r
Nosalty Logó

Húsos rakott palacsinta gombamártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Húsos rakott palacsinta gombamártással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Összesen 997 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Összesen 3982 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Összesen 183 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36 g

Zsír

  • Összesen
    69.8 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1448 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    726 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    301.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 997 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144 g

Zsír

  • Összesen
    279.3 g
  • Telített zsírsav
    85 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    823 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5792.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    704 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    217 mg
  • Foszfor
    1706 mg
  • Nátrium
    2902 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    215.4 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1204.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    426 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    257 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    663 mg
  • Retinol - A vitamin:
    405 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    221 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    817 micro
Összesen 3982 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    266.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 183 kcal

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Elkészítés

A palacsintához

  1. Palacsinta sütése:
  2. (Magam nagyon utálok mosogatni, ezért igyekszem a minimálisra redukálni a főzéshez használt eszközöket. Ami lehet megoldok a kisrugóssal, amit rém egyszerű mosogatni, és a csapókésemmel, amit szintén.)
  3. A palacsinta tésztájának eszközkímélő és garantáltan csomómentes módszere énszerintem: ütöm a tojást a nem túl széles, magas műanyag edénybe, só, cukor (1 kanál a sós palacsintához is dukál, hogy szép pirosra süljön), verem a kisrugóssal, adom a tejet, majd a lisztet - jó sűrű lesz, nincs csomó. Amikor ez a massza összeállt, akkor engedem fel a szódával. A sós palacsinta tésztáját sűrűbbre hagyom, mint az édeset.
  4. A sütésre szánt olaj teljes mennyiségét a palacsintasütőbe öntöm, azzal melegítem elő a serpenyőt. Mikor már elég meleg, akkor kis lábaskába öntöm az olajat, a második és a többi palacsintához már onnan adagolom: kenőtollal (amit másra nem használok)két kenésnyi olaj egy palacsinta alá.
  5. A palacsinta sütéséhez a gáztűzhely a legideálisabb: közepes lángméretű rózsán teljes lángon kezdem a sütést, egyszer fordítom a serpenyőt 180 fokban - ez az egyenletes sütés záloga. A második oldal sütésekor takarékra kapcsolok, akkor is fordítok egyszer 180 fokot, úgy lesz szép, egyenletes a másik fele is.
  6. (Elektromos tűzhely sütőhőmérsékletét nem lehet olyan gyorsan változtatni, ha elektromos tűzhelyem van, a 10 fokozatból a 8-as álláson sütöm a palacsintát. Lassabb is, meg nem is lesz olyan szép. Mindig mondom: az ideális tűzhely a két gáz - két elektromos főzőlap + elektromos, légkeverős sütő!)
  7. Töltelék készítése:
  8. A sült hús maradékát apróra vágom, mindennel együtt, ami vele sült: paradicsom, hagyma.
  9. Szalonnát aprítok még hozzá.
  10. A pecsenyelével kenhető masszát keverek belőle, serpenyőben átforrósítom, abban a serpenyőben, amiben majd a gombamártás készül, amíg a palacsintákat sütöm.
  11. Gombamártás készítése:
  12. Kockára vágom a hagymát, szeletekre a gombát.
  13. Olajon pirítom a hagymát, a paprikátmajd a gombát.
  14. Amikor megpirult, felengedem pecsenyelével, illetve annak hiányában vízzel és leveskockát adok.
  15. Összeforralom, liszttel kevert tejföllel habarom, borsot darálok rá, petrezselyem zöldjével szórom.
  16. Összeállítás:
  17. Ebbőlaz adagból 8 db nem túl vékony palacsintát kapunk, egymásra fektetve kenjük ahúsos töltelékkel. A palacsintákat tenyerünkkel mindig rányomkodjuk a töltelékre. A tetejére palacsinta kerül.
  18. Ha szükséges pár percre forró sütőbe tesszük. Tényleg csak rövid időre, mert könnyen kiszárad.
  19. Mártásos csészében adjuk a gombamártást mellé.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 706
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 67330
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 25.

Ajánló

Vadászatról hazaérkező férfinépnek :):):) Kitűnő családi vacsora, vendégváró vagy előétel. Változat: pörkölt kevéske maradékának kiadósabb felhasználására, a hortobágyi helyett változatosság képpen. Ebben az esetben a gombamártást is kevés pirospaprikával (darált vagy szárított) készítjük a zöldpaprika helyett. Javaslatom még: ha nem frissen adjuk fel, hanem melegíteni kell a rakott palacsintákat, feltétlenül fóliával fedve tegyük a nem túl forró sütőbe!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Húsos rakott palacsinta gombamártással
Harmathy Ildikó 313 recept

Nagyanyám mestere volt a maradékok felhasználásának, több okból is: egyrészt a nagypapa nam szívesen ette kétszer ugyanazt az ételt, másrészt nem is maradt mindig annyi, hogy önálló ételként fel lehetett volna tálalni, és persze akkoriban nem volt ételpocsékolás! A rakott palacsintát általában a sült hús maradékából készítette. Meg kell jegyezni, hogy amikor egybensült húst készített, azt sohasem egy étkezésre szánta, mert nagyon praktikus egy étel: hűtőben vagy zsír alatt tárolta és a beeső vendégeket pillanat alatt tudta kínálni hideg sülttel, mellé valami savanyúval. Akkoriban még beestek egymáshoz az emberek egy kis baráti csevelyre, borozgatásra.... Érdekesség képpen: az elegáns angol klubokban, ahol napi menűt főznek, mindig tartanak hideg sültet (ők természetesen marhasültet), arra az esetre, ha a kedves vendég nem kedvelné éppen az aznapi ajánlatot. Természetesen a húsos rakott palacsintának megvolt a maga szertartásos helye is az étkezések rendjében: a vadászatról hazaérkező férfinépet fogadta vele nagyanyám. Gombamártással, egy kancsó borral.

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

A gombamártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...