Gombával töltött lángos
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
A kis gasztronauta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
A lángoshoz
-
67g finomliszt243 kcal
-
5 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
24 kcal
-
2g só0 kcal
-
71g napraforgó olaj626 kcal
A padlizsános töltelékhez
-
67g padlizsán16 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
12 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombás töltelékhez
-
50g gomba11 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g finomliszt2 kcal
-
17g tej9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
12 kcal
Összesen
1003
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
A lángoshoz
-
400g finomliszt1456 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
14g só0 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
A padlizsános töltelékhez
-
400g padlizsán95 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
71 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombás töltelékhez
-
300g gomba64 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
71 kcal
Összesen
6025
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
A lángoshoz
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
8.7g burgonya5 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
18.4g napraforgó olaj163 kcal
A padlizsános töltelékhez
-
17.3g padlizsán4 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
8.7g paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombás töltelékhez
-
13g gomba3 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.1g finomliszt0 kcal
-
4.3g tej2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
Összesen
259
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 77.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1231.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 924 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 191.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
1003
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 67.1 g
Zsír
-
Összesen 465.9 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 212 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 169 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7391.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 322 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 256 mg
-
Foszfor 1074 mg
-
Nátrium 5543 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 411.3 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1148.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 190 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 557 micro
-
Kolin: 172 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 202 micro
-
β-karotin 955 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 477 micro
Összesen
6025
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 20.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 240 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 223 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
259
kcal
Hozzávalók
A lángoshoz
-
40 dkg finomliszt
-
3 dkg friss élesztő
-
2 közepes db burgonya
-
1 ek cukor
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 tk só
A padlizsános töltelékhez
-
1 db padlizsán
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ek napraforgó olaj
-
2 db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A gombás töltelékhez
-
30 dkg gomba
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
0.3 csapott ek finomliszt
-
1 dl tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
petrezselyem ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A lángoshoz
- Az élesztőt 1 dl tejjel és a cukorral elkeverjük, majd langyos helyen felfutattjuk. A burgonyát megfőzzük enyhén sós vízben, és még melegen áttörjük (ezzel a "melegséggel" még jobban segítve az élesztő munkáját. Közben vigyázva, hogy túl forró se legyen). A lisztet egy nagy tálba öntjük, ebbe tesszük a kovászt, az áttört főtt burgonyát, egy kanál olajat, sót és annyi langyos tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Akkor jó a tészta, ha egységesen sima és könnyen elválik az edény falától. Cipót formáluk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
- Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk, megsózzuk, és pár percig állni hagyjuk. A hagymát kockára vágjuk, és olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a kinyomkodott padlizsánkockákat. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a lehéjazott kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és néhány percig együtt pirítjuk.
- A gombás töltelékhez a hagymát kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. Beledobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel. Amikor a leve elfőtt, megszórjuk egy kanál liszttel, kicsit lepirítjuk, majd 1 dl tejet ráöntve sűrűre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel, és langyosra hűtjük.
- A megkelt lángostésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyútjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle (pohárral vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval). A formát folyamatosan lisztezzük, mert a tészta ragadós. A lángosok közepére teszünk a töltelékből, majd szélein (egy kis vízzel megkenve) jól összenyomkodjuk.
- Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leszívja róla. Tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk. Melegen a legfinomabb! :)
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 396
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 24268
- Feltöltés dátuma: 2012. február 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A kis gasztronauta
142 recept
Egyik ismerősöm Édesanyjától kaptam a lángos receptjét. Sokféle töltelékkel el tudom képzelni (pl. káposzta, sonka-sajt), de nekem ez a kettő a szívemcsücske. :)