Ferraris málnás-raffaellós torta
- 3% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
23g finomliszt85 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
13g raffaello golyó76 kcal
-
21g málna11 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
-
3g cukor10 kcal
A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására
A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez
-
4g víz0 kcal
-
1g zselatin2 kcal
-
4g méz13 kcal
-
1g margarin6 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A fondant gyúrásához
-
125g porcukor484 kcal
A cukros ragasztóhoz
-
1g cukorfondant3 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
2g víz0 kcal
A torta külső oldalaira
-
25g málnalekvár70 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
1g margarin6 kcal
-
1g finomliszt2 kcal
- 3% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
A piskótához
-
660g tojás831 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
280g finomliszt1019 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
150g raffaello golyó912 kcal
-
250g málna130 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
16g habfixáló60 kcal
-
30g cukor116 kcal
A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására
A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez
-
48g víz0 kcal
-
8g zselatin27 kcal
-
50g méz152 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A fondant gyúrásához
-
1500g porcukor5805 kcal
A cukros ragasztóhoz
-
10g cukorfondant35 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
24g víz0 kcal
A torta külső oldalaira
-
300g málnalekvár834 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
10g margarin72 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
- 3% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
A piskótához
-
12.3g tojás15 kcal
-
7.4g cukor29 kcal
-
5.2g finomliszt19 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
2.8g raffaello golyó17 kcal
-
4.6g málna2 kcal
-
9.3g habtejszín27 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására
A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez
-
0.9g víz0 kcal
-
0.1g zselatin0 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
0.2g margarin1 kcal
-
9.3g porcukor36 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A fondant gyúrásához
-
27.9g porcukor108 kcal
A cukros ragasztóhoz
-
0.2g cukorfondant1 kcal
-
0g porcukor0 kcal
-
0.4g víz0 kcal
A torta külső oldalaira
-
5.6g málnalekvár16 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
0.2g margarin1 kcal
-
0.1g finomliszt1 kcal
- 3% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 226 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 641.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 258 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 297.5 g
-
Cukor 271 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 103.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 211 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 276 micro
- 3% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 141.4 g
Zsír
-
Összesen 309.1 g
-
Telített zsírsav 163 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 2716 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7702.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 303 mg
-
Kálcium 1759 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 3091 mg
-
Nátrium 2267 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3570 g
-
Cukor 3248 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1242.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2575 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 591 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 456 micro
-
Kolin: 1888 mg
-
Retinol - A vitamin: 2530 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 513 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3313 micro
- 3% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 143.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.4 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
12 db tojás
-
40 dkg cukor
-
28 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A krémhez
-
15 db raffaello golyó
-
500 ml habtejszín
A fondanthoz: a torta bevonására és kockázására
A fondanthoz: az autó bevonásához és egyéb alkatrészekhez, díszítéshez
-
6 ek víz
-
2 ek méz
-
1 ek margarin
-
500 g porcukor
-
15 csepp ételfesték
A fondant gyúrásához
-
150 dkg porcukor
A cukros ragasztóhoz
A torta külső oldalaira
-
300 g málnalekvár
A tepsi kikenéséhez
-
1 ek margarin
-
0.5 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A piskótához
- A tojások fehérjét 1 pici sóval felverjük, amikor már kezd fehéredni, hozzáadjuk a cukrot, és így verjük, amíg megfelelő keménységű nem lesz.
- Lassan egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a liszttel elkevert sütőport is fokozatosan, lassan adagoljuk hozzá. Kivajazott, lisztezett kb. 33x23cm-es tepsibe öntjük, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a krémet. A málnát átválogatjuk (amennyiben mirelitet használunk, előtte szobahőmérsékleten olvasszuk ki). A Raffaello golyókat felaprítjuk. A tejszínt a habfixálóval, cukorral vagy mézzel kemény habbá verjük. Belevegyítjük a felaprított kókuszos golyókat, és hozzákeverjük a málnát is. Hűtőbe tesszük, amíg a piskóta ki nem hűl.
