r
Nosalty Logó

"Három nővér" leves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
witch
"Három nővér" leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 106 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 629 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 21 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1173.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    974 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    443.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    379 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    597 micro
  • β-karotin
    3022 micro
  • β-crypt
    2449 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    202 micro
Összesen 106 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7038.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    440 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    294 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    5845 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    2658.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2277 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    3580 micro
  • β-karotin
    18131 micro
  • β-crypt
    14694 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1213 micro
Összesen 629 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    122 micro
  • β-karotin
    620 micro
  • β-crypt
    503 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 21 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az olajon futtassuk meg a kockára vágott vöröshagymát, adjuk hozza a finomra vágott szardellát, illetve a felszeletelt fokhagymát. Szórjuk rá a chilipelyhet, és kevergessük fél percig. Most következik a megpucolt és kockára vágott tök, amit felöntünk vízzel, sózzuk.
  2. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon főzzük 15 percig.
  3. Ha félig megpuhult a tök, hozzáadjuk a zöldbabot (fagyasztottat használtam), együtt főzzük 4-5 percig. Végül a szárazbabot meg a kukoricát is belerakjuk a levesbe, ezekkel éppen csak összeforraljuk.
  4. Citromlével ízesítjük.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 4876
  • Feltöltés dátuma: 2018. január 29.

Ajánló

Szerintem édeskés sütőtök illik a legjobban bele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Indiánoktól eredő recept, aminek három főszereplője van: kukorica, bab meg a tök. A bab lehet zöldbab vagy bármelyik szárazbab, a tök lehet nyári vagy téli. A kukorica eredetileg nagy szemű és fehér, aminek én csak az angol nevét tudom: hominy.   Amiért a három nővér nevet kapta, az pedig egy érdekes történet. Ezt a három növényt az indiánok együtt termesztik, mégpedig úgy, hogy kis dombokat csinálnak a földeken, és először elvetik a kukoricát középen. Amikor mar kicsit kinő a földből, akkor vetik el a babot meg a tököt váltakozva a kukorica köré. Ahogy nődögélnek a zöldségek így együtt, úgy viselkednek, mint a jó testvérek, óvják, védik, támogatják, táplálják egymást. A kukorica szárára fel tud kapaszkodni a futóbab, míg a tök a szúrós szárával védi a többieket a kartevőktől, nagy leveleivel pedig árnyékot ad, hogy a gazok ne tudjanak elszaporodni körülöttük, és a nedvesség se párologjon olyan gyorsan a földből.    Rengeteg receptet találtam, és ahogy elnéztem, mindenki kedvére alakítgatta, mert csak a három zöldség az, ami a lényeg, hogy benne legyen. Én kicsit mediterrán hangulatúra alakítottam a szardellával, olívaolajjal meg a citromlével.    Szerintem az indiánok lángossal eszik, de ez csak az én véleményem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...