Grízes sütemény fényes mézes dióval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Ági78
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
34g tojás43 kcal
-
31g tejföl62 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
22g xilit53 kcal
-
9g dió61 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
25g búzadara90 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
A tetejére
Összesen
796
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
275g tojás346 kcal
-
250g tejföl495 kcal
-
170g olívaolaj1503 kcal
-
175g xilit420 kcal
-
75g dió491 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
200g búzadara720 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A tetejére
Összesen
6372
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
15.6g tojás20 kcal
-
14.2g tejföl28 kcal
-
9.7g olívaolaj85 kcal
-
10g xilit24 kcal
-
4.3g dió28 kcal
-
8.5g finomliszt31 kcal
-
11.4g búzadara41 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
A tetejére
Összesen
363
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.3 g
Zsír
-
Összesen 50 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 600.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 63 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 161 micro
Összesen
796
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 114.1 g
Zsír
-
Összesen 399.9 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 171 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 133 g
-
Koleszterin 1048 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4806.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 988 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 550 mg
-
Foszfor 2308 mg
-
Nátrium 761 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 619.7 g
-
Cukor 214 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 504.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 700 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 550 micro
-
Kolin: 873 mg
-
Retinol - A vitamin: 690 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1284 micro
Összesen
6372
kcal
- 7% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 22.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
363
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a xukor zéróval, tejföllel és olajjal.
- A fehérjét kemény habbá verjük.
- A száraz hozzávalókat kimérjük, elkeverjük, majd a tejfölös masszához adjuk, és simára keverjük.
- Beleforgatjuk a tojáshabot, majd a tésztát az olajjal kikent, liszttel kiszórt tepsibe öntjük. Kicsit megütögetjük, hogy ne legyenek benne nagy buborékok.
- Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba). A sütőből kivéve fél órát pihentetjük.
- Ha a tészta eleget pihent, elkészítjük a mézes diót. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a diót, és addig pirítjuk közepes lángon, míg illatozni nem kezd (vigyázzunk, nehogy megégjen). Ráöntjük a mézet, a citromlevet, és addig forraljuk, míg szirupos nem lesz.
- A tésztát egy vékony pengéjű hegyes késsel megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a mézes diót, és szépen elosztjuk a sütemény tetején. A mézes-citromos szirup így szépen beszívódik a tésztába. Negyed óra pihentetés után szeletelhetjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 324
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 24093
- Feltöltés dátuma: 2013. február 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ági78
149 recept
Az eredeti recept Jamie Oliver egyik szakácskönyvéből származik. Ott görög joghurttal, pisztáciával és cukorral (mennyiségre is több) készül. Imádjuk a pisztáciát, de sajnos ahol jártam, ott nem találtam olyat, ami nincs sózva. Így hát mit volt mit tenni, a sósat elropogtattuk, a sütire pedig dió került. Eredetileg a tálaláskor görög joghurtot és friss gyümölcsöt adnak mellé. Ez most elmaradt... Majd nyáron. Ha már lesz eper vagy őszibarack... :) Első olvasásra igen meglepett az olívaolaj mennyisége, de tényleg kell bele. A citromos mézes sziruptól a süti eléggé krémes lesz, de pihentetés után jól szeletelhető. További képek a blogomon.