r
Nosalty Logó

Feketeerdő torta 10. - Pierre Hermé alapján

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Feketeerdő torta 10. - Pierre Hermé alapján
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 672 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 6712 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 271 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    353 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    477 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    68 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 672 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.6 g

Zsír

  • Összesen
    532.9 g
  • Telített zsírsav
    319 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    164 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    3526 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4937.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    1255 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    474 mg
  • Foszfor
    2076 mg
  • Nátrium
    925 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    394.2 g
  • Cukor
    269 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1262.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4774 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    679 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    354 micro
  • Kolin:
    1724 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4651 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    1411 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2082 micro
Összesen 6712 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    191 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 271 kcal

Hozzávalók

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A piskóta készítéséhez kivajazunk/zsírozunk egy nagyobb tortaformát. (Az oldalát én nem szoktam, csak az alját, így saját belátása szerint emelkedhet a tészta.)
  2. A kakaót, a lisztet és a keményítőt elkeverjük.
  3. 75 g cukrot addig keverünk a tojássárgákkal, míg habos szerkezetű és fakósárga színük nem lesz.
  4. Egy másik tálban a fehérjéket habbá verjük a maradék cukorral.
  5. A fehérjehab (meringue) egynegyedét, plusz a száraz hozzávalókat hozzákeverjük a tojássárgákhoz.
  6. Óvatosan beleforgatjuk a maradék tojásfehérjét, előmelegített sütőbe toljuk. Pár perc pihentetés, majd rácsra borítás, és teljes kihűlés után lehet szeletelni (3 felé).
  7. A csokoládékrémhez a tejszínt összemelegítjük a cukorral, majd lehúzzuk a tűzről, beledobáljuk a csokit, és addig keverjük, míg fel nem olvad.
  8. Dobjuk hűtőszekrénybe a krémet 5-6 óra hosszára.
  9. A torta összeállításakor a csoki-tejszín elegyet felverve egy puha textúrájú krémet kell kapnunk.
  10. Előkészítjük a meggyet. Egy tálba tesszük az összetevőket (kivéve a meggyet), és összeforraljuk őket. Hozzáadjuk a meggyet, 2-3 percig forraljuk.
  11. Legalább négy óráig állni hagyjuk a keveréket, hogy a meggy alaposan átvehesse az összetevők aromáit.
  12. A vaníliás-likőrös krémhez a zselatint hideg vízben oldjuk.
  13. 60 g tejszínt felforralunk a vaníliával, majd a szokásos módon felolvasztott zselatint hozzákeverjük ehhez a kihűlt elegyhez.
  14. Az egészet összevegyítjük az előzetesen már felvert maradék habbal.
  15. Összeállítjuk a tortát. Az egyik kakaós piskótát visszatesszük a kapcsos tortaformába, erre jön a szirup egy része, majd a fehér krém ¾-e.
  16. Megszórjuk meggyel, és végül beborítjuk a krémmel, majd a piskótával, és eszerint folytatjuk a rétegezést.
  17. Ha kész, pár órára hűtőbe tesszük a zselatin miatt, majd tejszínnel bevonjuk az egész tortát, és csokoládéreszelékkel, meggyel díszítjük ízlés szerint.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 123
  • Tegnapi nézettség: 42
  • 7 napos nézettség: 394
  • Össznézettség: 132003
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 04.

Ajánló

A tortáról bővebben itt lehet olvasni. Pierre Herméről pedig itt. A csokoldéforgács nekem nem lett túl szép színre (fomára sikerült normálisat alkotnom:)), mert nem temperáltam a csokit. Erről meg itt olvashattok.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Na igen, megint Pierre-rel menőzök, tudom. :) De egyszerűen nem lehet mit tenni ellene. (Egyébként tradicionális magyar szakácsoktól/könyvekből is szívesen sütök, jelenlegi könnyű esti olvasmányom Dobos József 800 oldalas munkássága...csodálatos könyv, ajánlom nektek is!) A tortának különösebb története nincs, anyukám 55. szülinapjára készült, a recept pedig egy szingapúri bloggerina közvetítésével jutott el hozzám. Mint utóbb kiderült, elég lett volna Pákosztos macsekig menni. :) A tortáról teljes fotót itt találhattok. Nagyon élveztem a készítését, és nagyon tetszik, hogy nem kell bele semmilyen előre gyárott por vagy ilyesmik. (Jó, a zselatint leszámítva. :)) Ne ijesszen meg senkit a hosszadalmas leírás! A pisktótát, a csokikrémet és a meggyet előző nap kell előkészíteni.

Hozzávalók

A piskótához

A csokikrémhez

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...