Francia mákos krémes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 21% Zsír
Mézes lapok
-
50g finomliszt182 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
4g méz13 kcal
-
12g vaj84 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0 kcal
Mákos piskóta
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
4g víz0 kcal
-
63 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
17g mák88 kcal
Krém
-
42g margarin299 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
13 kcal
-
57 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
100g tej56 kcal
Összesen
1339
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 21% Zsír
Mézes lapok
-
300g finomliszt1092 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
25g méz76 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
Mákos piskóta
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
24g víz0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
100g mák525 kcal
Krém
-
250g margarin1793 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
343 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
600g tej336 kcal
Összesen
8019
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 21% Zsír
Mézes lapok
-
11.9g finomliszt43 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
1g méz3 kcal
-
2.8g vaj20 kcal
-
4.4g tojás5 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
Mákos piskóta
-
6g finomliszt22 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
-
1g víz0 kcal
-
1.7g napraforgó olaj15 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
4g mák21 kcal
Krém
-
9.9g margarin71 kcal
-
7.9g porcukor31 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
3.6g vaníliás pudingpor14 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
23.8g tej13 kcal
Összesen
318
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.6 g
Zsír
-
Összesen 67.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 314 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1396.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 484 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 467 mg
-
Nátrium 304 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 162.6 g
-
Cukor 87 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 66.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 537 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 241 mg
-
Retinol - A vitamin: 513 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 281 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 366 micro
Összesen
1339
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 129.8 g
Zsír
-
Összesen 402.6 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 157 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 117 g
-
Koleszterin 1882 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8376.8 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 295 mg
-
Kálcium 2904 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 499 mg
-
Foszfor 2802 mg
-
Nátrium 1824 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 975.7 g
-
Cukor 519 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 400.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3220 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 369 micro
-
K vitamin: 242 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 428 micro
-
Kolin: 1446 mg
-
Retinol - A vitamin: 3077 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1688 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2198 micro
Összesen
8019
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 16 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 332.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
318
kcal
Hozzávalók
Mézes lapok
-
30 dkg finomliszt
-
10 dkg porcukor
-
1 ek méz
-
7 dkg vaj
-
2 db tojás
-
1 kk szódabikarbóna
Mákos piskóta
-
15 dkg finomliszt
-
15 dkg porcukor
-
4 db tojás
-
3 ek víz
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
0.5 csomag sütőpor
-
10 dkg mák
Krém
-
20 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
3 db tojássárgája
-
6 dl tej
Elkészítés
Mézes lapok
- A lisztet keverjük össze a porcukorral, és a szódabikarbónával, majd szitáljuk bele egy tálba. Ezután adjuk hozzá a lágy vajat, a folyékony mézet, és az előzőleg kissé felvert tojásokat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy közepesen lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapni, így ha szükséges akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá).
- Az összegyúrt tésztát, ezután osszuk el két egyenlő részre, majd gyúrjuk gombóccá. Ezután az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 22x32 cm-es tepsi méretűre(a másik tésztával is így járjunk majd el). A tepsi hátlapját zsírozzuk, majd lisztezzük meg, helyezzük rá a kinyújtott tésztát, és villával pár helyen böködjük meg.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 perc alatt világos színűre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Mákos piskóta
- A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt, pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy a mákszemek megégjenek. Végül hűtsük ki egészen. A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét 5 dkg cukorral verjük kemény habbá. Ezután tegyük félre. (a fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, akkor adjuk hozzá apránként a cukrot)
- A maradék porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját és keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, és a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig. A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a cukros-tojássárgás keverékhez, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt mákot is. Ezután alaposan keverjük össze.
- Végül apránként, óvatosan keverjük a masszához az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét is. Sütőpapírral béleljük ki a tepsit amelyiknek a hátlapján sütöttük a mézes lapokat, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben pár percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Krém
- A tojássárgáját keverjük simára 10 dkg porcukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel. A maradék tejet melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket. Ezután állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
- A margarint keverjük ki a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.
- A tepsit amiben sütöttük a piskótát, béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük bele az egyik mézes lapot, majd kenjük rá a fele mennyiségű pudingos krémet. Ezután helyezzük rá a mákos piskótát, majd kenjük rá a maradék krémet. Végül helyezzük rá a másik mézes lapot, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
- Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (érdemes előző nap elkészíteni, és a hűtőben tárolni, mert akkor szépen feltudjuk tálalás előtt szeletelni)
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22x32
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 20
- 7 napos nézettség: 244
- Össznézettség: 16366
- Feltöltés dátuma: 2021. december 29.
Ajánló
Én mindkét tésztát külön-külön, enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki tepsi méretűre, így amikor az egyik lap kisült, rögtön rátettem a tepsi hátlapjára a másikat, és már tettem is be a sütőbe.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Gizi
379 recept