Húsvéti bableves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
429g sonkalé0 kcal
-
71g fejtett bab238 kcal
-
37g zeller13 kcal
-
34g sárgarépa13 kcal
-
39g fehérrépa25 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
3 kcal
-
36g tejföl71 kcal
-
2g finomliszt8 kcal
A csipetkéhez
-
14g finomliszt52 kcal
-
8g tojás10 kcal
-
1g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
434
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
3000g sonkalé0 kcal
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
23 kcal
-
250g tejföl495 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A csipetkéhez
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3033
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
63.7g sonkalé0 kcal
-
10.6g fejtett bab35 kcal
-
5.5g zeller2 kcal
-
5.1g sárgarépa2 kcal
-
5.7g fehérrépa4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
5.3g tejföl11 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
A csipetkéhez
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
1.2g tojás1 kcal
-
0.2g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
64
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 891.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 253 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 349 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 124.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 338 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 318 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 1068 micro
-
β-karotin 2836 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 334 micro
Összesen
434
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 150.4 g
Zsír
-
Összesen 61.3 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 328 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6241.1 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 1774 mg
-
Vas 60 mg
-
Magnézium 1159 mg
-
Foszfor 2443 mg
-
Nátrium 629 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 489.5 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 103 mg
VÍZ
-
Összesen 869.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2368 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 210 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2224 micro
-
Kolin: 577 mg
-
Retinol - A vitamin: 380 micro
-
α-karotin 7474 micro
-
β-karotin 19852 micro
-
β-crypt 502 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 2340 micro
Összesen
3033
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 159 micro
-
β-karotin 421 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
64
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
3 l sonkalé
-
50 dkg fejtett bab
-
1 közepes db zeller
-
3 db sárgarépa
-
3 db fehérrépa
-
2 db babérlevél
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek fűszerpaprika
-
2.5 dl tejföl
-
1 evőkanál finomliszt
A csipetkéhez
-
10 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 ek víz
-
1 csipet só
Elkészítés
A leveshez
- A szárazbabot a főzés előtti este áztassuk be. A kihűlt sonka főzőlé tetejéről gondosan távolítsuk el a zsírt, tegyük félre egy edényben.
- A sonka főzőlevét higítsuk fel vízzel, ameddig már nem lesz túlságosan sós. A víz mennyiségehozzávetőlegesen megegyezik a főzőlével.
- A babot öntsük a léhez, és forraljuk lassan. Ha a sonka főzőlevéhez nem használtunk babérlevelet, most adjunk hozzá 2-3 db-ot. Főzzük addig, ameddig a bab félig megpuhul.
- A zöldségeket tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel tetszés szerint, és adjuk a leveshez.
- Készítsük el a csipetkéket, felhasználásig tegyük félre.
- A félretett sonkazsírt egy serpenyőben melegítsük meg, majd adjunk hozzá fűszerpaprikát. Kevés vízzel higítva forraljuk fel, majd öntsük hozzá a leveshez.
- Ha a bab megpuhult, készítsünk habarást. A zúzott fokhagymát keverjük el a tejföllel és a liszttel, majd a levesből merjünk hozzá egymerőkanál levet, és keverjük simára. Ha nem lett csomómentes, akkor szűrő segítségével adjuk a leveshez.
- Újból forraljuk fel, majd adjuk hozzá a csipetkéket, és főzzük készre.
- Tálaljuk a levest. Levesbetétnek adhatunk hozzá kockázott főtt sonkát.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 121
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 71941
- Feltöltés dátuma: 2012. április 17.
Ajánló
Apróra felkockáztam az előző esti főtt sonka darabból a leveshez szánt mennyiséget, és külön tányéron kínáltam a leves mellé. Nagyon fontos, hogy semmi esetre se adjuk a kockázott sonkát főzéskor a levesünkhöz, mert túlságosan sóssá válik az étel, élvezhetetlen lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a főtt sonkával, a tojással, a hideg készítményekkel. Húsvét vasárnapján talán nemcsak nálunk esik jól egy meleg leves, ami viszonylag hamar elkészíthető.