Fokhagymával tűzdelt padlizsán-steak borsmártással Steiner Kristóftól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
400g padlizsán95 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
0 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
3g szójaszósz2 kcal
-
5g juharszirup13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
36g élesztőpehely117 kcal
-
120g növényi tej56 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
516
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
400g padlizsán95 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
0 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
3g szójaszósz2 kcal
-
5g juharszirup13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
36g élesztőpehely117 kcal
-
120g növényi tej56 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
516
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
65.3g padlizsán16 kcal
-
1.5g fokhagyma2 kcal
-
4.9g margarin35 kcal
-
0 kcal
-
1.6g mustár1 kcal
-
0.4g szójaszósz0 kcal
-
0.8g juharszirup2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5.9g élesztőpehely19 kcal
-
19.6g növényi tej9 kcal
-
0g ecet0 kcal
Összesen
84
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.8 g
Zsír
-
Összesen 29.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1070.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 214 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 416 mg
-
Nátrium 325 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 481 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 326 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 930 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 306 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 242 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
516
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.8 g
Zsír
-
Összesen 29.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1070.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 214 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 416 mg
-
Nátrium 325 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 481 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 326 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 930 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 306 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 242 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
516
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 78.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 152 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
84
kcal
Hozzávalók
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 ek mustár
-
0.5 teáskanál szójaszósz
-
só ízlés szerint
-
3 ek élesztőpehely
-
3 csepp ecet
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra melegítem, a padli héján lukakat ejtek egy kis késsel, és a felezett fokhagymagerezdeket betömködöm - sütő hiányában tűzforró, száraz serpenyőben vagy alufóliával lefedve is készülhet.
- Hétpercenként forgatva rajta egyet mindenhol feketére égetem - a belseje ilyenkor még krémes és puha, a fokhagymák pedig szinte beleolvadnak a padlizsán húsába.
- Amíg kezelhető hőmérsékletűre hűl, kikeverem a marinádot - a szójaszósszal, sziruppal, sóval, borssal, a füstölt paprikával és 1 evőkanál olvasztott növényi zsiradékkal. Jelzem, az őrölt kömény sem áll rosszul neki.
- Miután meghámoztam a padlizsánt, ügyelve, hogy egyben maradjon, alaposan megfürdetem a marinádban. Amíg szívja magába az ízeket, elkészítem a borsmártást.
- Száraz, forró serpenyőben kissé megpirítok egy jó kiskanálnyi borsot, sózom, belepréselek egy gerezd fokhagymát, majd rászórom a sörélesztőpelyhet - ezt Zsuzsmó barátnémtől tanultam, csók neki -, és mielőtt megégne, rázuttyantom a margarint is, majd ha felolvadt, és már kissé megpirította a fokhagymát, felöntöm a növényt tejjel, és állandó kevergetés mellett kissé besűrítem. Bevallom, én őt is meg szoktam kínálni egy csepp juharsziruppal.
- A borsmártást egy csészébe csurgatom, majd ugyanebben, a még mindig forró serpenyőben, lapos kiszedőkanállal meglapogatva "medium rare"-re sütöm a padlizsánsteaket, mindkét oldalán.
- A fűszeres-aromás mártással meglocsolva tálalom - köretnek remek mellé a steak burgonya, a friss, mustáros mártással kevert zöldsaláta vagy épp a párolt bébirépa, kelbimbó és zöldbab kombó is... nem mintha magában nem volna tökéletes!
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3454
- Feltöltés dátuma: 2019. október 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1509 recept
Bevallom, sokszor úgy melegítem elő a sütőt, hogy még azt sem tudom, mit készítek majd - amúgy is jólesik a duruzsolása, és mire már 200 fokon izzik, biztosan kitalálom, mi legyen a menü. A legegyszerűbb választás a padlizsán - mert hamar megvan, mert az egészben sült változatból tucatnyi különféle fogás felé indulhatok el - az erdélyi zakuszkától a libanoni baba ganoushon át egészen a Kristóf Konyhája szakácskönyvben megosztott indiai "Bollywood" padlizsánig, most azonban egy egészen új irányt mutatunk padli barátunknak. Először a vadiúj YouTube műsorom konyhájában dobtam össze vendégeimnek, és úgy rákattantunk mind, hogy elhatároztam, közkinccsé teszem a receptet, a #NövényiHétfő előtt tisztelegve.