r
Nosalty Logó

Fejedelmi Rákóczi-túrós

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
Fejedelmi Rákóczi-túrós
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Összesen 987 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Összesen 5940 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Összesen 300 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    38.2 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    962.9 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    168 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    292 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.6 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    287 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    281 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 987 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.2 g

Zsír

  • Összesen
    229.5 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1322 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5777.7 g
  • Cink
    1304 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    736 mg
  • Vas
    1008 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    1754 mg
  • Nátrium
    565 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    825.6 g
  • Cukor
    532 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    758.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1723 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    771 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1687 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    397 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    923 micro
Összesen 5940 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    291.8 g
  • Cink
    66 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    51 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    30 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 300 kcal

Hozzávalók

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Elkészítés

Tészta

  1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vajat. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy minél fürgébbek legyünk, nehogy túlságosan felolvasszuk a linzertészta alapját a kezünk melegével.
  2. Amint összeállt a tészta, fóliával becsomagolva berakjuk pihentetni a hűtőbe minimum 30 percre. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a túrós krémet.
  3. Fogunk egy tepsit, majd a hűtőből kivett tésztát egyenletesen szétnyomkodjuk az alján. Ha semmiképp sem szeretnénk, hogy felpúposodjon, szurkáljuk meg villával. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 12-15 percre, amíg aranybarnára pirul a teteje.

Túrós krém

  1. A túrót botmixer segítségével krémesítjük, majd hozzáadhatjuk sorban a többi hozzávalót. Mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, két tojássárgája, a tejföl és a búzadara. Hozzáreszeljük még egy citrom héját, majd összekeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát is.

Összeállítás

  1. A sütőből kivett tésztát még melegen megkenjük a baracklekvárral, megvédve ezzel a tésztát az elázástól. Ezután rákanalazzuk a túrós krémet, majd visszarakjuk a sütőbe 30 percre 150°C-ra.
  2. A tojásfehérjéket (amik megmaradtak a tojásokból) elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, apránként hozzáadjuk a cukrot, míg kemény hab lesz belőle.
  3. A tojáshabot habzsákba töltjük, és a klasszikus keresztező minta mellett szabadon választott alakzatokat is rajzolunk vele a sütemény tetejére. A megmaradt lyukakat kitöltjük a baracklekvárral, majd ismét visszatesszük a süteményt 20 percre a sütőbe 120°C-ra, hogy a tojáshab megkeményedjen. Ha szeretnénk, hogy egy kis színt kapjon a hab, utólag konyhai sárkánnyal tovább piríthatjuk.
  4. Amikor a sütemény elkészült, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 266
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 114
  • Össznézettség: 34198
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 26.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Fejedelmi Rákóczi-túrós
Kristyán Fanni 103 recept

Bár a legtöbben tévesen úgy tudják, hogy a túrós édesség a szabadságharcos Rákóczi Ferenc emlékére lett megalkotva, az igazság az, hogy csak jó pár évvel később, Rákóczi János mestercukrász keze alatt született meg. A klasszikus desszert azóta is alapdarabnak számít a cukrászdákban, mi bizonyíthatná ennél jobban azt, hogy a főnemesi név nélkül is lehet igazán fejedelmi egy sütemény.

Hozzávalók

Tészta

Túrós krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...