Házi francia krémes Héditől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
Leveles tészta
-
25g vaj179 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
Krém
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
2g zselatin6 kcal
-
6 kcal
-
42g tej23 kcal
-
3g vaj18 kcal
Tejszínhab
-
42g habtejszín122 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
Karamellmáz
-
0g instant kávé0 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
6g vaj42 kcal
-
3g tej2 kcal
Összesen
713
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
Leveles tészta
-
300g vaj2151 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
100g víz0 kcal
-
2g ecet0 kcal
-
180g finomliszt655 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Krém
-
360g tojásfehérje187 kcal
-
160g tojássárgája515 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
20g zselatin67 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
500g tej280 kcal
-
30g vaj215 kcal
Tejszínhab
-
500g habtejszín1460 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
Karamellmáz
-
0g instant kávé0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
40g tej22 kcal
Összesen
8547
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
Leveles tészta
-
10.3g vaj74 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
3.4g víz0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
6.2g finomliszt22 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
Krém
-
12.3g tojásfehérje6 kcal
-
5.5g tojássárgája18 kcal
-
6.8g cukor27 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
0.7g zselatin2 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
17.1g tej10 kcal
-
1g vaj7 kcal
Tejszínhab
-
17.1g habtejszín50 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
Karamellmáz
-
0g instant kávé0 kcal
-
6.8g cukor27 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
1.4g tej1 kcal
Összesen
293
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 45.1 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 281 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 382.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 401 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 393 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Összesen
713
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 151 g
Zsír
-
Összesen 541.6 g
-
Telített zsírsav 322 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 161 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 3368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4584.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 301 mg
-
Kálcium 1374 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1535 mg
-
Nátrium 1184 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 780.2 g
-
Cukor 505 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 935.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4817 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 507 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 400 micro
-
Kolin: 1676 mg
-
Retinol - A vitamin: 4722 micro
-
α-karotin 68 micro
-
β-karotin 1090 micro
-
β-crypt 59 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2032 micro
Összesen
8547
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 32 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
293
kcal
Hozzávalók
Leveles tészta
-
30 dkg vaj
-
12 dkg finomliszt
-
1 dl víz
-
18 dkg finomliszt
-
1 db tojássárgája
Krém
-
9 db tojásfehérje
-
8 db tojássárgája
-
20 dkg cukor
-
5 dkg finomliszt
-
20 g zselatin
-
2 csomag vaníliás cukor
-
5 dl tej
-
30 g vaj
Tejszínhab
-
500 ml habtejszín
-
4 ek cukor
-
1 csomag habfixáló
Karamellmáz
Elkészítés
Leveles tészta
- A 30 dkg kis kockára vágott vajat összegyúrjuk a 12 dkg liszttel, és a vajas tésztát hűtőbe tesszük.
- A 18 dkg liszthez hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, az ecetet és a vizet, 5-10 perc alatt jól kidolgozott rétestésztává gyúrjuk az egészet.
- A rétestésztát lisztezett deszkára tesszük, és fél cm vastagra nyújtjuk, minden alkalommal – a hajtogatás alatt is – a tésztát alul-felül jól belisztezzük, hogy se a deszkához, se a nyújtófához ne ragadjon, mert ha ragad, rétegességét veszti.
- A vajas tésztát is kinyújtjuk, minden oldalon 1-2 cm-rel kisebbre, mint a rétes tésztát.
- A kinyújtott rétestésztára helyezzük a vajasat, és összehajtogatjuk: a rövidebb oldalát jobbról a tészta egyharmadára hajtjuk, majd balról is úgy, hogy három réteget kapjunk. Ez az egyszeres hajtás.
- Ezután a tésztát újra kinyújtjuk, a tészta rövidebb oldalát jobbról és balról is középig hajtjuk, majd az egészet még félbe, így négyszeres hajtást kapunk. Ezt hívják dupla hajtásnak. (A youtube-n találtam egy hasznos videót a hajtogatásról, én úgy csináltam.)
- Az összehajtott tésztát negyed órára hűtőbe tesszük, majd mind az egyszeres, mind a kétszeres hajtást még kétszer megismételjük, közben mindig negyed órát pihentetjük.
- A harmadik hajtogatás után a tésztát két részre osztjuk, csak az egyik felére lesz szükségünk, amit még 30 percre a hűtőbe tesszük, a másikat pedig lefagyasztjuk. Azért nem fél adagot készítettem, mert a fele akkora tésztát sokkal nehezebb hajtogatni, és ha már dolgozok vele, legalább a következő alkalommal ne kelljen.
- A tésztát még két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a 20x25 cm-es tepsinél 2-2 cm-rel szélesebbre, kb. 2 mm vastagságúra.
- Sütőpapírra tesszük, villával megszurkáljuk, és még 15 percet a hűtőben pihentetjük.
- A tésztát a sütőpapírral együtt egy nagyobb tepsibe vagy közvetlenül a sütőrácsra helyezzük, és 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Végig figyelni kell, mert minden sütő más, és nagyon gyorsan megég.
- Amikor kihűlt, beleszabjuk a 20x25 cm-es (legalább 5 cm magas) tepsibe.
- A másik tésztalapot is megsütjük.
- Ha fagyasztott leveles tésztát használunk: A leveles tésztát a fagyasztóból kivéve lisztezett deszkára tesszük, 25 perc alatt kiolvasztjuk. A hajtogatás kivételével mindent ugyanúgy csinálunk, mint a házilag gyúrt leveles tésztánál.
Krém
- Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgákat egy lábasba, a fehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fém fazékba tesszük.
- A sárgákat 100 g cukorral gépi habverővel krémes-fehérre verjük, hozzáadjuk a lisztet, a zselatint és a vaníliás cukrot, majd a tejjel fokozatosan csomómentesre keverjük.
- Gőz fölött, állandó kevergetés mellett 5-10 perc alatt besűrítjük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, majd félrerakjuk hűlni.
- A tojásfehérjét gőz fölött gépi habverővel elkezdjük felverni, amikor már fehéredik, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot, és folyamatos keverés mellett 5-10 perc alatt kemény habbá verjük.
- A hab egyharmadát óvatosan beleforgatjuk a langyos sárga krémbe, amikor már teljesen elkeveredett, hozzáadjuk a maradékot, és nagyon finoman elkeverjük az egészet. Nem szabad sokáig keverni, és a habot összetörni, mert akkor a krém folyós lesz. Amikor már homogén, beleöntjük a tésztalappal kibélelt tepsibe.
- Pár órára hűtőbe tesszük.
Tejszínhab
- Amikor megszilárdult, rákenjük a 4 ek cukorral és a habfixálóval felvert tejszínhabot.
Karamellmáz
- Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, és alacsony fokozaton folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és habverővel hozzákeverjük a vajat.
- Egy perc keverés után tejföl sűrűségű krémet kapunk, amit nagyon gyorsan rásimítunk a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
- Ha kissé megszáradt a máz, a karamelles tésztalapot 12 kockára vágjuk, és a darabokat egyesével rátesszük a tejszínhab rétegre, így könnyen darabolható lesz a sütemény.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 20x25
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 138
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 113
- Össznézettség: 53369
- Feltöltés dátuma: 2013. május 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Kapitán Mária 1941-es kiadású 50 ebéd című szakácskönyvében található krémes recept alapján készítettem el a sajátomat, kevés módosítással.