Hortobágyi húsos palacsinta Morzsácska konyhájából
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirkepörkölt készítés
-
417g csirkecomb464 kcal
-
57g vöröshagyma21 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
59 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
33g paprika5 kcal
-
100g víz0 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Palacsinta készítés
-
100g finomliszt364 kcal
-
73g tojás92 kcal
-
0g só0 kcal
-
167g tej93 kcal
-
0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
Tejfölös habarás
-
200g tejföl396 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirkepörkölt készítés
-
1250g csirkecomb1391 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
20g napraforgó olaj177 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
240g paradicsom43 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
300g víz0 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Palacsinta készítés
-
300g finomliszt1092 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
Tejfölös habarás
-
600g tejföl1188 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirkepörkölt készítés
-
31.7g csirkecomb35 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
6.1g paradicsom1 kcal
-
2.5g paprika0 kcal
-
7.6g víz0 kcal
-
2.5g fehérbor2 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Palacsinta készítés
-
7.6g finomliszt28 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.7g tej7 kcal
-
0 kcal
-
3.2g napraforgó olaj29 kcal
Tejfölös habarás
-
15.2g tejföl30 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 65.8 g
Zsír
-
Összesen 133.2 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 560 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1934.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 497 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 777 mg
-
Nátrium 434 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 631.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 450 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 341 mg
-
Retinol - A vitamin: 406 micro
-
α-karotin 87 micro
-
β-karotin 467 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 2058 micro
-
Lut-zea 742 micro
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 197.5 g
Zsír
-
Összesen 399.5 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 86 g
-
Koleszterin 1679 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5804 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 306 mg
-
Kálcium 1490 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 340 mg
-
Foszfor 2331 mg
-
Nátrium 1302 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 319.7 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1893.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1351 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 68 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 172 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 308 micro
-
Kolin: 1023 mg
-
Retinol - A vitamin: 1218 micro
-
α-karotin 260 micro
-
β-karotin 1400 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 6175 micro
-
Lut-zea 2227 micro
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 48 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 156 micro
-
Lut-zea 56 micro
Hozzávalók
Csirkepörkölt készítés
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
köménymag ízlés szerint
-
3 kis db paradicsom
-
1 közepes db paprika
Palacsinta készítés
-
2 csipet só
Tejfölös habarás
-
6 dl tejföl
-
1 csapott ek finomliszt
-
1 kávéskanál ételízesítő
-
3 csipet bors
Elkészítés
Csirkepörkölt készítés
- A palacsintatésztát bekeverjük a leírt hozzávalókból, és állni hagyjuk. Közben nekilátunk pörköltöt elkészíteni. Ha nincs szódabikarbóna, használhatunk szódavizet, csak akkor annyi tejet használjunk, hogy figyelembe kell venni, hogy a víz is hígít. Ebből a mennyiségből kb. 15 palacsinta jön ki. (Én vékony palacsintákat gyártok, közepes palacsintasütőben.)
- Amikor már fő a pörkölt, párhuzamosan elkészíthetjük a palacsintákat. Ken-önt-sütöget-forgat-sütöget. :)
Palacsinta készítés
- Meghámozzuk a hagymákat. A vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon dinszteljük. Közben a fokhagymát is apróra vágjuk. Mossuk a csirkecombokat, kettévágjuk. Mossuk a paradicsomot, paprikát, felvágjuk őket.
- A majdnem készre dinsztelt hagymához adjuk a fokhagymát, majd a piros fűszerpaprikát, és jól átforgatjuk, de nem sokáig. Belerakjuk a combokat, a fűszereket, a felvágott zöldségeket, majd felöntjük vízzel és borral (elhagyható). Átforgatjuk, és fedő alatt közepes hőfokon forrásig főzzük.
- Amikor elkezd forrni, levesszük a hőfokot, átforgatjuk, és fedő alatt kb. 30 percig főzzük, néha átforgatjuk.
- Levesszük a fedőt, magasabb hőfokon néha átforgatva elkezdjük lefőzni a folyadék nagy részét. Kóstolhatunk, és a vége felé a szerecsendiót is beletehetjük.
- Ha kész, és jó szaftos akkor félrehúzzuk, és kiszedegetjük a husikat egy tálba.
- A tejfölt összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. Hozzákeverjük a pörköltszafthoz, és átforraljuk. A húsokat és a bőrt (aki nem szereti eldobhatja) gondosan lefejtjük a csontról és a porcról. Késsel vagy ollóval apróra vagdossuk. 2-3 evőkanál tejfölös zaftot keverünk a húshoz.
- A kész palacsintákba elkezdjük beletöltögetni a húst. Lehet háromszög formába hajtogatni, vagy felcsavarni. (Én ketté szoktam vágni a feltekert verziót.) Kivajazott/olajozott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rakjuk a töltött palacsintákat, majd a végén egyenletesen elosztva ráöntjük a tejfölös szaftot. (Én volt, hogy reszelt trappistát szórtam a tetejére). Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük, és ha lehet, a végén grillezhetjük is. Akkor jó, ha pirul a teteje.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2734
- Feltöltés dátuma: 2013. november 30.
Ajánló
Mindenkinek, aki szeret sok időt a konyhában tölteni, pepecselni, mosogatni, és valami nagyon finomat adni és enni, és a dicséreteket begyűjteni! :D
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Több napra elegendő élelem, főleg, ha ketten eszik! ;) Lefagyasztható, megmelegítve, plusz tejföllel kiváló. Régen nem szerettem, mert otthon mindig darált hússal készült. Ezt már inkább elkészítem, és eszem. Úgy hallottam, hogy a régi szegény emberek, amikor készítettek egy nagyobb adag pörköltet csirkéből, és nem akarták napokig egyféleképp enni, vagy már nem volt annyi, hogy mindenki jóllakjon, akkor megtöltötték a hússal a palacsintatésztát, és összesütötték, esetleg egy kis tejföllel. Úgyis marad egy kevés palacsinta, lekvárosnak vagy túrósnak. :) És lehet, marad egy kis tejföl is... Ha maradt tejföl, ki lehet próbálni bekeverni fahéjas porcukorral, vagy még tejföllel is, és úgy beletölteni a palacsintába (túrógombóc feeling :D ). Vagy egyszerűen csak félrerakni, és ha marad másnapra a hortobágyiból, akkor melegítés után ráhalmozhatjuk díszítésként! :)