r
Nosalty Logó

Falafel lencséből tzatziki salátával

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Falafel lencséből tzatziki salátával
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A falafelhez

A tzatzikihez

449
Kalória
28.3g
Fehérje
76.3g
Szénhidrátok
5.1g
Zsír
341.8g
Víz
66.5g
Koleszterin
11.4g
Rost
10.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A falafelhez

A tzatzikihez

Összesen 449 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A falafelhez

A tzatzikihez

Összesen 1343 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A falafelhez

A tzatzikihez

Összesen 97 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    838.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    411 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    341.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    448 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    139 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 449 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    200 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2514.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    521 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    274 mg
  • Foszfor
    1232 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    228.9 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    1025.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    162 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1343 micro
  • Kolin:
    469 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    85 micro
  • β-karotin
    416 micro
  • β-crypt
    206 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    449 micro
Összesen 1343 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    72.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 97 kcal

Elkészítés

A falafelhez

  1. A lencsét beáztatjuk 2 órára.
  2. Babérlevelet, sót adunk hozzá, beletesszük egészben a megtisztított vöröshagymát és a 2 gerezd fokhagymát, puhára főzzük.
  3. Leszűrjük, tálba öntjük, megvárjuk, amíg kissé kihűl. Botmixerrel pürésítjük a hagymákkal együtt. Nem baj, ha maradnak benne egész lencseszemek.
  4. Hozzáadunk egy tojást, belemorzsolunk egy kissé szikkadt kenyérszeletet, fűszerezzük ízlés szerint, ha kell, sózzuk. Mustárral tesszük még pikánsabbá.
  5. Jól elkeverjük, és gombócokat formázunk belőle. Nekem 16 db lett, ezeket zsemlemorzsában (teljes kiőrlésű kenyérmorzsa még jobb) meghempergetjük, sütőlemezre tesszük, és sütőben megsütjük. A lényeg, hogy szépen megpiruljon rajta a morzsa.
  6. A tzatzikihez a joghurtot kikeverjük sóval és reszelt fokhagymával. Az uborkákat héjastól nagylyukú reszelőn lereszeljük, és belekeverjük a joghurtba. Amíg sülnek a golyócskák, addig összeérnek a saláta ízei is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Főzés ideje: 45 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Először lencsefőzelék volt a terv, aztán eszembe jutott a csicseriborsóból készült falafel, hát miért ne lehetne lencséből is elkészíteni? Nagyon finom volt. 16 darab gombócka lett, ebből négy kisebb étkű vagy három nagyobb étkű ember tuti jóllakik.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Olasz rakott kel

Olasz recept alapján, de érdekességképpen nem paradicsomosan készült ez a rakott kel. Rizs helyett burgonya, húsféleségként pedig szárított, füstölt sonka került benne. A sajtoktól ...

Gréti

Házi falafel szendvics

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!