r
Nosalty Logó

A legkrémesebb gombakrémleves

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
A legkrémesebb gombakrémleves
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

252
Kalória
5.2g
Fehérje
8.1g
Szénhidrátok
21.6g
Zsír
168.6g
Víz
70.6g
Koleszterin
1.6g
Rost
4.9g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 252 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1007 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 55 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1048.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    825 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    168.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 252 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    86.3 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    282 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4192.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    579 mg
  • Nátrium
    3300 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    674.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    750 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    736 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    166 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 1007 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 55 kcal

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a gombákat, és vágjuk vékony szeletekre. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
  2. Egy lábosban olvasszuk fel a vajat (vagy hevítsük fel az olívaolajat), majd dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy-két percig.
  3. Eközben a vékony szeletekre vágott gombát egy átforrosított, szinte füstölgő, száraz serpenyő tesszük és 5 perc alatt átpirítjuk. A gomba aranybarnára pirítása után egy kis adagot vegyünk ki és tegyük félre, jól fog jönni a tálalás előtti díszitéshez.
  4. Tegyük bele a szeletelt gombát a hagymás alapba, majd pirítsuk addig, amíg a gombák enyhén tovább pirulnak, és kiengedik a levüket. Ez kb. 8-10 percig tart.
  5. Fokozatosan öntsük fel a lábost az alaplével. Hozzuk forrásba, majd mérsékeljük a hőt, és főzzük közepes lángon kb. 10-15 percig, amíg a gombák teljesen megpuhulnak.
  6. A főzés után vegyük le a levest a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük simára. Ha selymesebb állagot szeretnénk, át is szűrhetjük a levest egy szitán.
  7. Miután simára pürésítettük, öntsük hozzá a tejszínt és a frissen facsart citromlevet, és keverjük el alaposan. Ha szükséges, adjunk hozzá még sót, borsot, kakukkfüvet és frissen reszelt szerecsendiót ízlés szerint. Melegítsük össze a levest, de már ne forraljuk. Ha extra krémes levest szeretnénk, adhatunk hozzá még több tejszínt, vagy akár egy kevés mascarpone sajtot is belekeverhetünk a végén. Egy kevés fehérborral vagy citromlével lehet még finomabbá tenni, ha a gomba földes ízét szeretnénk kissé kiemelni és felfrissíteni.
  8. Friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel, és a félre tett, pirított gombával szórjuk meg a levest. Tálaljuk pirított kenyérkockákkal (krutonnal) vagy sajtos pirítós kenyérrel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

A gombakrémleves egy egyszerű, mégis elegáns és krémes leves, amely kiváló választás, ha gyorsan szeretnél valami finomat főzni. A gombák természetesen gazdag, umami ízűek, ami mélységet és földes jelleget ad a levesnek. Ez az íz különösen jól érvényesül, ha krémlevesként készítjük el, mivel a pürésítés és a tejszín hozzáadása sima, selymes állagot biztosít, amely kiemeli a gomba ízét. Most egy lisztes habarás nélküli verziót mutatunk, amit akár mégkrémesebbé is tehetünk.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Köménymagleves

Kinek köménymagleves, kinek rántott leves - az biztos, hogy ez a világ egyik legegyszerűbb és legolcsóbb levese. Azonban ha túl tudunk lendülni a menzás traumákon, rájövünk, hogy az ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!