r
Nosalty Logó

Krémes fehérbab-leves fodros kellel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Krémes fehérbab-leves fodros kellel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 905 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3620 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2804.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    618 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    481 mg
  • Foszfor
    770 mg
  • Nátrium
    861 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    981 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1499 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 905 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    235.9 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11216.5 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    2471 mg
  • Vas
    105 mg
  • Magnézium
    1923 mg
  • Foszfor
    3080 mg
  • Nátrium
    3443 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    620.9 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    156 mg

VÍZ

  • Összesen
    287.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    602 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3922 micro
  • Kolin:
    677 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    5996 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    288 micro
Összesen 3620 kcal
  • 20% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    164 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    104 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 152 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kezdjük a leves alapjával: felkockázunk 1 közepes vöröshagymát, meghámozunk és felkockázunk 1 közepes sárgarépát, és felaprítunk 1 közepes zellerszárat.
  2. Aprítsunk fel 3 gerezd fokhagymát. Vágjuk ki a fodros kel szárát, majd vágjuk durvára a leveleket. Csöpögtessük és öblítsük le a 3 doboznyi konzerv fehérbabot (ha előző este beáztatott száraz fehérbabból főzzük, akkor csak öblítsük le).
  3. Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy fazékban közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymás-sárgarépás-zellerszáras keveréket, majd főzzük időnként megkeverve, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, 2 teáskanál fűszerpaprikát, ízlés szerint sózzuk, és hintsük meg chili- vagy pirospaprika-pehellyel. Keverjük össze, és főzzük illatig, körülbelül 30 másodpercig.
  4. Adjuk hozzá a babot, és finoman, óvatosan keverjük össze. Öntsünk hozzá 1 liter zöldségalaplevet. Közepes lángon forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük további 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  5. A leves felét turmixgépbe merjük. Turmixoljuk össze: kezdjük alacsony sebességgel, majd fokozatosan növeljük a nagyobb sebességgel, amíg sima és krémes nem lesz, 30 másodperctől 1 percig. Öntsük vissza az edénybe, forraljuk fel. Adjuk hozzá a durvára vágott fodros kelt vagy kelkáposztát, és főzzük 3-5 percig, amíg puha és élénkzöld nem lesz.
  6. Levesszük a tűzről. Adjunk hozzá 1 teáskanál almaecetet, és keverjük össze. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint ízesítsük sóval.
  • Receptkönyvben: 106
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 99
  • Össznézettség: 6807
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 28.

Ajánló

Az egyik legjobb dolog ebben a fehérbabos, fodros keles levesben a krémes alap. Buja és bársonyosan sima textúrája van, amely hihetetlenül laktató, anélkül, hogy túl tömény és megterhelő lenne. Ráadásul nem kell egy csepp tejszín sem – vagy bármiféle tejtermék – hozzá, hogy szuperkrémes legyen. Itt a krémesség abból adódik, hogy a babot, az alaplevet és a párolt zöldségeket turmixoljuk, majd visszakeverjük az edénybe.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: laktózmentes receptek

Receptjellemzők

Krémes fehérbab-leves fodros kellel
Hering András 182 recept

Amikor lehűl az idő, olyan levesre vágyom, amely felmelegít, és teljesen meghitt hangulatot varázsol. Tökéletes választás erre az időre ez a krémes fehérbabos leves. Megvan az a bársonyosan sima, ultrakrémes textúrája és kiadóssága, amire ilyenkor vágyunk, miközben nem megterhelő, és nagyon egészséges. Ráadásul, ha füstölt pirospaprikával készítjük, a enyhén füstös íze éppen olyan hatást ér el, mint egy füstölt hússal készült bableves, pedig valójában egy vegán ételt főzünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...