Gesztenyés koszorú
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Miss Sweetly
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
2g só0 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
10g joghurt6 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
17g vaj120 kcal
A töltelékhez
-
83g gesztenyemassza149 kcal
-
1g rum3 kcal
-
13 kcal
-
17g porcukor65 kcal
A tetejére
-
9g tojás12 kcal
Összesen
812
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
11g só0 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
300g tej168 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
60g joghurt37 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g vaj717 kcal
A töltelékhez
-
500g gesztenyemassza895 kcal
-
8g rum18 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
100g porcukor387 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
Összesen
4863
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt113 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
1.6g élesztő2 kcal
-
15.5g tej9 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
3.1g joghurt2 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
5.7g tojás7 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
A töltelékhez
-
25.8g gesztenyemassza46 kcal
-
0.4g rum1 kcal
-
4 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
A tetejére
-
2.8g tojás4 kcal
Összesen
252
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1166 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 782 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.2 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 48.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 176 micro
Összesen
812
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.9 g
Zsír
-
Összesen 119.6 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 980 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6996.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 265 mg
-
Kálcium 647 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 1196 mg
-
Nátrium 4690 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 805 g
-
Cukor 157 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 288.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1009 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 164 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 496 micro
-
Kolin: 691 mg
-
Retinol - A vitamin: 994 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 179 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1057 micro
Összesen
4863
kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 361.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 242 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
252
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
2 ek cukor
-
1 ek só
-
3 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
1 kk citromhéj
-
1 db tojássárgája
-
2 db tojás
-
10 dkg vaj
A töltelékhez
-
50 dkg gesztenyemassza
-
1 ek rum
-
2 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg porcukor
A tetejére
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Másfél dl langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kicsit állni hagyjuk, hogy megkeljen.
- A lisztbe citromhéjat reszelünk, és a joghurtot vagy aludttejet kanalazunk. (Nekem nem volt aludttejem, így joghurtot használtam.)
- Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, és a maradék langyos tejjel alaposan kidagasztjuk a tésztát.
- Beledolgozzuk a sót és az olvasztott vajat is. Ha nem válik el az edény falától alapos dagasztás után sem, akkor kis adagokban még lisztet teszünk hozzá addig, míg már elválik.
- Egy nagyobb tálba lisztet szórunk, ebbe a kalácsot fél óráig kelesztjük meleg helyen.
- Közben a gesztenyemasszát a rummal, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük.
- Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát. Óvatosan kézzel húzzuk, esetleg gyengéden megsodorhatjuk, így lesz finom a kalács.
- Az ízesített gesztenyemasszát krumplinyomóval töltjük a tésztába.
- Feltekerjük, koszorú alakot formázunk belőle, és egy vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük.
- Oldalait is megkenjük vajjal, tetejét pedig a felvert tojással.
- Kicsit pihentetjük, majd lassú tűzön 40 percig sütjük 170 fokon, hogy a közepe is átsüljön.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1857
- Feltöltés dátuma: 2013. február 15.
Ajánló
Meleg tejjel reggelire vagy vacsorára egyaránt nagyon finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Miss Sweetly
97 recept
Ezt a receptet az Ízőrzők műsorából lestem el: Velemről származik. A velemiek a gesztenyés kalácsot karácsonyra mindig elkészítették. Még ilyen kalácsot nem ettünk, ezért választottam, de nem csalódtunk, mert nagyon finom.