A legkrémesebb gombakrémleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
125g gomba27 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
252
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
500g gomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
1007
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
27.1g gomba6 kcal
-
4.9g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
54.2g zöldség alaplé4 kcal
-
10.8g habtejszín32 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
55
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1048.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 825 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 168.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
252
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.9 g
Zsír
-
Összesen 86.3 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 282 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4192.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 579 mg
-
Nátrium 3300 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 674.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 750 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 130 mg
-
Retinol - A vitamin: 736 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 166 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
1007
kcal
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 36.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
55
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 l zöldség alaplé
-
kakukkfű ízlés szerint
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tisztítsuk meg a gombákat, és vágjuk vékony szeletekre. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
- Egy lábosban olvasszuk fel a vajat (vagy hevítsük fel az olívaolajat), majd dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy-két percig.
- Eközben a vékony szeletekre vágott gombát egy átforrosított, szinte füstölgő, száraz serpenyő tesszük és 5 perc alatt átpirítjuk. A gomba aranybarnára pirítása után egy kis adagot vegyünk ki és tegyük félre, jól fog jönni a tálalás előtti díszitéshez.
- Tegyük bele a szeletelt gombát a hagymás alapba, majd pirítsuk addig, amíg a gombák enyhén tovább pirulnak, és kiengedik a levüket. Ez kb. 8-10 percig tart.
- Fokozatosan öntsük fel a lábost az alaplével. Hozzuk forrásba, majd mérsékeljük a hőt, és főzzük közepes lángon kb. 10-15 percig, amíg a gombák teljesen megpuhulnak.
- A főzés után vegyük le a levest a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük simára. Ha selymesebb állagot szeretnénk, át is szűrhetjük a levest egy szitán.
- Miután simára pürésítettük, öntsük hozzá a tejszínt és a frissen facsart citromlevet, és keverjük el alaposan. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót, borsot, kakukkfüvet és frissen reszelt szerecsendiót ízlés szerint. Melegítsük össze a levest, de már ne forraljuk. Ha extra krémes levest szeretnénk, adhatunk hozzá még több tejszínt, vagy akár egy kevés mascarpone sajtot is belekeverhetünk a végén. Egy kevés fehérborral vagy citromlével lehet még finomabbá tenni, ha a gomba földes ízét szeretnénk kissé kiemelni és felfrissíteni.
- Friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel, és a félre tett, pirított gombával szórjuk meg a levest. Tálaljuk pirított kenyérkockákkal (krutonnal) vagy sajtos pirítós kenyérrel.
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 153
- 7 napos nézettség: 1388
- Össznézettség: 9054
- Feltöltés dátuma: 2024. október 06.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A gombakrémleves egy egyszerű, mégis elegáns és krémes leves, amely kiváló választás, ha gyorsan szeretnél valami finomat főzni. A gombák természetesen gazdag, umami ízűek, ami mélységet és földes jelleget ad a levesnek. Ez az íz különösen jól érvényesül, ha krémlevesként készítjük el, mivel a pürésítés és a tejszín hozzáadása sima, selymes állagot biztosít, amely kiemeli a gomba ízét. Most egy lisztes habarás nélküli verziót mutatunk, amit akár mégkrémesebbé is tehetünk.