Hosszúkás kenyerek
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Aurélia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
kenyérsütő
- 12% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 5% Zsír
Előtészta
-
29g rétesliszt104 kcal
-
9 kcal
-
50g tej28 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
0g cukor1 kcal
Tészta
-
43g finomliszt156 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
20 kcal
-
1g tojássárgája5 kcal
Összesen
327
kcal
- 12% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 5% Zsír
Előtészta
-
200g rétesliszt728 kcal
-
18g burgonyapehely64 kcal
-
350g tej196 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
3g cukor10 kcal
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
Összesen
2289
kcal
- 12% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 5% Zsír
Előtészta
-
21.6g rétesliszt78 kcal
-
1.9g burgonyapehely7 kcal
-
37.7g tej21 kcal
-
2.7g élesztő3 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
Tészta
-
32.3g finomliszt118 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
1.7g napraforgó olaj15 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
Összesen
246
kcal
- 12% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 579.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 362 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
327
kcal
- 12% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.3 g
Zsír
-
Összesen 31.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4055.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 498 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 691 mg
-
Nátrium 2537 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 417.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 83.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 349 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 206 micro
Összesen
2289
kcal
- 12% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 437.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
246
kcal
Hozzávalók
Előtészta
-
20 dkg rétesliszt
-
3.5 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
Tészta
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
Előtészta
- Az élesztőt feloldjuk a langyos tejben, a mokkáskanálnyi cukorral, hozzáöntjük a rétesliszt és burgonyapehely keverékéhez. A burgonyapelyhet lehet helyettesíteni 2-3 áttört főtt krumplival is, de el is hagyható. Ha teszünk bele, szaftosabb lesz, és nehezebben szárad ki. Összekeverve ez egy sűrűn folyó massza lesz.
- Letakarjuk, meleg helyen fél órát kelesztjük.
Tészta
- Hozzászitáljuk a másik lisztet (a szitálással is egy csomó levegőt juttatunk be), sózzuk. Az aszkorbinsav is segít az élesztő munkájában, akárcsak a rétesliszt a nagyobb sikértartalmával.
- Az előző hozzávalókat nagyjából összekeverjük, és akkor hozzáadjuk az olajat. Olíva is lehet persze.
- 10-15 perc gépi dagasztás után letakarjuk, meleg helyen egy órát kelesztjük.
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, hengerré formázzuk, elosztjuk 3 részre. Mindegyiket kilapogatjuk, nyújtjuk kb. 25×30 cm-es téglalapra. A hosszabbik oldalán összehajtjuk fölülről lefelé, aztán alulról fölfelé még egyszer. A hajtásszélt jól összenyomkodjuk a hengerrel, egy kicsit megsodorjuk tepsi hosszúságúra. A három rudat tisztes távolságban elhelyezzük a tepsin.
- Letakarva fél óráig meleg helyen kelesztjük.
- Megkenjük egy kis tejjel hígított tojássárgájával, ferde vonalakban bevágjuk egy zsilettpengével. Megint kelesztjük kb. 15 percig, amíg a vágások szét nem nyílnak.
- Ezzel egyidejűleg 200 fokra előmelegítjük a sütőt, alulra egy hőálló edénybe beteszünk egy kis csészényi vizet.
- Hőlégkeveréssel 200 fokon 10 percig sütjük, aztán mérsékeljük a hőmérsékletet 170 fokra, és tovább sütjük még 25 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral. A sütőből való kivétel után letakarjuk egy konyharuhával a kihűlésig.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35*30
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6194
- Feltöltés dátuma: 2013. november 27.
Ajánló
Kívül ropogós, belül puha zsemlekenyeret kapunk. A sréhen felszeletelve "pici gyerekkézbe" való.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
Aurélia
5 recept
Szóval ez a virágzsemle némileg módosult változata. Olaj van a tésztájában, és persze a fazon is más. Olyan hosszúkás, francia kenyér-szerű, de azért bagettnak nem merném nevezni.