Húsos rakott palacsinta gombamártással
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
A palacsintához
-
28g tojás35 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
75g tej42 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
75g szódavíz0 kcal
-
13g napraforgó olaj111 kcal
A töltelékhez
-
100g sertéshús166 kcal
-
33 kcal
A gombamártáshoz
-
13g napraforgó olaj111 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
63g gomba13 kcal
-
19g pecsenyezsír169 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
A palacsintához
-
110g tojás138 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
300g tej168 kcal
-
6g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
300g szódavíz0 kcal
-
50g napraforgó olaj442 kcal
A töltelékhez
-
400g sertéshús664 kcal
-
20g füstölt szalonna131 kcal
A gombamártáshoz
-
50g napraforgó olaj442 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
250g gomba53 kcal
-
75g pecsenyezsír677 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
A palacsintához
-
5.1g tojás6 kcal
-
9.2g finomliszt33 kcal
-
13.8g tej8 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
13.8g szódavíz0 kcal
-
2.3g napraforgó olaj20 kcal
A töltelékhez
-
18.4g sertéshús31 kcal
-
0.9g füstölt szalonna6 kcal
A gombamártáshoz
-
2.3g napraforgó olaj20 kcal
-
4.1g vöröshagyma2 kcal
-
4.6g paprika1 kcal
-
11.5g gomba2 kcal
-
3.4g pecsenyezsír31 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
9.2g tejföl18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36 g
Zsír
-
Összesen 69.8 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1448 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 726 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 301.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 144 g
Zsír
-
Összesen 279.3 g
-
Telített zsírsav 85 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 125 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 823 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5792.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 239 mg
-
Kálcium 704 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 217 mg
-
Foszfor 1706 mg
-
Nátrium 2902 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 215.4 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 1204.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 426 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 257 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 663 mg
-
Retinol - A vitamin: 405 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 221 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 817 micro
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 266.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 133 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Hozzávalók
A palacsintához
A töltelékhez
-
2 dkg füstölt szalonna
A gombamártáshoz
-
50 ml napraforgó olaj
-
1 db vöröshagyma
-
25 dkg gomba
-
1 evőkanál finomliszt
-
2 dl tejföl
Elkészítés
A palacsintához
- Palacsinta sütése:
- (Magam nagyon utálok mosogatni, ezért igyekszem a minimálisra redukálni a főzéshez használt eszközöket. Ami lehet megoldok a kisrugóssal, amit rém egyszerű mosogatni, és a csapókésemmel, amit szintén.)
- A palacsinta tésztájának eszközkímélő és garantáltan csomómentes módszere énszerintem: ütöm a tojást a nem túl széles, magas műanyag edénybe, só, cukor (1 kanál a sós palacsintához is dukál, hogy szép pirosra süljön), verem a kisrugóssal, adom a tejet, majd a lisztet - jó sűrű lesz, nincs csomó. Amikor ez a massza összeállt, akkor engedem fel a szódával. A sós palacsinta tésztáját sűrűbbre hagyom, mint az édeset.
- A sütésre szánt olaj teljes mennyiségét a palacsintasütőbe öntöm, azzal melegítem elő a serpenyőt. Mikor már elég meleg, akkor kis lábaskába öntöm az olajat, a második és a többi palacsintához már onnan adagolom: kenőtollal (amit másra nem használok)két kenésnyi olaj egy palacsinta alá.
- A palacsinta sütéséhez a gáztűzhely a legideálisabb: közepes lángméretű rózsán teljes lángon kezdem a sütést, egyszer fordítom a serpenyőt 180 fokban - ez az egyenletes sütés záloga. A második oldal sütésekor takarékra kapcsolok, akkor is fordítok egyszer 180 fokot, úgy lesz szép, egyenletes a másik fele is.
- (Elektromos tűzhely sütőhőmérsékletét nem lehet olyan gyorsan változtatni, ha elektromos tűzhelyem van, a 10 fokozatból a 8-as álláson sütöm a palacsintát. Lassabb is, meg nem is lesz olyan szép. Mindig mondom: az ideális tűzhely a két gáz - két elektromos főzőlap + elektromos, légkeverős sütő!)
- Töltelék készítése:
- A sült hús maradékát apróra vágom, mindennel együtt, ami vele sült: paradicsom, hagyma.
- Szalonnát aprítok még hozzá.
- A pecsenyelével kenhető masszát keverek belőle, serpenyőben átforrósítom, abban a serpenyőben, amiben majd a gombamártás készül, amíg a palacsintákat sütöm.
- Gombamártás készítése:
- Kockára vágom a hagymát, szeletekre a gombát.
- Olajon pirítom a hagymát, a paprikátmajd a gombát.
- Amikor megpirult, felengedem pecsenyelével, illetve annak hiányában vízzel és leveskockát adok.
- Összeforralom, liszttel kevert tejföllel habarom, borsot darálok rá, petrezselyem zöldjével szórom.
- Összeállítás:
- Ebbőlaz adagból 8 db nem túl vékony palacsintát kapunk, egymásra fektetve kenjük ahúsos töltelékkel. A palacsintákat tenyerünkkel mindig rányomkodjuk a töltelékre. A tetejére palacsinta kerül.
- Ha szükséges pár percre forró sütőbe tesszük. Tényleg csak rövid időre, mert könnyen kiszárad.
- Mártásos csészében adjuk a gombamártást mellé.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 706
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 67341
- Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 25.
Ajánló
Vadászatról hazaérkező férfinépnek :):):) Kitűnő családi vacsora, vendégváró vagy előétel. Változat: pörkölt kevéske maradékának kiadósabb felhasználására, a hortobágyi helyett változatosság képpen. Ebben az esetben a gombamártást is kevés pirospaprikával (darált vagy szárított) készítjük a zöldpaprika helyett. Javaslatom még: ha nem frissen adjuk fel, hanem melegíteni kell a rakott palacsintákat, feltétlenül fóliával fedve tegyük a nem túl forró sütőbe!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Nagyanyám mestere volt a maradékok felhasználásának, több okból is: egyrészt a nagypapa nam szívesen ette kétszer ugyanazt az ételt, másrészt nem is maradt mindig annyi, hogy önálló ételként fel lehetett volna tálalni, és persze akkoriban nem volt ételpocsékolás! A rakott palacsintát általában a sült hús maradékából készítette. Meg kell jegyezni, hogy amikor egybensült húst készített, azt sohasem egy étkezésre szánta, mert nagyon praktikus egy étel: hűtőben vagy zsír alatt tárolta és a beeső vendégeket pillanat alatt tudta kínálni hideg sülttel, mellé valami savanyúval. Akkoriban még beestek egymáshoz az emberek egy kis baráti csevelyre, borozgatásra.... Érdekesség képpen: az elegáns angol klubokban, ahol napi menűt főznek, mindig tartanak hideg sültet (ők természetesen marhasültet), arra az esetre, ha a kedves vendég nem kedvelné éppen az aznapi ajánlatot. Természetesen a húsos rakott palacsintának megvolt a maga szertartásos helye is az étkezések rendjében: a vadászatról hazaérkező férfinépet fogadta vele nagyanyám. Gombamártással, egy kancsó borral.