adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
113g gyöngytyúk148 kcal
-
50g sárgarépa18 kcal
-
34g fehérrépa22 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
13g tv-paprika2 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
Összesen
217
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
900g gyöngytyúk1180 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4000g víz0 kcal
Összesen
1729
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
14.2g gyöngytyúk19 kcal
-
6.3g sárgarépa2 kcal
-
4.3g fehérrépa3 kcal
-
4.1g zeller1 kcal
-
3.8g karalábé1 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.6g tv-paprika0 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
63.3g víz0 kcal
Összesen
27
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 542.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 233 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 695.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 424 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 117 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 1549 micro
-
β-karotin 3998 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 463 micro
Összesen
217
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 191.2 g
Zsír
-
Összesen 51.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 553 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4340.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 660 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 435 mg
-
Foszfor 1860 mg
-
Nátrium 1222 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.6 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 5564.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3390 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 335 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 935 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 66 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 398 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 12395 micro
-
β-karotin 31980 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 3702 micro
Összesen
1729
kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 68.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 196 micro
-
β-karotin 506 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
27
kcal
Hozzávalók
-
1 db gyöngytyúk
-
5 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 db karalábé
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 db tv-paprika
-
1 csokor petrezselyem
-
bors ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
4 l víz
Elkészítés
- A kész gyöngytyúkot részekre szedjük (comb, szárny, láb, mell, farhát, nyak), és hideg vízben jól megmossuk. Egy nagy leveses fazék aljára helyezzük mindet.
- A zöldségeket meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk,majd mindent nagyobbdarabokra vágunk. A vöröshagymának csak a külső burokleveleit távolítjuk el, és a bajuszát vágjuk le óvatosan. A belső, véknyabb de még buroklevelet ne vegyük le, mert az összetartja a hagymát, így nem ázik szét főzés közben! A fokhagymát nem kell aprítani.A zellerről csak egy kevés zöld kell! Miután mindent jól megmostunk, mindent a húsra halmozunk.
- Felengedjük vízzel (ez ekkora mennyiségnél 3-4 liter is lehet). Két teáskanál sót és 10-20egész borsot (ízlés szerint, én a 20-ra szavazok) teszünk még bele. Közepes lángon addig melegítjük, míg gyöngyözni nem kezd, majd ekkor takarékra vesszük, lefedjük, és 4-5 órát főzzük. Így lesz a lehető legfinomabb a leves! A keletkező habot, aki nem szereti, főzés közben kiszedheti, én elkavarom, és magától teljesen kitisztul pár perc alatt. Maradjon csak minden a levesben! Negyed óránként óvatosan kavarjuk át a levest. Az utolsó egy órában tesszük csak bele a 2-3 db babérlevelet, majd fél óra múlva ki is vesszük azokat, csak egy kis illatot adjon a levesnek. Ekkor tesszük bele a 2-3 késhegynyi őrölt szerecsendiót is.
- A végén még biztosan kell majd sózni, ekkor gyakran kóstolgassuk, és fokozatosan sózzuk az ideális szintre! Végül kivesszük a gyöngytyúk részeket, a zöldséget, leszűrjük a levest, és innentől ki hogy szereti, cérnametélttel, zöldséggel, hússal, azt lehet bele szedni, ami tetszik.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 143
- Össznézettség: 63472
- Feltöltés dátuma: 2013. január 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A gyöngytyúk leves szinte semmiben sem különbözik elkészítési módjában az egyszerű csirkétől, de attól fényévekkel ízletesebb! Ma már sok piacon, magánhentesnél be lehet szerezni a gyöngytyúkot, semmivel sem drágább, mint csirketársa. Ha valaki egyszer gyöngytyúkból főz húslevest, soha többé nem akar majd másból csinálni! Gyönyörű sárga, tiszta, ízekkel teli leves fő belőle. UI: A gyöngytyúkért köszönet Valinak! :)