Fánk 14. - holland
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Maria.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 41% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
6g citromlé1 kcal
-
113g tej63 kcal
-
0g só0 kcal
-
5 kcal
-
63g mazsola187 kcal
A sütéshez és a szóráshoz
-
149g napraforgó olaj1315 kcal
-
4g porcukor14 kcal
Összesen
2159
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 41% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
24g citromlé5 kcal
-
450g tej252 kcal
-
0g só0 kcal
-
19 kcal
-
250g mazsola748 kcal
A sütéshez és a szóráshoz
-
595g napraforgó olaj5260 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Összesen
8633
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 41% Zsír
A tésztához
-
25.1g finomliszt91 kcal
-
2g vaj14 kcal
-
2 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
22.6g tej13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
12.5g mazsola38 kcal
A sütéshez és a szóráshoz
-
29.9g napraforgó olaj264 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
Összesen
433
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 161.8 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 55 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 660.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 197 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 257 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 161.5 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 47.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 62 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
2159
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.3 g
Zsír
-
Összesen 647.4 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 287 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 221 g
-
Koleszterin 266 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2642.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 190 mg
-
Kálcium 789 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 1027 mg
-
Nátrium 386 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 646.1 g
-
Cukor 222 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 191.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 351 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 246 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 485 micro
-
Kolin: 243 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 337 micro
Összesen
8633
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 41% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 32.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
433
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
40 g friss élesztő
-
3 ek citromlé
-
1 csipet só
-
1 teáskanál vaníliás cukor
A sütéshez és a szóráshoz
-
7 dl napraforgó olaj
-
2 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A mazsolyát megmossuk, és meleg vízben beáztatjuk.
- Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben (tej, élesztő, cukor, liszt).
- A lisztet áttszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a vajat, a citrom levét, a tejet és a felfutatott élesztőt. Fakanállal jól összedolgozzuk (ez egy elég híg/lágy tészta).
- Leszűrjük a mazsolyát, és beledolgozzuk/keverjük a tésztába.
- A tésztát letakarjuk nedves konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen 30 percet kelni. Amikor megkelt, átkeverjük, és még 30 percet hagyjuk meleg helyen kelni.
- Az olajat felmelegítjük. A fánkokat fagylaltadagolóval vagy evőkanállal beleszaggatjuk az olajba. Aranybarnára sütjük.
- Kiszedjük az olajból, és lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat. Cukorral megszórva vagy ízlés szerint tálaljuk. (kb. 30 db lesz belőle, a szaggatástól függ kisebb/nagyobb).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7134
- Feltöltés dátuma: 2011. március 29.
Ajánló
Ezt a fajta fánkot lehet csak úgy mazsolya nélkül is készíteni, de lehet bele tenni másfajta gyümölcsöt is. Erre a fánkra is van többféle elkészítési módszer..."Ahány ház annyi szokás".
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Maria.
190 recept
Ezt a receptet egy szlovák weboldalon találtam. Mivel Szlovákián és Magyarországon is ilyenkor farsang idején sokan készítenek fánkot, úgy gondoltam, hogy kipróbálom, és felrakom ezt a receptet. Hollandiában fánkokat szilveszterkor sütnek, ez a fánk is a szilveszteri ünnepekre készül náluk. Minden évben versenyt rendeznek, ahol a legjobb-legfinomabb fánkokat árulják ...