Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Molnár Erika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
75g tej42 kcal
-
18 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
10 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
65g kenyérliszt bl80235 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
14g tojás17 kcal
Összesen
930
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
300g tej168 kcal
-
71 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
260g kenyérliszt bl80939 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
3714
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
23.8g tej13 kcal
-
0.6g napraforgó olaj6 kcal
-
4.8g vaj34 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
7.9g porcukor31 kcal
-
3.2g tojássárgája10 kcal
-
7.9g rétesliszt29 kcal
-
20.7g kenyérliszt bl8075 kcal
-
23.8g finomliszt87 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
Összesen
296
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.1 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 186 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 579.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 259 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 155.5 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 41.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 240 micro
Összesen
930
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 96.5 g
Zsír
-
Összesen 86.6 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 743 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2317.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 279 mg
-
Kálcium 540 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 1034 mg
-
Nátrium 266 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 622.1 g
-
Cukor 124 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 167.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 640 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 469 micro
-
Kolin: 558 mg
-
Retinol - A vitamin: 628 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 133 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 958 micro
Összesen
3714
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 184.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
296
kcal
Hozzávalók
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
-
26 dkg kenyérliszt bl80
-
1 csipet só
-
2.5 dkg élesztő
Elkészítés
- A háromféle lisztet egy tálba szitáljuk, és összekeverjük, majd picit félrerakjuk.
- A hozzávalókat leírási sorrendben beletesszük a kenyérsütőgépbe. Fontos, hogy az összes hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lenni, vagyis legalább 2 órával a feldolgozás előtt tegyük ki őket a konyhapultra.) Amikor a folyadékok egyvelegébe belekerült a tojások sárgája, akkor rálapátoljuk a lisztkeverék kb. felét, majd ennek a tetejére dobjuk a csipetnyi sót. (Fontos, hogy akkor szórjuk bele, amikor a lisztkeverék kb. fele a gépben van, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert akkor nem tud megkelni a tészta.)
- Tovább folytatjuk a lisztlapátolást, és amikor elfogyott, akkor a forma egyik sarkába morzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a félretett 1 evőkanál porcukrot.
- Becsukjuk a gép fedelét, beprogramozzuk a gépet. (Nekem Orion OBMD – 1401 típusúm van, ezen a 6-os, vagyis kelt tésztakészítés programra kapcsolom. Így a gép kb. 1 óra 50 percet dolgozik.)
- Amikor a gép végzett, a tésztát lisztezett nyújtólapra tesszük, és 6 egyforma részre osztjuk (én pontosan kimértem mérleggel), majd egyforma hengerré sodorjuk őket.
- Három hengert összefonunk, kicsit meglapítunk - ez lesz a kalács „talpa”.
- Sütőpapírt teszünk egy nagyobb tepsibe vagy sütő gáztepsijébe, majd ráhelyezzük az első hármas fonatot.
- Elkészítjük a második hármas fonatot is, és a korábbi tetejére helyezzük. Alaposan megkenjük a fölvert tojással.
- 45 percig kelesztjük. (Én ezt a műveletet a légkeveréses sütőben végeztem, amit 50 fokra előmelegítettem, és egy kis lábasban a sütő aljába forró vizet tettem – gőzben kelesztés.)
- Majd a hőfokot 200 celsiusra állítjuk – akkor már a tészta a sütőben van -, és 15 percig így sütjük, ekkor 170 fokra mérsékeljük a hőfokot, és még kb. 30 percet sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 45x37x5
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 14791
- Feltöltés dátuma: 2011. április 17.
Ajánló
Reggelire vajjal, mézzel vagy dzsemmel. Húsvéti sonka, tojás mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Molnár Erika
10 recept
Tavaly Húsvét előtt épp nem volt munkám, vagyis ráértem, és vágytam egy igazi, adalékmentes kalácsra ...