Hagyományos spanyol karácsonyi sütemény
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 25% Zsír
Kovász
-
8g tej4 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
9g finomliszt32 kcal
-
1g cukor5 kcal
Tészta
-
29g finomliszt105 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
4g vaj27 kcal
Krém
-
31g mascarpone126 kcal
-
12 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
78 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 25% Zsír
Kovász
-
60g tej34 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
10g cukor39 kcal
Tészta
-
230g finomliszt837 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0 kcal
-
12g narancshéj12 kcal
-
30g vaj215 kcal
Krém
-
250g mascarpone1010 kcal
-
40g narancslekvár98 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
250g növényi habtejszín628 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 25% Zsír
Kovász
-
5.2g tej3 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
6g finomliszt22 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
Tészta
-
19.9g finomliszt72 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
9.5g tojás12 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
Krém
-
21.6g mascarpone87 kcal
-
3.5g narancslekvár8 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
21.6g növényi habtejszín54 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 24.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.3 g
Zsír
-
Összesen 198.1 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 430 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1412.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 595 mg
-
Nátrium 357 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 366.1 g
-
Cukor 118 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 155 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 364 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 289 micro
-
Kolin: 329 mg
-
Retinol - A vitamin: 356 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 565 micro
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Hozzávalók
Kovász
-
20 g élesztő
-
70 g finomliszt
-
1 ek cukor
Tészta
-
230 g finomliszt
-
1 csipet só
-
60 g cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
2 narancsból nyert narancshéj
-
30 g vaj
Krém
-
250 g mascarpone
-
2 ek narancslekvár
-
1 ek cukor
-
250 ml növényi habtejszín
Elkészítés
Kovász
- Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, és ügyeljünk arra, hogy a helység, ahol a kelesztést végezzük is kellően meleg legyen.
- A kovászhoz a tejet langyosra melegítjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és elkeverjük a többi hozzávalóval.
- Amikor duplájára emelkedett, megindultak az élesztőbaktériumok, akkor összeállítjuk a tészta többi részét.
Tészta
- A kimért lisztet átszitáljuk, hogy ne legyen csomós.
- Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, és a közepébe kis mélyedést készítünk, ahova beleöntjük a kovászt.
- Elkezdjük összedolgozni, közben hozzáadjuk a tojást, citrushéjakat és a vajat kis darabokban. Ha túl lágy, adjunk hozzá egy kis lisztet. Rugalmas tésztát kell nyernünk.
- Egyneművé dolgozzuk, majd legalább 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nem kel a tészta.
- Ekkor megformázzuk a korona (vagy koszorú) formát. Én az egyszerűbb módszert választva a hüvelykujjammal átszúrtam a tésztalabda közepét, és innen tágítottam, amíg kb. 10 cm átmérőjű lyuk nem lett rajta. Mivel a formázást követően újból keleszteni kell, számoljunk azzal, hogy a tészta minden irányban terjedni fog, és ez a középső lyuk veszíteni fog a méretéből.
- A megformázott koronát sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és újra kelesztjük kb. 30-60 percet.
- Ezután lekenjük egy felvert tojással, kirakjuk a gyümölcsökkel. Egy olyan módszert is láttam, hogy egy csepp vízzel elkevert kristálycukorral is meglocsolgatják foltokban a tetejét. Én is így tettem hát.
- 180 fokos, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb. 25 percet vesz igénybe.
Krém
- A mascaroponét kikeverjük a narancslekvárral és a cukorral. Felverjük a tejszínt, és hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
- Habzsákba töltjük, és hullámokban (nyugodtan jó vastagon!) rávisszük a kihűlt, kettévágott roscón-ra.
- Visszahelyezzük a tetejét, és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 3863
- Feltöltés dátuma: 2014. december 15.
Ajánló
A hagyományok szerint január 6-án, Vízkeresztkor fogyasztják, azonban a latin nyelvű országokban olyan népszerűségnek örvend, hogy már december elejétől sütik ezt a tulajdonképpen kalácsra emlékeztető tésztájú süteményt. A tetejét gazdagon díszítik aszalt gyümölcsökkel - főleg a kandírozott narancs, illetve a piros és zöld színűek preferáltak, ezzel jelképezve a koronát díszítő rubin és smaragd ékköveket. A süti belsejébe elrejtenek egy kis karácsonyi figurát és egy babszemet. Aki a figurát találja meg, annak szerencsét hoz, aki a babot, az pedig a következő roscón költségeit fizeti. Fogyasztják üresen magában, vagy különböző habos töltelékekkel töltve: csokoládés, marcipános, citromos stb. Kakaóval vagy forrócsokival ajánlják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Spanyol származású főnökömet szerettem volna Karácsonyra meglepni egy hagyományos, spanyol süteménnyel. Az internet segítségével ezt az egyet találtam, és nagyon nagy sikere volt.