Gesztenyés pulykapástétom
- 11% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
75g fehérbab250 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
50g gomba11 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
13g aszalt szilva30 kcal
-
38g pulykamáj48 kcal
-
38g gesztenye74 kcal
-
50g pulykahús58 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
27g zsemle74 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
20g gesztenyemassza36 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g vörösbor21 kcal
-
25g szilvalekvár39 kcal
- 11% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
300g fehérbab999 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
200g gomba43 kcal
-
90g petrezselyem32 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
50g aszalt szilva120 kcal
-
150g pulykamáj192 kcal
-
150g gesztenye294 kcal
-
200g pulykahús230 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
108g zsemle295 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
80g gesztenyemassza143 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
- 11% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
15.1g fehérbab50 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
10.1g gomba2 kcal
-
4.5g petrezselyem2 kcal
-
2.1g napraforgó olaj19 kcal
-
2.5g aszalt szilva6 kcal
-
7.6g pulykamáj10 kcal
-
7.6g gesztenye15 kcal
-
10.1g pulykahús12 kcal
-
11.1g tojás14 kcal
-
0.5g mustár0 kcal
-
5.5g zsemle15 kcal
-
4g vaj29 kcal
-
7 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g vörösbor4 kcal
-
5g szilvalekvár8 kcal
- 11% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 48.1 g
Zsír
-
Összesen 38 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 412 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1672.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 326 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 219 mg
-
Foszfor 647 mg
-
Nátrium 378 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 256.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3341 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 384 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 657 micro
-
Kolin: 330 mg
-
Retinol - A vitamin: 3237 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 1231 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1536 micro
- 11% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 192.3 g
Zsír
-
Összesen 151.9 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 1649 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6690.7 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 305 mg
-
Kálcium 1305 mg
-
Vas 63 mg
-
Magnézium 878 mg
-
Foszfor 2587 mg
-
Nátrium 1512 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 420.7 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 1026 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13362 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 34 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 228 mg
-
D vitamin: 263 micro
-
K vitamin: 1535 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2629 micro
-
Kolin: 1319 mg
-
Retinol - A vitamin: 12949 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 4923 micro
-
β-crypt 67 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6144 micro
- 11% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 337.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 51.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 675 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 654 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 249 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 310 micro
Hozzávalók
-
30 dkg fehérbab
-
10 dkg vöröshagyma
-
20 dkg gomba
-
2 csokor petrezselyem
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
5 dkg aszalt szilva
-
15 dkg gesztenye
-
20 dkg pulykahús
-
4 db tojás
-
1 ek mustár
-
2 db zsemle
-
8 dkg vaj
-
8 dkg gesztenyemassza
-
3 csepp citromlé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Zsemlét tejbe áztatunk, kicsavarjuk, és egy tálba tesszük. Száraz babot főzünk puhára enyhén sós vízben. Leszűrjük és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a kinyomott zsemléhez. A gesztenyemasszát is a tálba tesszük.
- Serpenyőben kevés olajban, apróra vágott vöröshagymán megpirítjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, és vágott petrezselymet is szórunk bele. Ezeket is a tálba öntjük.
- Magozott aszalt szilvát vékony metéltre vágjuk. A csíkokra vágott pulykamájat, a szeletekre vágott hámozott főtt gesztenyét és a sült pulykacomb ujjnyi csíkokra vágott húsát is beletesszük a keverőtálba. Ütünk hozzá 4 db tojást. Az egészet ízesítjük sóval, borssal, mustárral, majd hozzáadjuk a vajat is. Jól összedolgozzuk az egészet.
- Kivajazott hőálló edénybe tesszük, alufóliával letakarjuk, és előmelegített, 160 C-fokos sütőben 60-70 percig sütjük.
- Hidegen melegen, egyaránt finom. Vörösborral elkevert szilvalekvárral tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 2622
- Feltöltés dátuma: 2015. december 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
Régen, amikor csak a klasszikus módon lehetett hozzájutni a gesztenyéhez, akkor nagyon macerás volt megtisztítani (tudják; szemenként kereszt alakban bevágni, majd megfőzni, vagy megsütni, meghámozni, végül lepasszírozni, és ez a gesztenye massza). A gesztenye így viszonylag drágának is számított, ezért sokan szaporították babpürével. Ezen nem kell csodálkozni. Például Japánban olyan kevés gyümölcs terem, hogy a modern idők előtt a babból készült ízesített krémeket töltötték a süteményekbe lekvár helyett. Szóval, ha egy finoman ízesített húsos, töltelékszerűen elkészített masszába gesztenyét tesznek és formában megsütik, akkor az bizony gesztenyés húsos pástétom. Ha tésztába is belesütik akkor az pite. Gesztenyés pite. És így ebben a formában már az egész angol szász világban ismerik. Karácsonykor nagyon praktikus. Itthon is.