Húsvéti édes zsemle
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hozzávalók a tésztához:
-
38g finomliszt137 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
0 kcal
-
4g vaj27 kcal
-
19g tej11 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
22 kcal
-
15 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A kereszt hozzávalói:
-
6g finomliszt20 kcal
-
3g víz0 kcal
A máz hozzávalói:
Összesen
277
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hozzávalók a tésztához:
-
300g finomliszt1092 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
150g tej84 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
50g aszalt áfonya174 kcal
-
121 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g só0 kcal
A kereszt hozzávalói:
-
45g finomliszt164 kcal
-
24g víz0 kcal
A máz hozzávalói:
Összesen
2212
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hozzávalók a tésztához:
-
35.4g finomliszt129 kcal
-
5.9g porcukor23 kcal
-
0 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
17.7g tej10 kcal
-
6.5g tojás8 kcal
-
1.8g élesztő2 kcal
-
5.9g aszalt áfonya20 kcal
-
5.9g aszalt sárgabarack14 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A kereszt hozzávalói:
-
5.3g finomliszt19 kcal
-
2.8g víz0 kcal
A máz hozzávalói:
Összesen
259
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
277
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 49.6 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1295 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 303 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 563 mg
-
Nátrium 173 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 415.9 g
-
Cukor 135 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 189.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 373 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 238 micro
-
Kolin: 196 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1129 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 307 micro
Összesen
2212
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 133 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
259
kcal
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
-
30 dkg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
3 dkg vaj
-
1.5 dl tej
-
1 db tojás
-
5 dkg aszalt áfonya
-
5 dkg aszalt sárgabarack
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
A kereszt hozzávalói:
-
3 ek finomliszt
-
3 ek víz
A máz hozzávalói:
Elkészítés
Hozzávalók a tésztához:
- Az olvasztott vajat keverjük össze a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom és narancs héjjal, valamint a friss élesztővel. Ezután öntsük bele a keverőtálba.
- A lisztet keverjük össze a porcukorral, a mézes sütemény fűszerkeverékkel, (v. őrölt fahéjjal) egy csipet sóval, és az apróra vágott aszalt áfonyával, és sárgabarackkal.
- Ezután a lisztes keveréket kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra, majd dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát).
- Amikor megdagasztottuk akkor tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át.
- A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd formázzuk meg a zsemléket.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, helyezzük rá a megformázott zsemléket (sütés közben nagyra nőnek a zsemlék).
A kereszt hozzávalói:
- A lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk (a vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen).
- A sűrűbb masszát töltsük bele egy nejlonzacskóba, majd a sarkára vágjunk egy kicsi lyukat.
- Ezután rajzoljunk keresztet minden zsemlére.
- A sütő egyik sarkába tegyünk egy edénybe vizet, majd melegítsük elő. Ezután helyezzük be a tepsit, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük a zsemléket szép barnára (ha nagyon elkezdene barnulni a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral a sütés végéig).
A máz hozzávalói:
- A vízből és a cukorból pár perc alatt főzzünk szirupot.
- A sütőből kivett forró zsemléket kenjük le a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni (nem árt ha pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle, mert különben kissé ragacsos marad).
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 168
- Feltöltés dátuma: 2023. április 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
Gizi
384 recept