Gombás-sütőtökös rizottó szalonnával
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
50g rizottó rizs179 kcal
-
50g sütőtök19 kcal
-
25g gomba5 kcal
-
13g császárszalonna49 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
250g alaplé18 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
13g sajt44 kcal
-
9g kockasajt28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0 kcal
Összesen
389
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
200g rizottó rizs716 kcal
-
200g sütőtök76 kcal
-
100g gomba21 kcal
-
50g császárszalonna197 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
34g kockasajt114 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0 kcal
Összesen
1556
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
10.9g rizottó rizs39 kcal
-
10.9g sütőtök4 kcal
-
5.5g gomba1 kcal
-
2.7g császárszalonna11 kcal
-
4.9g vöröshagyma2 kcal
-
5.5g fehérbor4 kcal
-
54.6g alaplé4 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
2.7g sajt10 kcal
-
1.9g kockasajt6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0 kcal
Összesen
85
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2592.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 2267 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 116.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 350 micro
-
β-karotin 1779 micro
-
β-crypt 1458 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
389
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 38.7 g
Zsír
-
Összesen 50.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10371.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 445 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 634 mg
-
Nátrium 9067 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 200.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 467.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1057 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 549 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 1401 micro
-
β-karotin 7115 micro
-
β-crypt 5831 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
1556
kcal
- 5% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 566.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 495 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 388 micro
-
β-crypt 318 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
85
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg rizottó rizs
-
20 dkg sütőtök
-
10 dkg gomba
-
5 dkg császárszalonna
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 dl fehérbor
-
1 ek olívaolaj
-
5 dkg sajt
-
2 db kockasajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
0.5 teáskanál rozmaring
Elkészítés
- A szalonnát felkockázzuk, és ropogósra lesütjük. Kistányérra félretesszük. A kisült zsírból kb. 1 evőkanálnyit benne hagyunk az edényben, a többit szintén félretesszük.
- A zsírhoz adunk 1 evőkanál olajat, és nem túl magas fokozaton üvegesre sütjük benne az apróra kockázott hagymát. Beleöntjük a rizst, és azt is pirítjuk néhány percig, míg jól átforrósodik. Felöntjük a borral, és sűrűn kevergetjük, míg a bort fel nem issza a rizs.
- Miután elfőtte a bort, hozzámerünk a forró alapléből annyit, ami pont ellepi a rizst. Rendszeresen kevergetjük az ételt, mert úgy lesz kellően krémes a végeredmény. Mikor beitta a folyadékot a rizs, újra merünk hozzá az alapléből, de szintén csak annyit, ami éppen csak ellepi.
- Második felöntésnél hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és szintén tovább kevergetjük. Borssal, rozmaringgal fűszerezzük, de tehetünk hozzá csípőset is (pl. cayenne borsot). A gombának kevesebb idő kell a teljes átpuhuláshoz, azt később adjuk hozzá.
- Addig kell főzni, míg a rizs roppanós nem lesz. Ezt kóstolással lehet megállapítani, és a sósságát is. Folyamatosan adagoljuk az alaplevet, és sűrűn kavargatjuk. Mielőtt még jónak ítélnénk, a felaprított kockasajtot hozzáadjuk az ételhez.
- Miután a sajt teljesen felolvadt, és több folyadékra sincs már szükség, hozzáadjuk a ropogós szalonnát, átkeverjük, és elzárjuk alatta a gázt. Egy fedővel lefedjük, és hagyjuk néhány percig állni az ételt.
- Frissen és forrón tálaljuk reszelt sajttal a tetején. Ha maradt szalonnazsírunk, meglocsolhatjuk még azzal is.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 700
- Feltöltés dátuma: 2016. február 13.
Ajánló
A folyadék mennyisége változó. A rizsnek a fajtája válogatja, hogy mennyi az a mennyiség, amitől kellőképpen megpuhul. Lehet, hogy marad az alapléből, de az is lehet, hogy a végén már forrásban lévő vízzel kell azt pótolnunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Őszies hangulatú rizottó. A sok kevergetéstől és a sajttól finom, krémes állagú, amilyennek egy rizottónak kell lennie. A selymességét a ropogós szalonna csak még jobban kihangsúlyozza.