Hamis teknős leves
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
63g marhalábszár80 kcal
-
63g sertéscomb114 kcal
-
63g csirkecomb70 kcal
-
250g csirke alaplé18 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
8 kcal
-
1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
1 kcal
-
2g sherry7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
60g főtt tojás93 kcal
-
125g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g marhalábszár640 kcal
-
500g sertéscomb910 kcal
-
500g csirkecomb556 kcal
-
2000g csirke alaplé140 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
12 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
8 kcal
-
16g sherry52 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
480g főtt tojás744 kcal
-
1000g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
8.6g marhalábszár11 kcal
-
8.6g sertéscomb16 kcal
-
8.6g csirkecomb10 kcal
-
34.2g csirke alaplé2 kcal
-
1.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
6.8g konzerv paradicsom1 kcal
-
0.9g hegyes erős paprika0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
2.9g citrom0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0.2g worcestershire-szósz0 kcal
-
0.3g sherry1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
8.2g főtt tojás13 kcal
-
17.1g víz0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 40.3 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 340 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1646.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 439 mg
-
Nátrium 1018 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 356.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 241 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 187 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 1373 micro
-
Lut-zea 308 micro
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 322.2 g
Zsír
-
Összesen 250 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 2723 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13175.4 g
-
Cink 53 mg
-
Szelén 393 mg
-
Kálcium 694 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 352 mg
-
Foszfor 3513 mg
-
Nátrium 8142 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 2853.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1499 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 26 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 154 mg
-
D vitamin: 513 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 345 micro
-
Kolin: 1928 mg
-
Retinol - A vitamin: 1372 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 1500 micro
-
β-crypt 68 micro
-
Likopin 10980 micro
-
Lut-zea 2460 micro
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 225.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 48.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 188 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
-
50 dkg marhalábszár
-
50 dkg sertéscomb
-
2 l csirke alaplé
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
8 dkg vaj
-
2 ek olívaolaj
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 db hegyes erős paprika
-
2 teáskanál szegfűbors
-
3 db szegfűszeg
-
2 db babérlevél
-
0.5 tk kakukkfű
-
1 ek petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
10 szem fekete bors
-
1 l víz
Elkészítés
- 2 dkg vajat az olívaolajjal felolvasztunk, és a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta.
- Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, keverünk egyet rajta, majd felöntjük a két liter csirke alaplével és egy liter vízzel.
- Hozzáadjuk a megmosott húsokat és a többi hozzávalót, kivéve a száraz sherryt, vajat és lisztet.
- Az erős paprikát vágjuk karikákra, és ízlés szerint adagoljuk: akkor jó, ha kicsit csíp, mert a főzés alatt úgyis veszít az erősségéből, de a zamatához szükséges egy enyhe csípősség. Néhány karikát tegyünk félre a díszítéshez.
- Lassú tűzön gyöngyöztetve főzzük puhára a húsokat (kb. 3 óra). A csirke hamarabb készen van, ezt vegyük ki ha megfőtt, és tegyük félre.
- Amikor a húsok már megpuhultak, vegyük ki őket a levesből, és hagyjuk kicsit hűlni.
- A levet szűrjük át, és a leves „sűrűjét” passzírozzuk át a szűrőn egy fakanál segítségével.
- A húst csontozzuk ki, és vágjuk apró darabkákra.
- Forraljuk fel a levet, és adjuk hozzá a sherryt/bort.
- A maradék vajból és a lisztből készítsünk közepesen sötét rántást, és sűrítsük be a levest.
- Adjuk hozzá a darabokra vágott húst, és forraljuk össze a levest.
- Feltétként apróra vágott kemény tojást adjunk hozzá: ezt lehet tálalás előtt az egészbe belekeverni, vagy külön tálkában felszolgálni, hogy mindenki ízlése – és étvágya – szerint szedhessen. Néhány karika főtt tojást használhatunk díszítéshez.
- Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzöldet is adhatunk hozzá.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 5234
- Feltöltés dátuma: 2012. február 03.
Ajánló
Tálaláskor feladhatjuk az asztalra a főzéshez használt sherryt vagy bort. Testes száraz bort kínáljunk mellé, mivel fehér és vörös húst is tartalmaz az étel, fehér vagy vörös bor is illik hozzá, például száraz szamorodni vagy egri bikavér.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Karácsony környékén láttam a tévében Heston Blumenthal „viktoriánus lakomáját”, ahol az egyik fogás a kor egyik kedvelt fogása az „álteknős leves” volt. Fent említett szakácsguru a marha fejét használta a leves készítéséhez, ami elég bizarr és nehezen beszerezhető hozzávaló lett volna. Másfelől a ritka és szigorúan védett levesteknős se jöhetett szóba. Szerencsére némi utánjárás után rájöttem, hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel: angol nyelvű weboldalakon „mock turtle soup” receptek tucatjait találtam. A változatos leírások megegyeztek a marhahús alapanyagban, de nem ragaszkodtak a fejhez. Sok receptben többféle húst használnak a leves elkészítésénél, ami megtetszett, ahogy a különleges fűszerezés is. Például soha eszembe nem jutott volna szegfűszeget tenni egy húslevesbe, pedig mint kiderült, egyáltalán nem rontja el, sőt! Úgy egy tucat recept átolvasása után raktam össze az itt közölt változatot. Végeredményben egy sűrű, tartalmas levest kaptam, nagyon különleges, komplex ízzel, ami gyorsan egyik kedvencemmé vált. Na jah, ezek a viktoriánusok tudtak valamit. Ez az a típusú leves, ami másnap felmelegítve még finomabb, mert összeérnek az ízek. Tekintve, hogy a leves sovány húsokból és minimális szénhidrátból áll, beilleszthető 90 napos diéta fehérje napjába, vagy Atkins diétába is, mint egytálétel.