Fejedelmi Rákóczi-túrós
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tészta
-
42g finomliszt152 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
6 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
33g vaj239 kcal
Túrós krém
-
83g tehéntúró123 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
6 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g búzadara14 kcal
Összeállítás
-
27g tojásfehérje14 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
185 kcal
Összesen
987
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g vaj1434 kcal
Túrós krém
-
500g tehéntúró735 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
24g búzadara86 kcal
Összeállítás
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
400g sárgabaracklekvár1112 kcal
Összesen
5940
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tészta
-
12.6g finomliszt46 kcal
-
2.5g porcukor10 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
2g tojássárgája7 kcal
-
10.1g vaj72 kcal
Túrós krém
-
25.3g tehéntúró37 kcal
-
2.5g porcukor10 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
2g tojássárgája7 kcal
-
2g tejföl4 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.2g búzadara4 kcal
Összeállítás
-
8.1g tojásfehérje4 kcal
-
10.1g porcukor39 kcal
-
20.2g sárgabaracklekvár56 kcal
Összesen
300
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.9 g
Zsír
-
Összesen 38.2 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 220 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 962.9 g
-
Cink 217 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 168 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 292 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.6 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 126.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 287 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 21 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 100 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 281 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 154 micro
Összesen
987
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.2 g
Zsír
-
Összesen 229.5 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1322 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5777.7 g
-
Cink 1304 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 736 mg
-
Vas 1008 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 1754 mg
-
Nátrium 565 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 825.6 g
-
Cukor 532 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 758.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1723 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 259 micro
-
Kolin: 771 mg
-
Retinol - A vitamin: 1687 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 397 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 923 micro
Összesen
5940
kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 291.8 g
-
Cink 66 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 51 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 30 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
300
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Tészta
-
250 g finomliszt
-
50 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 ek sütőpor
-
2 db tojássárgája
Túrós krém
-
500 g tehéntúró
-
50 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
-
3 csapott ek búzadara
Összeállítás
-
4 db tojásfehérje
-
200 g porcukor
-
400 g sárgabaracklekvár
Elkészítés
Tészta
- A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vajat. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy minél fürgébbek legyünk, nehogy túlságosan felolvasszuk a linzertészta alapját a kezünk melegével.
- Amint összeállt a tészta, fóliával becsomagolva berakjuk pihentetni a hűtőbe minimum 30 percre. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a túrós krémet.
- Fogunk egy tepsit, majd a hűtőből kivett tésztát egyenletesen szétnyomkodjuk az alján. Ha semmiképp sem szeretnénk, hogy felpúposodjon, szurkáljuk meg villával. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 12-15 percre, amíg aranybarnára pirul a teteje.
Túrós krém
- A túrót botmixer segítségével krémesítjük, majd hozzáadhatjuk sorban a többi hozzávalót. Mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, két tojássárgája, a tejföl és a búzadara. Hozzáreszeljük még egy citrom héját, majd összekeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát is.
Összeállítás
- A sütőből kivett tésztát még melegen megkenjük a baracklekvárral, megvédve ezzel a tésztát az elázástól. Ezután rákanalazzuk a túrós krémet, majd visszarakjuk a sütőbe 30 percre 150°C-ra.
- A tojásfehérjéket (amik megmaradtak a tojásokból) elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, apránként hozzáadjuk a cukrot, míg kemény hab lesz belőle.
- A tojáshabot habzsákba töltjük, és a klasszikus keresztező minta mellett szabadon választott alakzatokat is rajzolunk vele a sütemény tetejére. A megmaradt lyukakat kitöltjük a baracklekvárral, majd ismét visszatesszük a süteményt 20 percre a sütőbe 120°C-ra, hogy a tojáshab megkeményedjen. Ha szeretnénk, hogy egy kis színt kapjon a hab, utólag konyhai sárkánnyal tovább piríthatjuk.
- Amikor a sütemény elkészült, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 266
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 114
- Össznézettség: 34198
- Feltöltés dátuma: 2022. május 26.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Kristyán Fanni
103 recept
Bár a legtöbben tévesen úgy tudják, hogy a túrós édesség a szabadságharcos Rákóczi Ferenc emlékére lett megalkotva, az igazság az, hogy csak jó pár évvel később, Rákóczi János mestercukrász keze alatt született meg. A klasszikus desszert azóta is alapdarabnak számít a cukrászdákban, mi bizonyíthatná ennél jobban azt, hogy a főnemesi név nélkül is lehet igazán fejedelmi egy sütemény.