r
Nosalty Logó

Gombahabos rizottó

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Gombahabos rizottó
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A rizottóhoz

A gombahabhoz

820
Kalória
22.5g
Fehérje
52.2g
Szénhidrátok
58.4g
Zsír
192.8g
Víz
189.5g
Koleszterin
3.1g
Rost
5.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Összesen 820 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Összesen 3284 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Összesen 209 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    58.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1460.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    386 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    428 mg
  • Nátrium
    560 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    192.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    439 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    431 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 820 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.2 g

Zsír

  • Összesen
    233.6 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    758 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5841.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    1545 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    1713 mg
  • Nátrium
    2239 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    208.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    771.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1757 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    106 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    604 micro
  • Kolin:
    340 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1723 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    251 micro
Összesen 3284 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    378.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 209 kcal

Elkészítés

A rizottóhoz

  1. A gombát megtisztítjuk, kiskanállal egy külön tálba kikaparjuk a karimájának belső, fekete részét (ebből lesz sötét színű gombahab). A gomba többi részét apró kockákra vágjuk (a szárát is!).
  2. A vaj felét serpenyőbe tesszük, megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát és a kinyomott fokhagymát, majd ráborítjuk a felkockázott gombát, sóval, borssal ízesítjük.
  3. Közben egy teflon edényben a bacont lassú tűzön megpirítjuk, hogy ropogós legyen, majd apró csíkokra vágjuk, és félretesszük.
  4. A megpirított gombára tesszük a nyers rizst, picit várunk, míg ez is megpirul, majd felöntjük a húslé felével. A rizottó esetében nem igaz, hogy nem szabad kavargatni (mint a hagyományos rizst), sőt, fontos, hogy rendszeresen kevergessük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a nedvességet: először a húslevet, majd a tejet is. Ha még ekkor sem puha a rizs, lehet vizet is önteni rá, de mindig csak kis folyadék kerüljön rá egyszerre.
  5. Amíg a rizs puhul és "nyálkásodik", elkészítjük a gombahabot.
  6. Ha a rizottó kezd puha lenni, hozzákeverjük a korábban elkészített bacont, ráreszeljük a sajtot, és belekeverjük, hogy elolvadjon. Fűszerezhetjük nagyon apróra vágott petrezselyemmel, chilipaprikával.
  7. Tálaláshoz tegyük egy kerek formájú egénybe (kistál vagy csésze), majd borítsuk ki a tányérra, hogy szép kis dombocskát kapjunk. Kanalazzunk rá gombahabot, a tetejét pedig díszítsük snidlinggel, chilivel.

A gombahabhoz

  1. A maradék vajon megdinszteljük a gombából kikapart fekete részt, majd fokozatosan felöntjük a főzőtejszínnel. Egy kis liszttel besűrítjük (kb. 1 evőkanál). Botmixerrel pépesítjük, és hozzáturmixolunk egy nyers tojást, végül a tűzre visszatéve felrottyantjuk. Ahogy hűlni kezd, habos állagú krémet kapunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

A recept férjem újabb konyhai improvizálásából fakadt, így most az ő tollaival ékeskedem. :) Nagyon finom, laktató étel, biztosan sokszor elkészítem majd!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

A dubaji csoki után most a vattacukros Angel Hair hódít...

Ezt nem láttuk jönni. Már hosszú hónapok óta tart a dubajicsoki-őrület, és úgy tűnt egyhamar nem is fog alábbhagyni a lelkesedés iránta. Most azonban új kihívó tűnt fel a láthatáron. Az Angel Hair, azaz angyalhaj csokoládé meghökkentő külsejével borzolja a kedélyeket.

6 alapanyag, amit nem szabadna mogyoróvajjal párosítani

Manapság már itthon is egyre népszerűbb alapanyag a mogyoróvaj, amit általában zabkásába teszünk vagy dzsemmel szendvicset készítünk belőle. De nem minden párosítás ennyire szerencsés: mutatjuk, mivel nem érdemes kombinálni, hogy ne térjünk le a harmonikus ízek útjáról.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!