Feketeerdő torta 10. - Pierre Hermé alapján
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
A piskótához
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
18g tojássárgája58 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
9 kcal
-
4g finomliszt13 kcal
-
7 kcal
A csokikrémhez
-
38g habtejszín110 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
7g étcsokoládé35 kcal
A meggyes krémhez
-
20g meggybefőtt14 kcal
-
13g vörösbor11 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g narancslé1 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez
-
37g habtejszín108 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2g likőr7 kcal
-
1g habfixáló3 kcal
A sziruphoz
A díszítéshez
-
50g habtejszín146 kcal
-
11 kcal
-
5g meggy2 kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
A piskótához
-
200g tojásfehérje104 kcal
-
180g tojássárgája580 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
91 kcal
-
35g finomliszt127 kcal
-
67 kcal
A csokikrémhez
-
375g habtejszín1095 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
65g étcsokoládé355 kcal
A meggyes krémhez
-
200g meggybefőtt144 kcal
-
125g vörösbor106 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
16g narancslé8 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez
-
370g habtejszín1080 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
20g likőr65 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A sziruphoz
A díszítéshez
-
500g habtejszín1460 kcal
-
21g csokoládéforgács115 kcal
-
50g meggy23 kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
A piskótához
-
8g tojásfehérje4 kcal
-
7.2g tojássárgája23 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
3g vaj22 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
0.8g burgonyakeményítő3 kcal
A csokikrémhez
-
15g habtejszín44 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
2.6g étcsokoládé14 kcal
A meggyes krémhez
-
8g meggybefőtt6 kcal
-
5g vörösbor4 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.6g narancslé0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez
-
14.8g habtejszín43 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.8g likőr3 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
A sziruphoz
A díszítéshez
-
20g habtejszín59 kcal
-
0.8g csokoládéforgács5 kcal
-
2g meggy1 kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 53.3 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 353 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 126.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 477 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 68 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 172 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 208 micro
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.6 g
Zsír
-
Összesen 532.9 g
-
Telített zsírsav 319 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 164 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 3526 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4937.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 1255 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 474 mg
-
Foszfor 2076 mg
-
Nátrium 925 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 394.2 g
-
Cukor 269 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1262.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4774 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 679 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 354 micro
-
Kolin: 1724 mg
-
Retinol - A vitamin: 4651 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 1411 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2082 micro
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 191 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 186 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
5 db tojásfehérje
-
9 db tojássárgája
-
150 g cukor
-
75 g vaj
-
40 g cukrozatlan kakaópor
-
35 g finomliszt
-
2 csapott ek burgonyakeményítő
A csokikrémhez
-
375 g habtejszín (az eredeti receptben "heavy cream" szerepel, ami zsírosabb mint a mi tejszínünk, én nem tudtam ilyet szerezni)
-
1 ek cukor
A meggyes krémhez
A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez
A sziruphoz
A díszítéshez
-
5 dl habtejszín
-
3 ek csokoládéforgács (sütőpapíron elsimítjuk a felolvasztott csokoládét, majd éles késsel "felgörgetjük")
-
5 dkg meggy
Elkészítés
A piskótához
- A piskóta készítéséhez kivajazunk/zsírozunk egy nagyobb tortaformát. (Az oldalát én nem szoktam, csak az alját, így saját belátása szerint emelkedhet a tészta.)
- A kakaót, a lisztet és a keményítőt elkeverjük.
- 75 g cukrot addig keverünk a tojássárgákkal, míg habos szerkezetű és fakósárga színük nem lesz.
- Egy másik tálban a fehérjéket habbá verjük a maradék cukorral.
- A fehérjehab (meringue) egynegyedét, plusz a száraz hozzávalókat hozzákeverjük a tojássárgákhoz.
- Óvatosan beleforgatjuk a maradék tojásfehérjét, előmelegített sütőbe toljuk. Pár perc pihentetés, majd rácsra borítás, és teljes kihűlés után lehet szeletelni (3 felé).
- A csokoládékrémhez a tejszínt összemelegítjük a cukorral, majd lehúzzuk a tűzről, beledobáljuk a csokit, és addig keverjük, míg fel nem olvad.
- Dobjuk hűtőszekrénybe a krémet 5-6 óra hosszára.
- A torta összeállításakor a csoki-tejszín elegyet felverve egy puha textúrájú krémet kell kapnunk.
- Előkészítjük a meggyet. Egy tálba tesszük az összetevőket (kivéve a meggyet), és összeforraljuk őket. Hozzáadjuk a meggyet, 2-3 percig forraljuk.
- Legalább négy óráig állni hagyjuk a keveréket, hogy a meggy alaposan átvehesse az összetevők aromáit.
- A vaníliás-likőrös krémhez a zselatint hideg vízben oldjuk.
- 60 g tejszínt felforralunk a vaníliával, majd a szokásos módon felolvasztott zselatint hozzákeverjük ehhez a kihűlt elegyhez.
- Az egészet összevegyítjük az előzetesen már felvert maradék habbal.
- Összeállítjuk a tortát. Az egyik kakaós piskótát visszatesszük a kapcsos tortaformába, erre jön a szirup egy része, majd a fehér krém ¾-e.
- Megszórjuk meggyel, és végül beborítjuk a krémmel, majd a piskótával, és eszerint folytatjuk a rétegezést.
- Ha kész, pár órára hűtőbe tesszük a zselatin miatt, majd tejszínnel bevonjuk az egész tortát, és csokoládéreszelékkel, meggyel díszítjük ízlés szerint.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 123
- Tegnapi nézettség: 42
- 7 napos nézettség: 394
- Össznézettség: 132003
- Feltöltés dátuma: 2011. március 04.
Ajánló
A tortáról bővebben itt lehet olvasni. Pierre Herméről pedig itt. A csokoldéforgács nekem nem lett túl szép színre (fomára sikerült normálisat alkotnom:)), mert nem temperáltam a csokit. Erről meg itt olvashattok.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Na igen, megint Pierre-rel menőzök, tudom. :) De egyszerűen nem lehet mit tenni ellene. (Egyébként tradicionális magyar szakácsoktól/könyvekből is szívesen sütök, jelenlegi könnyű esti olvasmányom Dobos József 800 oldalas munkássága...csodálatos könyv, ajánlom nektek is!) A tortának különösebb története nincs, anyukám 55. szülinapjára készült, a recept pedig egy szingapúri bloggerina közvetítésével jutott el hozzám. Mint utóbb kiderült, elég lett volna Pákosztos macsekig menni. :) A tortáról teljes fotót itt találhattok. Nagyon élveztem a készítését, és nagyon tetszik, hogy nem kell bele semmilyen előre gyárott por vagy ilyesmik. (Jó, a zselatint leszámítva. :)) Ne ijesszen meg senkit a hosszadalmas leírás! A pisktótát, a csokikrémet és a meggyet előző nap kell előkészíteni.