Feketeerdő rakott piskóta
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
66g tojás83 kcal
-
12g cukor46 kcal
-
14g finomliszt49 kcal
-
7 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
100g mascarpone404 kcal
-
34 kcal
-
110g tej62 kcal
-
10g porcukor38 kcal
-
6g rum14 kcal
-
80g habtejszín234 kcal
A csokiöntethez
-
10g forrócsoki por12 kcal
-
70g tej39 kcal
-
3g rum7 kcal
-
3g porcukor11 kcal
Az összeállításhoz
-
80g meggybefőtt58 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g rum7 kcal
-
15 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
68g finomliszt246 kcal
-
34 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
500g mascarpone2020 kcal
-
171 kcal
-
550g tej308 kcal
-
49g porcukor190 kcal
-
30g rum69 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
A csokiöntethez
-
50g forrócsoki por58 kcal
-
350g tej196 kcal
-
16g rum37 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Az összeállításhoz
-
400g meggybefőtt288 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
16g rum37 kcal
-
14g csokoládéforgács76 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
11.3g tojás14 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
17.2g mascarpone69 kcal
-
1.5g vaníliás pudingpor6 kcal
-
18.9g tej11 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
-
1g rum2 kcal
-
13.7g habtejszín40 kcal
A csokiöntethez
-
1.7g forrócsoki por2 kcal
-
12g tej7 kcal
-
0.5g rum1 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
Az összeállításhoz
-
13.7g meggybefőtt10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.5g rum1 kcal
-
0.5g csokoládéforgács3 kcal
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 76.5 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 305 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1092.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 389 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 327 mg
-
Nátrium 313 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.4 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 105.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 316 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 186 mg
-
Retinol - A vitamin: 312 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 297 micro
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.4 g
Zsír
-
Összesen 382.4 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1525 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5460.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 1946 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 1635 mg
-
Nátrium 1566 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 362.2 g
-
Cukor 187 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 529.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1581 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 330 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 175 micro
-
Kolin: 929 mg
-
Retinol - A vitamin: 1561 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 244 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1483 micro
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 18.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
6 ek cukor
-
4.5 evőkanál finomliszt
-
1.5 ek cukrozatlan kakaópor
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A krémhez
-
500 g mascarpone
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
5.5 dl tej
-
7 ek porcukor
-
30 ml rum
A csokiöntethez
Az összeállításhoz
-
40 dkg meggybefőtt
-
1 kk fahéj
-
2 ek rum
Elkészítés
A piskótához
- A piskótát a hozzávalóiból szokásos módon megsütjük: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a liszttel, kakaóval és a sütőporral. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk két részletben a masszába. Sütőpapírozott tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük úgy, hogy amint betoljuk a sütőbe, rögtön levesszük a hőt 150 fokra.
A krémhez
- A krémhez megfőzzük a pudingot 3 ek porcukorral és a tejjel, hogy a szokásosnál egy árnyalattal hígabb legyen. Ehhez a 1-2 dl hideg tejben elkeverjük a porokat, a többi tejet pedig felhevítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a keveréket, és folytonos keverés mellett készre főzzük. Ezzel a módszerrel nem lesz csomós. :)
A csokiöntethez
- Míg hűl a puding, megfőzzük a csokiöntetet is ugyanígy, és ezt is félretesszük hűlni. Akkor tesszük bele a rumot, ha már kézmeleg, hogy ne illanjon el az alkohol.
Az összeállításhoz
- A meggyet lecsöpögtetjük, és minden szemet kettévágunk (nem muszáj, de így szerintem jobb eloszlatni). Egy tálban beáztatjuk a rumos fahéjba, átkeverjük, és a felhasználásig állni hagyjuk.
- Addig a piskótát apró kis kockákra (2x2 cm) vágjuk, vagy széttépkedjük.
- Ha kihűlt a puding, egy keverőtálban összedolgozzuk a mascarponéval, a többi porcukorral (a mennyiség ízlés szerinti, a megadott szám irányadó), a rummal, és a kemény habbá felvert tejszínt is beleforgatjuk. Ha igényli, hígíthatjuk pici tejjel, de ne legyen folyós! Ha jól dolgoztunk, egy habkrémet kapunk.
- Egy nagy tálban (lehetőleg üvegben, mert úgy a legszebb) egymásra rétegezzük a részeket: legalulra krém kerül, rá piskótakockák, erre meggyet szórunk, majd meglocsoljuk csokival. Ezt kétszer-háromszor megismételjük a hozzávalók elfogyásáig. A tetejét krémmel zárjuk, és csokival vagy csokiforgáccsal díszítjük.
- 3-5 órára hűtőbe tesszük, és csak tálalás előtt vesszük ki.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 2537
- Tegnapi nézettség: 40
- 7 napos nézettség: 167
- Össznézettség: 605516
- Feltöltés dátuma: 2012. november 20.
Ajánló
Gyönyörűen néz ki üvegtálban, ahogy látszódnak a rétegek, szóval vendégek elé is impozáns fogás.:) Az adagot 5 főre írtam, de szerényen jelezném, hogy ezt a mennyiséget KETTEN ettük meg a Barátnémmel. :D:D:D A fehér krém olyannyira jól sikerült és eltalált lett állagában és ízében, hogy bátran ajánlom más pohárkrémekbe, tortákba, egyéb sütikhez! :) A csokiszósz pedig természetesen készíthető olvasztott vajas vagy tejszínes csokoládéból is, de nekem ez vált be, ezért írtam ezt a verziót.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Imádom a csoki-meggy ízkombinációt, szerintem zseniális.:) Ezért nyilván a feketeerdő tortát is imádom, illetve imádnám, ha ettem volna igazán finomat egynél többször életemben. Még sosem csináltam, de mindig tervben volt, aztán jött az alkalom: a legjobb barátnőm jött hozzánk egész napos lányos őrületre, és a következő kéréssel állt elém előző nap: Csinálj valami kanállal evős, nagytálba-rakottas, nagyon-nagyon sok krémes, tébolyítóan isteni édességet, amit hányásig eszünk együtt! :D Mondtam, jó. És akkor jött az ötlet, hogy én a tortát módosítom rakottasnak, mert úgy sokkal több krémet tehetek bele. Megszületett Ő, és valóban rosszullétig ettük, mert nem bírtuk abbahagyni. :D Azóta kiemelt helyet kapott a szakácskönyvemben. Fogadjátok szeretettel, baromi finom! :D