Hétvezér tokány
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
75g marhalábszár96 kcal
-
75g sertéscsülök104 kcal
-
56g csirkemellfilé68 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
53 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
3 kcal
-
15g tejföl30 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
Összesen
387
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
300g marhalábszár384 kcal
-
300g sertéscsülök417 kcal
-
225g csirkemellfilé270 kcal
-
0g só0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
12 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
Összesen
1541
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
23.5g marhalábszár30 kcal
-
23.5g sertéscsülök33 kcal
-
17.6g csirkemellfilé21 kcal
-
0g só0 kcal
-
14.1g vöröshagyma5 kcal
-
1.9g napraforgó olaj17 kcal
-
0 kcal
-
0.1g fekete bors0 kcal
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
1.1g rozmaring1 kcal
-
0.5g kakukkfű0 kcal
-
4.2g hegyes erős paprika1 kcal
-
4.7g tejföl9 kcal
-
7.8g paradicsom1 kcal
Összesen
119
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.3 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 730.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 424 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 219.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
387
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 165.3 g
Zsír
-
Összesen 80.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 461 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2922.1 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 304 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 214 mg
-
Foszfor 1697 mg
-
Nátrium 514 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 876.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 53 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 366 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 722 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
1541
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 202 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
119
kcal
Hozzávalók
-
30 dkg marhalábszár
-
30 dkg sertéscsülök
-
só ízlés szerint
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 késhegynyi fűszerpaprika
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 szál rozmaring
-
2 szál kakukkfű
-
1 db paradicsom
Elkészítés
- A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg.
- A marhahúst csíkokra vágjuk, a hagymás olajba forgatjuk, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük.
- Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje, majd lefedve, időnként megkeverve egy óráig pároljuk.
- A sertéscsülköt a marhahúshoz hasonlóan feldaraboljuk, és a marhahúsba keverve sóval, borssal megszórjuk.
- A rozmaring- és kakukkfűágról a leveleket lehúzzuk, apróra vágjuk, úgy hintjük a tokányba.
- A fokhagymát megtisztítva, apróra vágva adjuk hozzá.
- Még egy órát együtt puhítjuk, majd a lebőrözött, kicsontozott, szintén csíkokra vágott csirkemellet (vagy borjúhúst) is belekeverjük, és az egészet puhára pároljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vizet öntünk hozzá.
- A végén egy-két evőkanál tejfölt keverünk bele, még néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a leve olyan sűrű legyen, mint a paprikásé.
- Tálalás előtt a paprikát, paradicsomot karikákra vágva a tetejére szórjuk. Nokedlivel kínáljuk.
- Receptkönyvben: 349
- Tegnapi nézettség: 54
- 7 napos nézettség: 241
- Össznézettség: 155279
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 02.
Ajánló
Borajánlat: Száraz Szamorodni, Lõcse dűlő 2003, Exclusive Selection
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Mártika és Feri
107 recept
Sajnos a tokányokról azt kell mondani, hogy ma az étkezési divat peremén helyezkednek el. A tokányok a legősibb magyar konyhára emlékeztetnek. A pusztákon vándorló elődeink a húst kisujjnyi csíkokra, apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különböző őrleményekkel, magokkal felfőzve készítették el. A tokányok az évszázadok alatt finomultak a magyar konyha klasszikus ételeivé.