r
Nosalty Logó

Gombahabos rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Gombahabos rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Összesen 820 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Összesen 3284 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Összesen 209 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    58.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1460.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    386 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    428 mg
  • Nátrium
    560 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    439 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    431 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 820 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.2 g

Zsír

  • Összesen
    233.6 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    758 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5841.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    1545 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    1713 mg
  • Nátrium
    2239 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    208.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    771.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1757 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    106 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    604 micro
  • Kolin:
    340 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1723 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    251 micro
Összesen 3284 kcal
  • 7% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    378.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 209 kcal

Hozzávalók

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Elkészítés

A rizottóhoz

  1. A gombát megtisztítjuk, kiskanállal egy külön tálba kikaparjuk a karimájának belső, fekete részét (ebből lesz sötét színű gombahab). A gomba többi részét apró kockákra vágjuk (a szárát is!).
  2. A vaj felét serpenyőbe tesszük, megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát és a kinyomott fokhagymát, majd ráborítjuk a felkockázott gombát, sóval, borssal ízesítjük.
  3. Közben egy teflon edényben a bacont lassú tűzön megpirítjuk, hogy ropogós legyen, majd apró csíkokra vágjuk, és félretesszük.
  4. A megpirított gombára tesszük a nyers rizst, picit várunk, míg ez is megpirul, majd felöntjük a húslé felével. A rizottó esetében nem igaz, hogy nem szabad kavargatni (mint a hagyományos rizst), sőt, fontos, hogy rendszeresen kevergessük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a nedvességet: először a húslevet, majd a tejet is. Ha még ekkor sem puha a rizs, lehet vizet is önteni rá, de mindig csak kis folyadék kerüljön rá egyszerre.
  5. Amíg a rizs puhul és "nyálkásodik", elkészítjük a gombahabot. A maradék vajon megdinszteljük a gombából kikapart fekete részt, majd fokozatosan felöntjük a főzőtejszínnel. Egy kis liszttel besűrítjük (kb. 1 evőkanál). Botmixerrel pépesítjük, és hozzáturmixolunk egy nyers tojást, végül a tűzre visszatéve felrottyantjuk. Ahogy hűlni kezd, habos állagú krémet kapunk.
  6. Ha a rizottó kezd puha lenni, hozzákeverjük a korábban elkészített bacont, ráreszeljük a sajtot, és belekeverjük, hogy elolvadjon. Fűszerezhetjük nagyon apróra vágott petrezselyemmel, chilipaprikával.
  7. Tálaláshoz tegyük egy kerek formájú egénybe (kistál vagy csésze), majd borítsuk ki a tányérra, hogy szép kis dombocskát kapjunk. Kanalazzunk rá gombahabot, a tetejét pedig díszítsük snidlinggel, chilivel.
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1883
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A recept férjem újabb konyhai improvizálásából fakadt, így most az ő tollaival ékeskedem. :) Nagyon finom, laktató étel, biztosan sokszor elkészítem majd!

Hozzávalók

A rizottóhoz

A gombahabhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...