- A kisült piskótát hagyjuk kihűlni, majd 4 egyenlő részre vágjuk.
- Három lapot a krém kb. 3/4-ével megkenünk. Piskóta + krém + piskóta + krém + piskóta.
- Tetejét és oldalait málnalekvárral kenjük be.
- A negyedik lapból kiszabjuk az autó alkatrészeit. (Ehhez először is méretet vettem egy kis Forma1-es autóról, majd ezt a kellő nagyságra felszoroztam, és kirajzoltam egy kartonra. Az autó vázát kétszer, egy kisebb spojlert előre, egy nagyobbat hátra.) A kerekeket is duplán pogácsaszaggató segítségével "szabjuk" ki. Majd a maradék krémmel illesszük össze a páros darabokat. Oldalait málnalekvárral kenjük be, és tegyük hűtőbe, amíg a torta alapját a fondanttal bevonjuk.
- A fondant elkészítése: Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
- A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
- Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása, még néhány percig gyúrjuk.
- Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
- Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék, margarinos kézzel lágyíthatunk rajta. Porcukorral meghintett deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. Nagysága a torta szélessége + kétszer a magassága + néhány centi legyen.
- A sodrófa segítségével áttesszük a tortára. Szépen kinyomjuk a levegőt alóla és rásimítjuk a tésztára. A torta alján körbevágjuk.
- A maradék darabhoz fekete ételfestéket keverünk, átdolgozzuk, majd kisodorjuk a fondantot és kocka alakú forma segítségével kockákat szaggatunk belőle.
- A kockákat cukros ragasztóval, kis ecset segítségével sakktáblaszerűen felragasszuk a tortára.
- (A második adag fondant készítésénél fél adagot készítettem csak el egyszerre, a színezés miatt. Mivel az ételfesték sokat ronthat a fondant állagán, így a zselatin elkészítésénél a víz helyett a piros ételfestéket mértem bele. A másik fél adagot is elfeleztem, így készült még egy kis citromsárga és fekete fondant is. Az autó vázát bevontam piros fondanttal, majd rátettem a tortára. A hátsó spojlert is bevonjuk a piros fondanttal és a ragasztóval rögzítjük. Ezután már csak a kerekeket kellett bevonni, rögzíteni. A bukósisakot teljes egészében fondantból alakítottam ki, majd azt is felrögzítettem a helyére. A Ferrari emblémát a sárga fondantból szabtam ki, az autó két oldalára pedig Schell jelet. A lovat nagyon vékony ecset segítségével, fekete ételfestékkel rajzoltam fel az emblémára, amit az autó elejére rögzítettem. A kocsi szélét -ahol a tortához illeszkedik- vékony fekete fondantcsíkkal díszítettem.)
- Dióolajjal be lehet fújni,hogy szép fénye legyen. Ajánlatos a tortát kartondobozba csomagolva a hűtőbe tenni, mert vízfoltok jelenhetnek meg a tetején.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 33x23
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3403
- Feltöltés dátuma: 2012. október 21.
Ajánló
Ajánlom minden kis és nagyfiúnak, aki szereti az autókat, a málnát és a Raffaello-t... Minden anyukának, nagymamának, nagynéninek vagy akárkinek, aki valami autós dologgal szeretné meglepni szerettét...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Csak most kezdtem el foglalkozni két hónapja a formatorták készítésével, hobbi szinten. Első autós "alkotásom". Ami azért hozzáértő szemeknek bizonyára fel is tűnik... Keresztfiam 3. születésnapjára készítettem el ezt a tortát. Mivel ő nagyon szereti az autókat, mindenképpen autós tortát szerettem volna készíteni neki. Végül kiskukta oldalán találtam rá a formára, ami rögtön megtetszett. A tészta és a krém az én ötletem volt, amit természetesen a keresztfiam ízléséhez igazítottam. A fondantnál ügyelni kell arra, hogy két művelet között mielőbb visszakerüljön a fóliába, mert hamar kiszárad, ami sokat ront az állagán.