r
Nosalty Logó

Grízes sütemény fényes mézes dióval

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Ági78
Grízes sütemény fényes mézes dióval
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

796
Kalória
14.3g
Fehérje
77.5g
Szénhidrátok
50g
Zsír
63g
Víz
131g
Koleszterin
3.6g
Rost
26.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 796 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 6372 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 363 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.3 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    600.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    63 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    161 micro
Összesen 796 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.1 g

Zsír

  • Összesen
    399.9 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    171 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    133 g
  • Koleszterin
    1048 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4806.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    988 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    550 mg
  • Foszfor
    2308 mg
  • Nátrium
    761 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    619.7 g
  • Cukor
    214 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    504.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    700 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    550 micro
  • Kolin:
    873 mg
  • Retinol - A vitamin:
    690 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1284 micro
Összesen 6372 kcal
  • 7% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    28.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 363 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a xukor zéróval, tejföllel és olajjal.
  3. A fehérjét kemény habbá verjük.
  4. A száraz hozzávalókat kimérjük, elkeverjük, majd a tejfölös masszához adjuk, és simára keverjük.
  5. Beleforgatjuk a tojáshabot, majd a tésztát az olajjal kikent, liszttel kiszórt tepsibe öntjük. Kicsit megütögetjük, hogy ne legyenek benne nagy buborékok.
  6. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba). A sütőből kivéve fél órát pihentetjük.
  7. Ha a tészta eleget pihent, elkészítjük a mézes diót. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a diót, és addig pirítjuk közepes lángon, míg illatozni nem kezd (vigyázzunk, nehogy megégjen). Ráöntjük a mézet, a citromlevet, és addig forraljuk, míg szirupos nem lesz.
  8. A tésztát egy vékony pengéjű hegyes késsel megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a mézes diót, és szépen elosztjuk a sütemény tetején. A mézes-citromos szirup így szépen beszívódik a tésztába. Negyed óra pihentetés után szeletelhetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 5 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6

Az eredeti recept Jamie Oliver egyik szakácskönyvéből származik. Ott görög joghurttal, pisztáciával és cukorral (mennyiségre is több) készül. Imádjuk a pisztáciát, de sajnos ahol jártam, ott nem találtam olyat, ami nincs sózva. Így hát mit volt mit tenni, a sósat elropogtattuk, a sütire pedig dió került. Eredetileg a tálaláskor görög joghurtot és friss gyümölcsöt adnak mellé. Ez most elmaradt... Majd nyáron. Ha már lesz eper vagy őszibarack... :) Első olvasásra igen meglepett az olívaolaj mennyisége, de tényleg kell bele. A citromos mézes sziruptól a süti eléggé krémes lesz, de pihentetés után jól szeletelhető. További képek a blogomon.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Lakos Benedek

Karácsonyi fatörzs

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!