Farkiréti diótorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csirita
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
15g tojássárgája48 kcal
-
4g víz0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
30g tojásfehérje16 kcal
A diós főtt krémhez
-
15g tojássárgája48 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
25g tej14 kcal
-
6g rétesliszt20 kcal
-
31g dió204 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
5 kcal
-
1g rum2 kcal
-
21 kcal
Összesen
830
kcal
- 8% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
120g tojássárgája386 kcal
-
32g víz0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
240g tojásfehérje125 kcal
A diós főtt krémhez
-
120g tojássárgája386 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
200g tej112 kcal
-
45g rétesliszt164 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g rum14 kcal
-
167 kcal
Összesen
6644
kcal
- 8% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
A piskótához
-
6.6g tojássárgája21 kcal
-
1.8g víz0 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
8.3g finomliszt30 kcal
-
13.2g tojásfehérje7 kcal
A diós főtt krémhez
-
6.6g tojássárgája21 kcal
-
1.7g cukor6 kcal
-
11g tej6 kcal
-
2.5g rétesliszt9 kcal
-
13.8g dió90 kcal
-
13.8g vaj99 kcal
-
11g porcukor43 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
3.3g sárgabaracklekvár9 kcal
Összesen
365
kcal
- 8% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 54.5 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 393 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 561.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.9 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 58 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 328 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 65 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 268 mg
-
Retinol - A vitamin: 321 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 335 micro
Összesen
830
kcal
- 8% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130.8 g
Zsír
-
Összesen 435.9 g
-
Telített zsírsav 167 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 136 g
-
Koleszterin 3142 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4495.3 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 905 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 484 mg
-
Foszfor 2119 mg
-
Nátrium 674 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 582.8 g
-
Cukor 387 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 463.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2627 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 523 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 670 micro
-
Kolin: 2143 mg
-
Retinol - A vitamin: 2568 micro
-
α-karotin 91 micro
-
β-karotin 636 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2683 micro
Összesen
6644
kcal
- 8% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 24 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
365
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojássárgája
-
4 evőkanál víz
-
10 ek cukor
-
10 evőkanál finomliszt
A diós főtt krémhez
-
6 db tojássárgája
-
2 dl tej
-
3 evőkanál rétesliszt
-
25 dkg vaj
-
20 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 teáskanál rum
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta elkészítése:
- Tojássárgájához hozzáadjuk a vizet, kristálycukrot és ezeket jól kikeverjük.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
- Lazán hozzákeverjük a 10 evőkanál lisztet és a habbá vert tojásfehérjéket a kikevert tojássárgájákhoz. Ne törjük!
- Sütőpapírral bélelt, oldalán kivajazott (26 cm-es) tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk.
- Amikor a tészta szépen feljön és rózsaszínné válik, akkor visszavesszük 170 fokra és fogvájóval ellenőrizzük.
- Főtt diókrém elkészítése:
- Robotgép segítségével kikavarjuk a tojássárgájákat cukorral, felengedjük tejjel, majd hozzáadjuk a réteslisztet.
- Főzőlapon felforraljuk és beletesszük a darált diót. A tűzön még kavarjuk, majd kirakjuk hűlni.
- A vajat kikavarjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Ezt összekeverjük a kihűlt diós masszával és ízlés szerint rummal ízesítjük.
- Torta összeállítása:
- A kihűlt piskótát 3 rétegre vágjuk
- Az alsó piskótarétegre kenünk kb. fél centi vastagon diókrémet. Rátesszük a második lapot.
- Az is megkenjük vékonyan diókrémmel, és erre rákenjük a szűrőn átpréselt baracklekvárt.
- Ezután a legfelső lap alját, ami a lekvárral érintkezik, be kell kenni vékonyan diókrémmel, hogy ne áztassa el a felső lapot.
- Ezután az összeállt tortát körben bekenjük diókrémmel.
- Tetejét pirított diódarabokkal díszíthetjük.
- A tortát dupla adag esetén négy rétegre is oszthatjuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 155
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 45316
- Feltöltés dátuma: 2008. december 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Csirita
1 recept
Régi időkben a tanyavilágban, Farkiréten az iskola tanítónője minden karácsonykor ezzel lepte meg családját, azaz bennünket. Idő- és munkaigényes édesség, de minden fáradságot megér.