaposan összekeverjük.
- A lisztkeverékkel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzákeverjük az élesztős tejet, juhtúrót, tejfölt, tojássárgáját.
- Pár perc alatt összedolgozzuk a tésztát (kézi gyúrással vagy kézimixer dagasztókarjával) és letakarva, langyos helyen fél órát pihentetjük. Nem fog nagyon megkelni a diabetikus liszt miatt (ha csak normál, BL 55 búzalisztet használunk, magasabbra kel).
- Minimálisan kilisztezett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt felével, félbehajtjuk, azt is megszórjuk a sajttal, újra félbehajtjuk, szórunk-hajtogatunk, amíg tart a tészta illetve a sajt. Negyedórát pihentetjük (nem kell többször hajtogatni).
- Előmelegítjük a sütőt, a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe helyezzük. Elég sűrűn rakhatjuk egymás mellé, mert inkább magasra fog nőni, nem annyira széltében nődögél sülés közben.
- A tojásfehérjével megkenjük a tetejét, megszórjuk szezámmaggal, színes borskeveréket őrölünk a tetejére, és irány a sütő. 25 perc után állítsuk 200 fokra a hőfokot, és további 3 percig süssük szép pirosra.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4712
- Feltöltés dátuma: 2012. június 08.
Ajánló
Cukorbetegeknek: ha sikerül nyersen 20 g-os pogácsákat kiszaggatnunk (és mért ne sikerülne), akkor egy pogiban 5 g a CH, a diabetikus liszt és a zsíros juhtúró miatt a glikémiés index is alacsonyabb, mint normál búzalisztből készült testvérénél.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Igyekszem olyan lisztkeveréket összeállítani, amiből már finom és jó állagú a pogácsa, de még elviselhető a szénhidráttartalma. Eddig vagy könnyű, jóízű, de magas CH tartalmú, vagy nehéz, tömény, alacsonyabb CH-tartalmú pogikat sikerült előállítanom, amiből lehet ugyan többet enni, de minek. Ez a pogácsa átmenet a két lehetőség között, harmadszorra sütöm és az íze is, állaga is teljesen jó. Azt nem tudom, másnap milyen, mert még aznap el szokott fogyni. Az általam használt liszt sárga zacskós, a szénhidráttartalma 100 g-ban 43,3 g. Azt tapasztaltam, hogy sokkal finomabb, ha tényleg vajat használok sütőmargarin helyett és az állagán szépen javít az a pici sütőpor, gyönyörű magasra nőttek (így egy tepsibe elfér a fenti mennyiség, nekem 31 db lett). Remek sörkorcsolya!