r
Nosalty Logó

Gesztenyés pulykapástétom

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Buday Péter
Gesztenyés pulykapástétom
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 11% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 966 kcal
  • 11% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3857 kcal
  • 11% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 195 kcal
  • 11% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    48.1 g

Zsír

  • Összesen
    38 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1672.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    378 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    256.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3341 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    66 micro
  • K vitamin:
    384 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    657 micro
  • Kolin:
    330 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3237 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    1231 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1536 micro
Összesen 966 kcal
  • 11% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    192.3 g

Zsír

  • Összesen
    151.9 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    1649 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6690.7 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    305 mg
  • Kálcium
    1305 mg
  • Vas
    63 mg
  • Magnézium
    878 mg
  • Foszfor
    2587 mg
  • Nátrium
    1512 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    420.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    1026 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13362 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    34 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    228 mg
  • D vitamin:
    263 micro
  • K vitamin:
    1535 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    50 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2629 micro
  • Kolin:
    1319 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12949 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    4923 micro
  • β-crypt
    67 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6144 micro
Összesen 3857 kcal
  • 11% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    675 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    654 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    249 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    310 micro
Összesen 195 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Zsemlét tejbe áztatunk, kicsavarjuk, és egy tálba tesszük. Száraz babot főzünk puhára enyhén sós vízben. Leszűrjük és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a kinyomott zsemléhez. A gesztenyemasszát is a tálba tesszük.
  2. Serpenyőben kevés olajban, apróra vágott vöröshagymán megpirítjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, és vágott petrezselymet is szórunk bele. Ezeket is a tálba öntjük.
  3. Magozott aszalt szilvát vékony metéltre vágjuk. A csíkokra vágott pulykamájat, a szeletekre vágott hámozott főtt gesztenyét és a sült pulykacomb ujjnyi csíkokra vágott húsát is beletesszük a keverőtálba. Ütünk hozzá 4 db tojást. Az egészet ízesítjük sóval, borssal, mustárral, majd hozzáadjuk a vajat is. Jól összedolgozzuk az egészet.
  4. Kivajazott hőálló edénybe tesszük, alufóliával letakarjuk, és előmelegített, 160 C-fokos sütőben 60-70 percig sütjük.
  5. Hidegen melegen, egyaránt finom. Vörösborral elkevert szilvalekvárral tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 2592
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gesztenyés pulykapástétom
Buday Péter 18 recept

Régen, amikor csak a klasszikus módon lehetett hozzájutni a  gesztenyéhez, akkor nagyon macerás volt megtisztítani (tudják; szemenként kereszt alakban bevágni, majd megfőzni, vagy megsütni, meghámozni, végül lepasszírozni, és ez a gesztenye massza). A gesztenye így viszonylag drágának is számított, ezért sokan szaporították babpürével. Ezen nem kell csodálkozni. Például Japánban olyan kevés gyümölcs terem, hogy a modern idők előtt a babból készült ízesített krémeket töltötték a süteményekbe lekvár helyett. Szóval, ha egy finoman ízesített  húsos, töltelékszerűen elkészített masszába gesztenyét tesznek és formában megsütik, akkor az bizony gesztenyés húsos pástétom. Ha tésztába is belesütik akkor az pite. Gesztenyés pite. És így ebben a formában már az egész angol szász világban ismerik. Karácsonykor nagyon praktikus. Itthon is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...