Gyros tál párolt zöldségekkel
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 16% Zsír
A gyroshoz
-
250g sertéshús415 kcal
-
0 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
75g mexikói keverék69 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
125g hasábburgonya184 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
-
43g lilahagyma15 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g ketchup1 kcal
-
0g paprikakrém0 kcal
A tzatziki szószhoz
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 16% Zsír
A gyroshoz
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
0 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
300g mexikói keverék276 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
500g hasábburgonya735 kcal
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
-
170g lilahagyma62 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g ketchup5 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
A tzatziki szószhoz
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 16% Zsír
A gyroshoz
-
29.2g sertéshús49 kcal
-
0 kcal
-
2.5g olívaolaj22 kcal
-
8.8g mexikói keverék8 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
14.6g hasábburgonya21 kcal
-
7.5g napraforgó olaj66 kcal
-
5g lilahagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g ketchup0 kcal
-
0g paprikakrém0 kcal
A tzatziki szószhoz
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64 g
Zsír
-
Összesen 126.6 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1264.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 746 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 534.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 151 micro
-
Lut-zea 44 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 255.9 g
Zsír
-
Összesen 506.2 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 273 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 126 g
-
Koleszterin 817 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5058.9 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 279 mg
-
Kálcium 551 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 467 mg
-
Foszfor 2983 mg
-
Nátrium 744 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 245.2 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 2136.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 413 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 121 mg
-
C vitamin: 268 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 686 mg
-
Retinol - A vitamin: 383 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 271 micro
-
β-crypt 120 micro
-
Likopin 603 micro
-
Lut-zea 176 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 62.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 18 micro
-
Lut-zea 5 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A gyroshoz
-
4 ek gyros fűszerkeverék
-
1 dl olívaolaj
-
30 dkg mexikói keverék
-
ételízesítő ízlés szerint
-
50 dkg hasábburgonya
-
3 dl napraforgó olaj
-
1 nagy fej lilahagyma
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál ketchup
-
0.5 teáskanál paprikakrém
A tzatziki szószhoz
Elkészítés
A gyroshoz
- A húst vékony csíkokra vágjuk, majd megszórjuk 4 evőkanál gyros fűszerkeverékkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és legalább fél órára letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. A gyros fűszerkeveréket magunk is elkészíthetjük: 3 evőkanál majorannához keverjünk 1 evőkanál kakukkfüvet, egy csipetnyi őrölt fűszerpaprikát és egy késhegynyi őrölt fehérborsot (vagy szegfűborsot).
- Amíg a hús pácolódik, addig kevés ételízesítős vízben főzzük puhára a vegyes zöldségeinket (répa, borsó, kukorica, zöldbab, paprikakockák, stb. lehet benne), majd szűrjük le.
- Készítsük el a tzatziki szószt. A lilahagymát vágjuk vékony karikákra, és egy tányérra rendezve enyhén sózzuk le, hogy veszítsen az erejéből. (Ha van otthon paradicsom és kígyóuborka, akkor ezeket is szeleteljük vékony karikákra.) A tzatziki salátához apró lyukú sajtreszelőn reszeljünk le egy kis darab kígyóuborkát, és zúzzuk össze a fokhagymát. Ezeket keverjük a tejfölhöz, majd ízesítsük pici sóval, borssal, citromlével és olívaolajjal, keverjük el, majd hagyjuk állni.
- Ezután elkezdhetjük sütni a húst. Tegyük egy nagy serpenyőbe vagy wokba, és nagy lángon, kevergetve, kb. 10-15 perc alatt hirtelen süssük szép pirosra. (Ha közben túl sok levet eresztene, akkor azt öntsük le róla, és pirítsuk tovább. Vigyázzunk rá, nehogy párolódni kezdjen a saját levében, mert akkor nagyon rágós lesz.) Ezután borítsuk tányérra, és alufóliával lefedve hagyjuk állni 10-15 percig, így magában is nagyon finomra puhul a hús. Eközben kisüthetjük a hasábburgonyát, és ha ezzel is megvagyunk, akkor kezdhetjük összeállítani a tálat.
- Az egyik szélére halmozzuk a lilahagyma-karikákat (vagy vegyesen a paradicsom- és uborkakarikákkal). Mellétesszük a zöldségköretet. Ennek a tetejére kanalazzuk a tzatziki szószt, amibe most még belekeverjük a ketchupot és a pirosaranyat is. Emellé kerülhet az alufólia alatt puhára párolódott hús. Végül pedig a hasábburgonya, amit sütés után enyhén megsózunk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 461
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 42283
- Feltöltés dátuma: 2011. december 04.
Ajánló
Hasábburgonya helyett pitával is tálalhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az elmúlt hétvégén gyros tálat készítettem. Ez volt az első próbálkozásom, és szerintem nagyon jól sikerült. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy pillanatok alatt elfogyott, (egy gyors fotóra is épphogy csak meg tudtam menteni ebéd előtt, az éhes család elől... :), és a tál fél óra múlva már úgy nézett ki, mint a csatamező ütközet után, néhány falatnyi maradékkal). Mivel most készítettem először gyros tálat, első lépésként hosszasan böngésztem a neten található receptek között, míg végül Debmo gyros táljára esett a választásom. Ezt a receptet vettem alapul, amit kiegészítettem a saját ízlésünk (és a család éhességi szintje) szerint - és úgy döntöttem, hogy megtoldom a tálat egy adag párolt vegyes zöldséggel is, azzal biztosan nem rontom el a végeredményt. A fotón ez a párolt zöldségkupac rejtőzik a tzatziki szósz alatt. Illetve változott még az is, hogy épp nem volt itthon paradicsom, így az hiányzik a tálról. Azt a kis darab kígyóuborkát pedig, amit a hűtőfiókban találtam (a nagy részét a fiam már a szendvicseire pakolta), szintén nem a lilahagyma mellé karikázva tálaltam fel, hanem inkább belereszeltem a tzatziki szószba. Talán a paradicsom és az uborka hiánya miatt is jött az az ötlet, hogy párolt zöldségekkel körítem a tálat, hiszen a lilahagyma ehhez kevés lett volna. De el nem rontottam, sőt!