r
Nosalty Logó

Gyömbéres töltött cukkini

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
wsedfcgjmt
Gyömbéres töltött cukkini
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gyömbéres töltött cukkinihez

Összesen 448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gyömbéres töltött cukkinihez

Összesen 1790 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gyömbéres töltött cukkinihez

Összesen 97 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1648.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    242 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    453 mg
  • Nátrium
    832 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    356.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    110 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    464 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    11296 micro
  • Lut-zea
    2060 micro
Összesen 448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    139.6 g

Zsír

  • Összesen
    101.4 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6595.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    969 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    1811 mg
  • Nátrium
    3329 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.8 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1425.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    495 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    439 mg
  • D vitamin:
    111 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    253 micro
  • Kolin:
    480 mg
  • Retinol - A vitamin:
    338 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1856 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    45185 micro
  • Lut-zea
    8239 micro
Összesen 1790 kcal
  • 8% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    365 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2501 micro
  • Lut-zea
    456 micro
Összesen 97 kcal

Hozzávalók

A gyömbéres töltött cukkinihez

Elkészítés

A gyömbéres töltött cukkinihez

  1. Egy lábasban olajon megpirítjuk a 3 gerezd fokhagymát (akár több darabban, akár megtörve egészben), majd hozzáöntjük az 5 dl passzírozott paradicsomot. Hozzáadjuk az oregánót, lefedjük (vagy fedéllel vagy cseppfogó szitával, a lényeg, hogy fröcsög). Kb. fél óra elég neki. Utána ízlés szerint cukrozzuk és sózzuk (ezeknek kell fél perc, míg elolvadnak).
  2. Amíg a paradicsom fő, megmossuk, és meghámozzuk a cukkinit. Hosszában kettévágjuk (így két kis teknőt kapunk).
  3. Serpenyőben (vagy wokban) olajat melegítünk, beleszórjuk a vékony csíkokra (zsülienre) vágott gyömbért, majd a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a kurkumát. Ha már egy picit pirult a vöröshagyma, akkor mehet bele a 3 gerezd fokhagyma, amit én nagyobb darabokra vágtam. Ha az embernek már van rutinja, akkor ilyenkor is meg lehet sózni, ha nincs, akkor inkább a hús hozzáadása után. Ha már eléggé megpirult mindez, akkor adjuk hozzá a darált húst, és pár percig pirítjuk, hogy kifehéredjen. Megsózzuk, ha még nem tettük volna meg.
  4. Előmelegítjük a sütőt. A cukkiniket megtöltjük a darált hússal és a paradicsomszósszal. A paradicsomszósz a ragasztó, hogy a hús ne peregjen szét, viszont a hús és a cukkini maga is ereszt valamennyi levet, szóval meg kell találni a mértéket, hogy egyben is maradjon a töltelék, és ne is legyen túl folyós miután megsült. (Én most csak a tetejére tettem egy kevés paradicsomot, de legközelebb az aljára is fogok, úgy talán rendesen egyben marad. Akár el is lehet keverni a paradicsommal a húst, viszont akkor nem különülnek el sárga és piros színek...) A töltelék tetejére egy kis sajtot reszelünk, aztán betesszük tepsibe.
  5. A cukkinik alá lehet vizet önteni, de ha így döntünk, akkor ne túl sokat, mert nem fog egyenletesen sülni a cukkini (az a része, ami beleér a vízbe csak 100 fokos lesz, a többi része, ami felette van meg a gőztől 200 fokos...) A víz azért nem a legjobb megoldás, mert a töltelékben és a cukkiniben bőven van elég víz ahhoz, hogy lefedve párolódjanak. (Én olajat használtam, viszont az meg odaégett a tepsi aljára. Talán a legjobb megoldás, ha semmit nem öntünk alája.)
  6. Lefedjük fóliával (30 éves karancs gáztűzhely fél óra 6-os fokozat, ez talán olyan 150 °C-t jelenthet), majd fólia nélkül még egy 10-15 percet lehet sütni.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2916
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 30.

Ajánló

Én száraz fehérbort (pl. chardonnay illik hozzá a mogyorós íze miatt, de a bor fajtája leginkább a töltelék fűszerezésétől függ) vagy sört innék hozzá. Elég könnyű étel attól függően, hogy miből csináljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyömbéres töltött cukkini
wsedfcgjmt 7 recept

Gondolkodtam, hogy mit főzzek holnap, aztán megláttam egy jó nagy cukkinit, és felcsillant a szemem. :-) Ennek az ételnek szerintem nincs túl sok korlátja, a lényeg, hogy a töltelék a lehetőségekhez képest száraz legyen. A nyár folyamán még ki fogom próbálni babbal, tejszínes-szerecsendiós csirkemelles esetleg túrós-gombás töltelékkel, meg ami még eszembe jut...

Hozzávalók

A gyömbéres töltött cukkinihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...