Gravlax, a skandináv pácolt lazac
- 14% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
13g cukor48 kcal
-
13g só0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g kapor0 kcal
-
6g vodka14 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
42g lazac53 kcal
- 14% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
150g cukor581 kcal
-
150g só0 kcal
-
4g fekete bors10 kcal
-
2g koriandermag6 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g kapor3 kcal
-
75g vodka173 kcal
-
32g citromlé7 kcal
-
500g lazac635 kcal
- 14% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
16.2g cukor63 kcal
-
16.2g só0 kcal
-
0.4g fekete bors1 kcal
-
0.2g koriandermag1 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
0.6g kapor0 kcal
-
8.1g vodka19 kcal
-
3.5g citromlé1 kcal
-
54.1g lazac69 kcal
- 14% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5025 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 4877 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 39 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 181 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 14% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103.6 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 60299.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 1330 mg
-
Nátrium 58520 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.2 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 468.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 2175 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 476 mg
-
Retinol - A vitamin: 175 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 24 micro
- 14% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6518.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 6326 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 235 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
150 g cukor
-
150 g só
-
2 tk fekete bors
-
1 tk koriandermag
-
1 citromból nyert citromhéj
-
75 ml vodka
-
4 ek citromlé
-
50 dkg lazac
Elkészítés
- Először keverjük össze a kérget adó sót és cukrot: ezek 1:1 arányú súlya picit legyen több, mint a lazacfilé fele. Tehát egy 60 dekás lazac esetén legalább 150-150 grammal számoljunk.
- A fekete borsot és a koriandermagot mozsárban összetörjük, majd összekeverjük a reszelt citromhéjjal és a kaporral.
- Egy vágódeszkára lefektetünk keresztirányban folpackot, akkora darabokat, amekkorával a lazacot be tudjuk fedni. A folpackra megágyazunk a só-cukor keverékkel a lazacnak - igyekezzünk nagyjából olyan alakú formát meghinteni az eleggyel, amilyen a lazac. Erre rákanalazzuk a fűszerek felét, majd meglocsoljuk a vodka és a citromlé felével.
- Jöhet a megvetett ágyra a lazacfilé. Igazítsuk rá, majd oszlassuk szét rajta a fűszerek másik felét és a cukor-só keverékét. Locsoljuk meg ismét vodkával és citromlével, majd ügyesen-szorosan csomagoljuk be a fóliába az egészet. A biztonság kedvéért még egyszer is átcsomagolhatjuk, nehogy eresszen valahol.
- Az alaposan becsomagolt lazacot tegyük egy kisebb tálkába vagy tepsibe. Tegyünk rá először egy lapos nehezéket (pl. kisebb vágódeszkát), majd nagyobb fajsúlyú nehezékeket - konzervek, borosüvegek egyaránt jöhetnek.
- Így tegyük az egész komplexumot a hűtőbe. Legalább 12 órán át hagyjuk érlelődni a lazacot, de lehetőség szerint adjunk neki 1-2 napot, hogy kicsit érettebb íze legyen.
- A 0,5-1-2 nap leteltével csomagoljuk ki a lazacot. Ekkorra a só és a cukor jórészt feloldódott a lazacból kivont vízben. Emeljük ki a lazacot a léből, és kaparjuk le a felesleges fűszert és sót-cukrot a tetejéről.
- Éles késsel vágjunk vékony szeleteket belőle. Egy szelet vajas pirítóson, mustármártás mellé, vagy sajtkrémmel tálalva egyaránt jól mutat.
- A gravlax 2-3 napig biztosan eltartható a hűtőben, ha pedig friss (tehát nem fagyasztott és kiengedett) lazaccal dolgoztunk, akkor akár le is fagyaszthatjuk - persze erre nem valószínű, hogy sor kerülne, annál gyorsabban fogy. :)
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 80
- 7 napos nézettség: 424
- Össznézettség: 13420
- Feltöltés dátuma: 2020. július 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A gravlax lényege, hogy a lazacfilét só és cukor keverékébe temetve érleljük egy-két napot hideg helyen, jobb híján a hűtőben. A só-cukorkéreg elvonja a halban lévő vizet, ennek a nedvességelvonásnak köszönhetően lesz a gravlax a füstölt lazachoz hasonló állagú és ízű finomság. Ízesíteni persze ér: a kapor kötelező eleme a gravlaxnak, de nyugodtan tehettek a pácba citromhéjat, borsot és koriandermagot - ahogy most mi is. Összedobni nem nagy mutatvány, viszont aztán várjatok legalább 12 órát a kóstolással, ugyanis minimum fél nap érlelésre szüksége van a halnak. A kész gravlaxot vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk szendvicsre, falatkákra, vagy igazából kedvünk szerint bárhogyan - magában is isteni! Ha pedig még magasabb szintre szeretnétek fejleszteni a gravlaxkészítést, reszeljetek rá nyers céklát is az összeállításkor, ami gyönyörű lila kérget ad a halnak.