Húsvéti tojások kalácsfészekben
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
25g graham-liszt83 kcal
-
63g tej35 kcal
-
7g élesztő7 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
83 kcal
-
1g só0 kcal
-
60g főtt tojás93 kcal
A kenéshez
-
12 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
150g graham-liszt498 kcal
-
375g tej210 kcal
-
40g élesztő42 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
56g napraforgó olaj495 kcal
-
7g só0 kcal
-
360g főtt tojás558 kcal
A kenéshez
-
71 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
28.2g finomliszt103 kcal
-
9.4g graham-liszt31 kcal
-
23.5g tej13 kcal
-
2.5g élesztő3 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
6.9g tojás9 kcal
-
3.5g napraforgó olaj31 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
22.6g főtt tojás35 kcal
A kenéshez
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 22.7 g
Zsír
-
Összesen 22.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 320 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1173.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 136 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 332 mg
-
Nátrium 587 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 75.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 73 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 269 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 398 micro
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 136.1 g
Zsír
-
Összesen 132.3 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 1920 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7039.1 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 327 mg
-
Kálcium 814 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 339 mg
-
Foszfor 1994 mg
-
Nátrium 3520 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 502.8 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 452.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 767 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 436 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 706 micro
-
Kolin: 1613 mg
-
Retinol - A vitamin: 762 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 51 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2388 micro
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 441 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 150 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
45 dkg finomliszt
-
15 dkg graham-liszt
-
3.8 dl tej
-
4 dkg élesztő
-
2 ek cukor
-
2 db tojás
-
7 ek napraforgó olaj
-
6 db főtt tojás
A kenéshez
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A főtt tojások két végét egy tűvel óvatosan kiszúrjuk (hogy sütésnél ne repedjenek szét), majd olajos papírtörlővel jól áttöröljük őket, hogy szép fényesek legyenek, és ne ragadjon nagyon rájuk majd a nyers tészta.
- A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe egy csipet cukrot és csipet lisztet teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- A tej másik felébe beletesszük a sót, cukrot, 4 ek olajat, a két tojást, majd egy villával összekeverjük.
- A liszteket kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros-tojásos tejet, és elkezdjük dagasztani. Dagasztás közben hozzáadjuk a maradék olajat kanalanként, nehogy túl lágy legyen a tészta. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edény falától.
- Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- A sütőt közben előmelegítjük.
- Ha letelt az egy óra, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és bátran átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formálunk, majd letakarva további 10-15 percig kelesztjük.
- A cipókat három egyenlő részre osztjuk, melyekből rudakat sodrunk, majd elkészítjük a hármas fonatot, végül a két végét összedolgozva fészkeket formázunk. (Középen maradjon egy 3 cm átmérőjű üres rész.)
- Egy nagy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és erre helyezzük a kalácsokat.
- A fonatok találkozásánál megkenjük olajjal, hogy szépen meg tudjanak nőni, majd minden fészekbe helyezzünk fektetve egy-egy tojást.
- Újabb 10 perc pihentetés után a kalácsokat megkenjük tojássárgájával, és betesszük őket az előmelegített sütőbe, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40x2
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8205
- Feltöltés dátuma: 2012. március 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
A Mini kalácsok tésztáját használtam fel ehhez a húsvéti kalácshoz, csak a lisztek arányán változtattam. Készíthetjük persze csak sima lisztből is. Jó régen, egy újságban láttam ehhez hasonló húsvéti kalácsot. Ott egy nagy kerek kalácsba volt 4-6 tojás belesütve. Nagyon megtetszett, de eddig nem készítettem el. Most, hogy lassan újra itt a Húsvét, eszembe jutott, hogy kéne egy főpróbát tartani. Én valahogy jobban szeretem az egyszemélyes kis kalácsokat, mert így nem tud kiszáradni a megszegett tészta. (bár annak is elég kicsi az esélye, de biztos, ami biztos:) További képek itt. Ha a tésztánk esetleg túl lágy lenne, hintsük meg liszttel, amit beledolgozunk, de egyszerre csak kevéssel, fokozatosan (nehogy aztán túl kemény legyen). A tojások főzővizébe lilahagyma külső páncéllevelét tettem, így szép színt kaptak. Gondolom különböző színű ételfestékkel is lehet színezni, ha valaki valami "érdekesebb" színre vágyik.:) Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok Mindenkinek!:)