r
Nosalty Logó

Fantáziatorta egyensúlytésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
samecem
Fantáziatorta egyensúlytésztából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Összesen 920 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Összesen 11024 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Összesen 338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    418 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.9 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    408 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    280 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 920 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.7 g

Zsír

  • Összesen
    600.8 g
  • Telített zsírsav
    211 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    223 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    139 g
  • Koleszterin
    908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5016.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    1431 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1548 mg
  • Nátrium
    1668 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1330.7 g
  • Cukor
    926 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    381.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4893 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    57 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    515 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    822 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4611 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3356 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1271 micro
Összesen 11024 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 338 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az egyensúlytésztához egy kerek tepsit megpöttyözünk margarinnal, kibéleljük sütőpapírral. A cukrot és a vaníliás cukrot a margarinnal habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, a liszttel váltakozva, kanalanként a tojáskrémhez keverjük.
  3. A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  4. Étcsokoládés krém elkészítése: A pudingból, a tejből, a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd robotgéppel habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. Ha kész, a torta összeállításáig hűtőbe tesszük.
  5. A nutellás krém elkészítése: A jól behűtött hulalából a habfixálóval keményhabot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a nutellát.
  6. A torta összeállítása: a kihűlt tortalapot 3 felé vágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük az étcsokis krémmel, majd a nutellással, jó bőven (a nutellás krémet csak ketté kell osztani). Ezt megismételjük a második lapon is. A 3. lap ráhelyezése után az egész tortát bevonjuk a maradék étcsokis krémmel, majd pár órára a tortát hűtőbe tesszük.
  7. A pillecukor fondant elkészítése: A pillecukrot egy margarinnal alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban . Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag. Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2,5 perc általában).
  8. A porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát. Ragadni fog, ezért, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a tetejére is szórjunk bőven porcukrot. A felületet, amelyen gyúrjuk, szintén kenjük át alaposan, és szórjuk meg a kukoricakeményítővel, (amit 2 dkg porcukorral előbb átszitáltunk), majd lassacskán a széléről befelé forgatva a masszát, gyúrjuk össze. Kezünket többször jól kenegessük meg margarinnal. Mire a porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, rugalmas, könnyen kezelhető, formálható massza lesz belőle, gyurma állagú, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani.
  9. Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal.
  10. Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy túl sok cukor került volna bele, amitől szakadozik, akkor érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni.
  11. A massza állagát még meleg állapotában tudjuk megfelelően beállítani.
  12. 60-65 dkg buborékos, szivacsos szerkezetű, sima felületű fondant masszát kapunk, amely bőven elegendő egy 26-28 cm átmérőjű torta bevonására 2,5 mm vastagságban.
  13. Az elkészített fondant-tal a tortát bevonjuk. A kimaradt fondant-t ételfestékkel különböző színűre színezhetjük. Ízesíthető is aromával, pl. mandula aromával, ekkor olyan lesz, mint a marcipán. Folyékony adalékokkal óvatosan bánjunk, hogy ne hígítsuk fel vele az anyagot.
  14. Olvasztott csokit is adhatunk hozzá 1-2 evőkanállal vagy kakaóport (ebben az esetben a porcukorral szűkösebben bánjuk). Amennyiben színes pillecukorral dolgozunk, a színektől függően kapjuk a fondant alapszínét. bármit meg lehet belőle formázni, vagy különböző formákkal kiszaggatni. Innentől már a fantáziánkra van bízva a dolog.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8815
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fantáziatorta egyensúlytésztából
samecem 2 recept

A 12 éves Anna lányomat szerettem volna meglepni ezzel a torával (sikerült ). A tortákhoz mindig ezt az egyensúlytésztát sütöm. A krémek ötletét a kolleganőmtől kaptam, a fondant receptjét a nagynénémtől. Ez lett belőle! Nagyon finom volt, az utolsó morzsáig elfogyott! A hulalából én cukormenteset használtam, hogy ne legyen túl édes a torta, mert édes nutella és fondant is, sőt a pudingba is kerül cukor.

Hozzávalók

A tésztához

A csokis krémhez

A nutellás krémhez

A fondanthoz

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...