Gombahabos rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 18% Zsír
A rizottóhoz
-
63g csiperkegomba13 kcal
-
50g rizottó rizs179 kcal
-
17g bacon67 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
25g alaplé2 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombahabhoz
-
63g csiperkegomba13 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
14g tojás17 kcal
Összesen
820
kcal
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 18% Zsír
A rizottóhoz
-
252g csiperkegomba54 kcal
-
200g rizottó rizs716 kcal
-
68g bacon267 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
100g alaplé7 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombahabhoz
-
252g csiperkegomba54 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
3284
kcal
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 18% Zsír
A rizottóhoz
-
16.3g csiperkegomba3 kcal
-
13g rizottó rizs46 kcal
-
4.4g bacon17 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
6.5g vaj46 kcal
-
6.5g parmezán sajt25 kcal
-
6.5g alaplé0 kcal
-
6.5g tej4 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombahabhoz
-
16.3g csiperkegomba3 kcal
-
6.5g vaj46 kcal
-
6.5g főzőtejszín8 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
3.6g tojás4 kcal
Összesen
209
kcal
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 58.4 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 189 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1460.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 386 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 428 mg
-
Nátrium 560 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 192.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 439 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 151 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 431 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
820
kcal
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.2 g
Zsír
-
Összesen 233.6 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 758 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5841.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 1545 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 1713 mg
-
Nátrium 2239 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 208.9 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 771.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1757 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 106 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 604 micro
-
Kolin: 340 mg
-
Retinol - A vitamin: 1723 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 405 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 251 micro
Összesen
3284
kcal
- 7% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 378.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
209
kcal
Hozzávalók
A rizottóhoz
-
6 nagy db csiperkegomba
-
4 szelet bacon
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
10 dkg vaj
-
1 dl alaplé
-
1 dl tej
-
petrezselyem ízlés szerint
-
snidling ízlés szerint
-
chili ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A gombahabhoz
-
10 dkg vaj
-
1 dl főzőtejszín
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 db tojás
Elkészítés
A rizottóhoz
- A gombát megtisztítjuk, kiskanállal egy külön tálba kikaparjuk a karimájának belső, fekete részét (ebből lesz sötét színű gombahab). A gomba többi részét apró kockákra vágjuk (a szárát is!).
- A vaj felét serpenyőbe tesszük, megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát és a kinyomott fokhagymát, majd ráborítjuk a felkockázott gombát, sóval, borssal ízesítjük.
- Közben egy teflon edényben a bacont lassú tűzön megpirítjuk, hogy ropogós legyen, majd apró csíkokra vágjuk, és félretesszük.
- A megpirított gombára tesszük a nyers rizst, picit várunk, míg ez is megpirul, majd felöntjük a húslé felével. A rizottó esetében nem igaz, hogy nem szabad kavargatni (mint a hagyományos rizst), sőt, fontos, hogy rendszeresen kevergessük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a nedvességet: először a húslevet, majd a tejet is. Ha még ekkor sem puha a rizs, lehet vizet is önteni rá, de mindig csak kis folyadék kerüljön rá egyszerre.
- Amíg a rizs puhul és "nyálkásodik", elkészítjük a gombahabot. A maradék vajon megdinszteljük a gombából kikapart fekete részt, majd fokozatosan felöntjük a főzőtejszínnel. Egy kis liszttel besűrítjük (kb. 1 evőkanál). Botmixerrel pépesítjük, és hozzáturmixolunk egy nyers tojást, végül a tűzre visszatéve felrottyantjuk. Ahogy hűlni kezd, habos állagú krémet kapunk.
- Ha a rizottó kezd puha lenni, hozzákeverjük a korábban elkészített bacont, ráreszeljük a sajtot, és belekeverjük, hogy elolvadjon. Fűszerezhetjük nagyon apróra vágott petrezselyemmel, chilipaprikával.
- Tálaláshoz tegyük egy kerek formájú egénybe (kistál vagy csésze), majd borítsuk ki a tányérra, hogy szép kis dombocskát kapjunk. Kanalazzunk rá gombahabot, a tetejét pedig díszítsük snidlinggel, chilivel.
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1883
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A recept férjem újabb konyhai improvizálásából fakadt, így most az ő tollaival ékeskedem. :) Nagyon finom, laktató étel, biztosan sokszor elkészítem majd!