Gerbeaud szelet Fahéjtól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
2g porcukor7 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
25g tej14 kcal
A töltelékhez
-
125g sárgabaracklekvár348 kcal
-
50g dió327 kcal
-
25g cukor97 kcal
A tetejére
Összesen
1787
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
100g tej56 kcal
A töltelékhez
-
500g sárgabaracklekvár1390 kcal
-
200g dió1308 kcal
-
100g cukor387 kcal
A tetejére
Összesen
7148
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
22.3g finomliszt81 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
1.1g tojássárgája4 kcal
-
0.4g porcukor2 kcal
-
1.1g élesztő1 kcal
-
5.6g tej3 kcal
A töltelékhez
-
27.9g sárgabaracklekvár78 kcal
-
11.2g dió73 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
A tetejére
-
1.1g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
1.7g tej1 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
2.8g vaj20 kcal
Összesen
401
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 23.7 g
Zsír
-
Összesen 98.4 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 261 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 870.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 420 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 211.4 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 79.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 552 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 541 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 129 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
1787
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 94.9 g
Zsír
-
Összesen 393.7 g
-
Telített zsírsav 171 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 107 g
-
Koleszterin 1042 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3480.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 190 mg
-
Kálcium 660 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 545 mg
-
Foszfor 1679 mg
-
Nátrium 360 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 845.6 g
-
Cukor 402 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 318.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2208 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 579 micro
-
Kolin: 542 mg
-
Retinol - A vitamin: 2165 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 516 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 560 micro
Összesen
7148
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
401
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
40 dkg finomliszt
-
25 dkg vaj
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
1 ek porcukor
-
2 dkg élesztő
-
1 dl tej
A töltelékhez
-
500 g sárgabaracklekvár
-
10 dkg cukor
A tetejére
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 ek tej
-
4 ek cukor
-
5 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- Kb. fél dl langyos tejbe teszünk egy kiskanál cukrot, elkeverjük benne az élesztőt , és felfuttatjuk.
- A lisztben elmorzsoljuk a vajat.
- Hozzáadjuk a tojást, meg a tojássárgát, a felfutott élesztőt, és összegyúrjuk. Ha túl kemény lenne, pici tejet adunk még hozzá. Három részre osztjuk a tésztát.
- Három egyforma, tepsi nagyságú téglalapot nyújtunk.
- Az egyiket tepsire fektetjük, rákenjük a baracklekvár felét, megszórjuk a cukrozott dió felével.
- Erre kerül a második lap, rá a lekvár és a dió másik fele.
- A harmadik lappal befedjük, kicsit lelapogatjuk, és fél órát pihentetjük.
- Tetejét itt-ott megszurkáljuk, és előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
- Ha kihűlt, csokimázzal vonjuk be, amihez a kakaót, a cukrot és a tejet elkeverjük, és folytonos keverés mellett felfőzzük. Mikor már szép sima és fényes, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat. Ezt a mázt késsel elsimítjuk a tészta tetején.
- Ha a máz megszilárdult, lehet szeletelni.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 90 alkalommal
- Receptkönyvben: 800
- Tegnapi nézettség: 256
- 7 napos nézettség: 844
- Össznézettség: 117202
- Feltöltés dátuma: 2011. december 24.
Ajánló
Margarinnal is készíthető, azért úgy olcsóbb. Más, savanykás lekvárral is finom. Én pl. szoktam szilvalekvárral is készíteni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Fahéj
288 recept
Íme a sokadik zserbórecept! :) Fiatalasszony koromban kaptam egy hatalmas süteményes szakácskönyvet, kismilló jobbnál jobb recepttel. És nem találtam benne a zserbót. Kerestem a tartalomjegyzékben, a betűrendes mutatóban, mindenhol, és sehol nem leltem. Talán kifelejtették? Nem hittem el, ilyen alapsütit kifelejteni! Akkor elkezdtem lapozgatni a könyvet, és valahol a hatvanadik lapnál (még jó, hogy nem csak a kétszázadiknál) megtaláltam. Csak Gerbeaud néven. Hogy ez hogy nem jutott eszembe??? Azóta viszont mindig e recept alapján készítem, ez nagyon bevált. És bizony sokszor készítem, mert ez a fiam kedvenc sütije.