Fantáziatorta egyensúlytésztából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
samecem
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
21g margarin149 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
3 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
0g só0 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A csokis krémhez
A nutellás krémhez
A fondanthoz
-
25g pillecukor80 kcal
-
31g porcukor119 kcal
-
10 kcal
-
1g víz0 kcal
-
8g margarin60 kcal
Összesen
920
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
250g margarin1793 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A csokis krémhez
A nutellás krémhez
-
400g növényi habtejszín1004 kcal
-
90g nutella485 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A fondanthoz
-
300g pillecukor954 kcal
-
370g porcukor1432 kcal
-
114 kcal
-
16g víz0 kcal
-
100g margarin717 kcal
Összesen
11024
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
7.6g margarin55 kcal
-
7.6g porcukor30 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
8.4g tojás11 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.6g finomliszt28 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A csokis krémhez
-
2.7g csokoládés pudingpor10 kcal
-
18.3g tej10 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
6.1g margarin44 kcal
A nutellás krémhez
-
12.2g növényi habtejszín31 kcal
-
2.7g nutella15 kcal
-
0.2g habfixáló1 kcal
A fondanthoz
-
9.2g pillecukor29 kcal
-
11.3g porcukor44 kcal
-
0.9g kukoricakeményítő3 kcal
-
0.5g víz0 kcal
-
3.1g margarin22 kcal
Összesen
338
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 50.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 418 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.9 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 408 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 384 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 280 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
920
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.7 g
Zsír
-
Összesen 600.8 g
-
Telített zsírsav 211 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 223 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 139 g
-
Koleszterin 908 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5016.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 1431 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 1548 mg
-
Nátrium 1668 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1330.7 g
-
Cukor 926 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 381.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4893 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 57 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 515 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 822 mg
-
Retinol - A vitamin: 4611 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3356 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1271 micro
Összesen
11024
kcal
- 4% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 11.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
338
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg margarin
-
25 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
5 db tojás
-
1 csipet só
-
25 dkg finomliszt
-
0.5 csomag sütőpor
A csokis krémhez
A nutellás krémhez
-
4 dl növényi habtejszín
-
3 ek nutella
-
1 csomag habfixáló
A fondanthoz
Elkészítés
A tésztához
- Az egyensúlytésztához egy kerek tepsit megpöttyözünk margarinnal, kibéleljük sütőpapírral. A cukrot és a vaníliás cukrot a margarinnal habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, a liszttel váltakozva, kanalanként a tojáskrémhez keverjük.
- A masszát a kibélelt tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
- Étcsokoládés krém elkészítése: A pudingból, a tejből, a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd robotgéppel habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. Ha kész, a torta összeállításáig hűtőbe tesszük.
- A nutellás krém elkészítése: A jól behűtött hulalából a habfixálóval keményhabot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a nutellát.
- A torta összeállítása: a kihűlt tortalapot 3 felé vágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük az étcsokis krémmel, majd a nutellással, jó bőven (a nutellás krémet csak ketté kell osztani). Ezt megismételjük a második lapon is. A 3. lap ráhelyezése után az egész tortát bevonjuk a maradék étcsokis krémmel, majd pár órára a tortát hűtőbe tesszük.
- A pillecukor fondant elkészítése: A pillecukrot egy margarinnal alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban . Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag. Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2,5 perc általában).
- A porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát. Ragadni fog, ezért, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, a tetejére is szórjunk bőven porcukrot. A felületet, amelyen gyúrjuk, szintén kenjük át alaposan, és szórjuk meg a kukoricakeményítővel, (amit 2 dkg porcukorral előbb átszitáltunk), majd lassacskán a széléről befelé forgatva a masszát, gyúrjuk össze. Kezünket többször jól kenegessük meg margarinnal. Mire a porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, rugalmas, könnyen kezelhető, formálható massza lesz belőle, gyurma állagú, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani.
- Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal.
- Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy túl sok cukor került volna bele, amitől szakadozik, akkor érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni.
- A massza állagát még meleg állapotában tudjuk megfelelően beállítani.
- 60-65 dkg buborékos, szivacsos szerkezetű, sima felületű fondant masszát kapunk, amely bőven elegendő egy 26-28 cm átmérőjű torta bevonására 2,5 mm vastagságban.
- Az elkészített fondant-tal a tortát bevonjuk. A kimaradt fondant-t ételfestékkel különböző színűre színezhetjük. Ízesíthető is aromával, pl. mandula aromával, ekkor olyan lesz, mint a marcipán. Folyékony adalékokkal óvatosan bánjunk, hogy ne hígítsuk fel vele az anyagot.
- Olvasztott csokit is adhatunk hozzá 1-2 evőkanállal vagy kakaóport (ebben az esetben a porcukorral szűkösebben bánjuk). Amennyiben színes pillecukorral dolgozunk, a színektől függően kapjuk a fondant alapszínét. bármit meg lehet belőle formázni, vagy különböző formákkal kiszaggatni. Innentől már a fantáziánkra van bízva a dolog.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8815
- Feltöltés dátuma: 2011. november 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
samecem
2 recept
A 12 éves Anna lányomat szerettem volna meglepni ezzel a torával (sikerült ). A tortákhoz mindig ezt az egyensúlytésztát sütöm. A krémek ötletét a kolleganőmtől kaptam, a fondant receptjét a nagynénémtől. Ez lett belőle! Nagyon finom volt, az utolsó morzsáig elfogyott! A hulalából én cukormenteset használtam, hogy ne legyen túl édes a torta, mert édes nutella és fondant is, sőt a pudingba is kerül cukor.