r
Nosalty Logó

A legkrémesebb gombakrémleves

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
A legkrémesebb gombakrémleves
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

252
Kalória
5.2g
Fehérje
8.1g
Szénhidrátok
21.6g
Zsír
168.6g
Víz
70.6g
Koleszterin
1.6g
Rost
4.9g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 252 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1007 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 55 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1048.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    825 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    168.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 252 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    86.3 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    282 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4192.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    579 mg
  • Nátrium
    3300 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    674.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    750 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    736 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    166 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 1007 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 55 kcal

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a gombákat, és vágjuk vékony szeletekre. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
  2. Egy lábosban olvasszuk fel a vajat (vagy hevítsük fel az olívaolajat), majd dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy-két percig.
  3. Eközben a vékony szeletekre vágott gombát egy átforrosított, szinte füstölgő, száraz serpenyő tesszük és 5 perc alatt átpirítjuk. A gomba aranybarnára pirítása után egy kis adagot vegyünk ki és tegyük félre, jól fog jönni a tálalás előtti díszitéshez.
  4. Tegyük bele a szeletelt gombát a hagymás alapba, majd pirítsuk addig, amíg a gombák enyhén tovább pirulnak, és kiengedik a levüket. Ez kb. 8-10 percig tart.
  5. Fokozatosan öntsük fel a lábost az alaplével. Hozzuk forrásba, majd mérsékeljük a hőt, és főzzük közepes lángon kb. 10-15 percig, amíg a gombák teljesen megpuhulnak.
  6. A főzés után vegyük le a levest a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük simára. Ha selymesebb állagot szeretnénk, át is szűrhetjük a levest egy szitán.
  7. Miután simára pürésítettük, öntsük hozzá a tejszínt és a frissen facsart citromlevet, és keverjük el alaposan. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót, borsot, kakukkfüvet és frissen reszelt szerecsendiót ízlés szerint. Melegítsük össze a levest, de már ne forraljuk. Ha extra krémes levest szeretnénk, adhatunk hozzá még több tejszínt, vagy akár egy kevés mascarpone sajtot is belekeverhetünk a végén. Egy kevés fehérborral vagy citromlével lehet még finomabbá tenni, ha a gomba földes ízét szeretnénk kissé kiemelni és felfrissíteni.
  8. Friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel, és a félre tett, pirított gombával szórjuk meg a levest. Tálaljuk pirított kenyérkockákkal (krutonnal) vagy sajtos pirítós kenyérrel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

A gombakrémleves egy egyszerű, mégis elegáns és krémes leves, amely kiváló választás, ha gyorsan szeretnél valami finomat főzni. A gombák természetesen gazdag, umami ízűek, ami mélységet és földes jelleget ad a levesnek. Ez az íz különösen jól érvényesül, ha krémlevesként készítjük el, mivel a pürésítés és a tejszín hozzáadása sima, selymes állagot biztosít, amely kiemeli a gomba ízét. Most egy lisztes habarás nélküli verziót mutatunk, amit akár mégkrémesebbé is tehetünk.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán krumplileves

Senkinek nem kell lemondania a magyaros ízekről: még azoknak sem, akik vegán étrend szerint étkeznek. Ebben a burgonyalevesben egy szemernyi állati eredetű alapanyag sincs, mégis hozza azt a ...

Lakos Benedek

Magyaros karfiolleves

A magyaros karfiolleves egy gyors, könnyű, maradékmentő (mivel a karfiol zsenge zöldjét is belefőzzük), emellett pénztárcabarát leves: egyszerűen elkészíthető, viszont komplex ízű ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!