Gránátalmás alagút
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
liquorice
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 26% Zsír
A piskótához
-
33g tojás42 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
-
0 kcal
A karamell krémhez
-
10g vaj72 kcal
-
13g barna cukor49 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A töltelékhez
-
60g gránátalma28 kcal
-
50g mascarpone202 kcal
-
4g porcukor14 kcal
-
4 kcal
-
15g habtejszín44 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
38 kcal
Összesen
549
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 26% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
0 kcal
A karamell krémhez
-
100g vaj717 kcal
-
130g barna cukor494 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g vaníliaaroma0 kcal
A töltelékhez
-
600g gránátalma279 kcal
-
500g mascarpone2020 kcal
-
35g porcukor135 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
70g fehér csokoládé377 kcal
Összesen
5474
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 26% Zsír
A piskótához
-
15.9g tojás20 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
4.3g finomliszt16 kcal
-
0 kcal
A karamell krémhez
-
4.8g vaj35 kcal
-
6.3g barna cukor24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.1g vaníliaaroma0 kcal
A töltelékhez
-
28.9g gránátalma13 kcal
-
24.1g mascarpone97 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
7.2g habtejszín21 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
3.4g fehér csokoládé18 kcal
Összesen
264
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 38.7 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.2 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
549
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.8 g
Zsír
-
Összesen 387.4 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1476 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2482.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 585 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 1037 mg
-
Nátrium 587 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 412.1 g
-
Cukor 324 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 607.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1573 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 273 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 303 micro
-
Kolin: 956 mg
-
Retinol - A vitamin: 1553 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 248 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1477 micro
Összesen
5474
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
264
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
6 ek cukor
-
6 evőkanál finomliszt
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
A karamell krémhez
-
100 g vaj
-
130 g barna cukor
-
1 csipet só
-
1 csipet fahéj
-
0.5 teáskanál vaníliaaroma
A töltelékhez
-
2 közepes db gránátalma
-
500 g mascarpone
-
5 ek porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
150 ml habtejszín
-
7 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta:
- Első lépésként apiskótátkészítjük el, amihez a tojássárgájátésfehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, amibefokozatosan kanalazzukbele a cukrot, miközbenfolytatjuka felverést. Ugyanígy óvatosan, felverés közbenadagoljuk a kemény habba a tojássárgáját.
- Külön tálban összekeverjük a lisztet aszódabikarbónával. Legjobb, ha beleszitáljuk a lisztbe, hogy minél jobban eloszlassuk!
- A szódabikarbónás lisztet hozzászórjuk a felvert tojáshabhoz, és jól elkeverjük benne úgy, hogy a hab ne törjön össze.
- Sütőpapírraoszlatjuk az így kapott krémet, kicsit megrázzuk, hogy minél egyenletesebb legyen a massza. Előmelegített sütőben 200°C-on30 percig sütjük.
- Ha kész, akkoregy tiszta, bevizezettkonyharuhát teszünk a sütőpapírral együtt felemelt piskóta alá, és szorosan feltekerjük. Hűlni hagyjuk, majd kitekerjük, és elválasztjuk a sütőpapírtól.
- Karamell:
- Akaramellszósza piskóta ízesítéséül fog szolgálni a szokásos lekvár helyett. Hogy ne égessükoda, lassú tűzön, vízgőz felettolvasztjuk össze a karamell hozzávalóit, amit addig forralunk és kevergetünk,míg teljesen folyós állagúvá nem válik, nem marad szemcsés.
- Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a szétterített piskótáraoszlatjuk. Szorosan feltekerjük, és szép, kb. egy ujjnyi vastagságúszeletekre vágjuk fel.
- Töltelék:
- Atöltelékhez összekeverjük a mascarpone krémet, porcukrot és avaníliás cukrot.
- Kevés citromhéjat, továbbá7kocka fehér csokit reszelünka krémbe. Jól összekeverjük.
- A gránátalmákat szakszerűen felnyitjuk: a tetejüketkéssel körbevágva eltávolítjuk, majd a magvak közti sárgás vonalak mentén hosszanti irányban kicsit bevagdossuk, és minthanarancsgerezdeket választanánk szét, a közepébe nyomjuk a nagyujjunkat, és széthúzzuk az így kapott bevágott szeleteket. A magvakat óvatosan szedjük ki, hogy ne törjenek szét, és sárga rész se kerüljön közéjük. Kicsit fröcskölős művelet, a fehér felületek szép élénkpiros-lilás színt kaphatnak.
- Óvatosan keverjük a magvakat a mascarpone krémbe.
- A habtejszínt kemény habbá verjük fel, és anélkül, hogy túlságosan megtörne, keverjük össze a gránátalmás krémmel.
- Tálalás:
- Őzgerincformába tegyünk folpack-ot. Béleljük ki szorosan a formát apiskóta szeletekkel.
- Öntsük bele a gránátalmáskrémet,oszlassuk el, majd a maradék piskóta szeletekkel fedjük be a krémet. Később ez lesz majd a talpa.
- Hagyjukmegdermedni a hűtőben, majd az őzgerincet hirtelen mozdulattal fordítsuk fel, és már szeletelhetjük is a süteményt.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1551
- Feltöltés dátuma: 2013. március 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
liquorice
2 recept
Kedvenc sütim, a barackos alagút ihlette a receptet. Nem akartam valami kegyetlenül édes süteményt csinálni a karamell és tejszín felhasználásával, ezért összeházasítottam őket egy különleges, hazánkban kissé talán mellőzött, savanykás gyümölccsel: a gránátalmával. Az eredmény egy nagyon könnyed, selymes, kérek-még sütemény lett. A leírástól ne tessék megijedni, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt a kisregény mennyiségű szöveg sugallja. Csupán a biztos siker érdekében részleteztem ennyire! Jó étvágyat!