Főzőtök-szárazbab főzelék
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 2% Zsír
A bab előkészítéséhez
-
63g fejtett bab208 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
13g burgonya7 kcal
-
10g paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
A tökhöz
-
100g közönséges tök13 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
31g paradicsom6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
35 kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 2% Zsír
A bab előkészítéséhez
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
0g só0 kcal
A tökhöz
-
800g közönséges tök108 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
250g paradicsom45 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 2% Zsír
A bab előkészítéséhez
-
21.2g fejtett bab70 kcal
-
2.1g vöröshagyma1 kcal
-
4.2g burgonya2 kcal
-
3.4g paradicsom1 kcal
-
0g só0 kcal
A tökhöz
-
33.8g közönséges tök5 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
4.2g zöldpaprika1 kcal
-
13.5g sárgarépa5 kcal
-
10.6g paradicsom2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 650.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 251 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 176.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 322 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 275 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1282 micro
-
β-karotin 3220 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1062 micro
-
Lut-zea 385 micro
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.5 g
Zsír
-
Összesen 39.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5203.8 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 1517 mg
-
Vas 58 mg
-
Magnézium 1182 mg
-
Foszfor 2011 mg
-
Nátrium 319 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 418.8 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 100 mg
VÍZ
-
Összesen 1415.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2577 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 265 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 120 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2203 micro
-
Kolin: 445 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10253 micro
-
β-karotin 25762 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 8494 micro
-
Lut-zea 3081 micro
- 7% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 59.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 434 micro
-
β-karotin 1090 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 359 micro
-
Lut-zea 130 micro
Hozzávalók
A bab előkészítéséhez
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 db burgonya
-
1 kis db paradicsom
-
só ízlés szerint
A tökhöz
-
800 g közönséges tök
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 db zellerlevél
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 db sárgarépa
-
250 g paradicsom
-
3 db babérlevél
-
petrezselyem ízlés szerint
-
1 teáskanál curry por
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A bab előkészítéséhez
- A babot megfőzzük (sós vízben, 1 kisebb fej kockára vágott hagymával, 1krumplival ésfél paradicsommal- nem muszály így) Mikor megfőtt, félretesszük.
- A hagymát és paprikát kockákra vágjuk, répákat nagyreszelőn reszeljük.
- Egy edényben, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk együtt a sóval és köménnyel, míg teljesen megpuhulnak.
- Ekkor megfűszerezzük (bors, curry, petrezselyem és zellerlevél) a leírt vagy más saját kedvenc ízlésnek megfelelőkkel, és hozzáborítjuk a kockára vágott főzőtököt. Együtt ismét lefedve pároljuk. Amikor átváltozott a főzőtök szine, hozzáadjuk a paradicsomot, babérlevelet és zúzott fokhagymát. Együtt pároljuk, míg a főzőtök által engedett levet elfőtte.
- Meghintjük 1-2 ek liszttel vagy helyette 1-2 ek zakuszkát adunk, és beleborítjuk a már megfőtt babot. Óvatosan kavarjuk össze, hogy a főzőtök ne máljon szét. Együtt isfelrotyogtatjuk. Jó étvágyat!
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8349
- Feltöltés dátuma: 2011. június 14.
Ajánló
Bár említem, hogy saját fűszerezéssel szabadságoljunk, mégis megjegyezném, hogy a curry és kömény fontos íz szerepet játszik e receptben. Ha elkészűlt, megértjük miért :-) Ha szárított leveleket használunk, adjunk bővebben, mert ízében gyengébb a frissnél (legtöbben biztosan tudjátok - nem is nektek jegyeztem be :-). Mást is csak úgy javaslatként megemlítek, "praktikák"-nál azt is megtanultam, hogy a szárazbabot ajánlatos paradicsom és 1 krumplival főzni, így gyönyörűen egyben maradnak a babszemek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Egyik évben városunkban annyi, de annyi főzőtök termett, hogy piac, zöldségárus, vegyesboltok mind csak úgy panaszkodtak tőle... Rokonaink tudták, hogy ez a mi évünk, hiszen nagyon szeretjük a főzőtököt, így a magánházban lakó barátaink is bőven ajándékoztak és szinte már naponta főzőtökös ételre futotta. Magunkon is meglepődtünk, de már kezdett szegény tök a torkunkig lenni...amikor a hagyományos szárazbab receptemhez nem volt, ami nekem kellett...és még árválkodott ki tudja hány napja 2 főzőtök a hűtőben... Hogy és hogy nem, ez a recept jött ki belőle, amit be is jegyeztem kis füzetembe (ugyanis annyi jó recept maradt már el, ami csak találomra finomra sikeredett, de senki le nem mentette) ezúttal ezt még aznap feljegyeztem. Férjem a másik főzőtökből is ezt igényelt, hiszitek - nem: még azon a héten ismételtük, igen annyi főzőtök után.