Fahéjas csirke narancsmártással
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
425g csirke621 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
-
38g édes vörösbor31 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
14g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g citromfű0 kcal
-
11g sertészsír101 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
1700g csirke2485 kcal
-
1040g narancs357 kcal
-
200g vöröshagyma73 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
150g édes vörösbor123 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
12g fahéj30 kcal
-
55g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g citromfű0 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
36.5g csirke53 kcal
-
22.3g narancs8 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
3.2g édes vörösbor3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0.3g fahéj1 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g citromfű0 kcal
-
1g sertészsír9 kcal
-
21.5g burgonya12 kcal
-
9.1g napraforgó olaj81 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.5 g
Zsír
-
Összesen 161.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6499.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 186 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 584 mg
-
Nátrium 5546 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 581.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 224 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 271 micro
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 241.8 g
Zsír
-
Összesen 646.1 g
-
Telített zsírsav 123 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 289 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 198 g
-
Koleszterin 910 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25999.4 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 745 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 512 mg
-
Foszfor 2335 mg
-
Nátrium 22184 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 259.4 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 2325.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 559 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 180 mg
-
C vitamin: 592 mg
-
D vitamin: 162 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 89 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 446 micro
-
Kolin: 886 mg
-
Retinol - A vitamin: 474 micro
-
α-karotin 84 micro
-
β-karotin 563 micro
-
β-crypt 896 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1085 micro
- 7% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 558.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 476 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
-
4 db narancs
-
4 kis fej vöröshagyma
-
10 gerezd fokhagyma
-
2 ek szegfűszeg
-
2 teáskanál citromfű
-
1 kg burgonya
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A csirkét átmossuk, szárítjuk. Egy narancs héját lereszeljük, félretesszük. Félbevágjuk a hámozott narancsot, levét kifacsarjuk, a kijött rostokat félretesszük. Egy másikkal ugyanígy járunk el, csak hámozás nélkül. Egy tálkában összekeverjük a fűszereket, kivéve a szegfűszeget és a sima jódozott sót. A keverék felével bekenjük a csirke belsejét, és beleteszünk egy fél evőkanál szegfűszeget, a narancsbelet és 6 gerezd fokhagymát.
- A maradék 4 gerezd fokhagymát a narancshéjhoz reszeljük, homogénre keverjük a fűszerkeverék másik felével, és alaposan bekenjük vele a kívülről vékonyan bezsírozott csirkét. Két narancsot megpucolunk, gerezdekre szedünk, amiket utána megfelezünk. A vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, a narancsdarabokhoz hasonló méretűre.
- Egy kis marék zsírral kikenünk egy tepsit, az állatot a közepére helyezzük, majd meglocsoljuk a narancs levével és a borral. Mellé pakoljuk a narancsokat és a hagymát, a maradék szegfűszeget köré szórjuk. A szárnyához, combjához és a nyíláshoz egy-egy hagymacikket dugunk. (Erre azért van szükség, mert így a szárnyak és a combok távolabb helyezkednek el a testtől, ezáltal szebben megpirulnak; illetve a nyílás elzárásával belülről jobban párolódik a csirke.)
- Alufóliával lefedjük, szúrunk rá pár lyukat, majd 75 percig pároljuk. Ezután leszedjük a fóliát, és 30 percre visszatesszük sülni. Ha nem süt egyenletesen a sütőnk, érdemes félidőben megfordítani a tepsit.
- A sütés végeztével kiszedjük a hús mellől egy lábosba (ne zománcosba!) a narancsot, a hagymát és a szaftot, a szegfűszegeket eltávolítjuk belőle. Leturmixoljuk, és addig forraljuk, míg kissé be nem sűrűsödik.
- A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, bő olajban kisütjük. Sóval (jódozott) meghintjük. A csirkét a sült krumplival és a narancsmártással tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 105 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1892
- Feltöltés dátuma: 2015. február 18.
Ajánló
Bármilyen vörösbor jól passzol mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez egy nagyon fűszeres étel, aki nem szereti a domináns ízeket, annak semmiképp nem ajánlom. Igen, 4 evőkanál fahéj, és igen, 5 evőkanál asztali só. Kevésbé tömény, mint jódozott társa, nagy szemű, így fűszerkeverékekhez kiváló alapanyag (persze csak sütés-főzéshez, mert nagyon kemény). A recept címe eredetileg Csircsa fürsumpszlival. A sztori pedig irtó vicces! Párom nagy örömmel hívott fel egyik az egyik vásárlás alkalmával, hogy gyönyörű pecsenyekacsát vett. Rögtön be is tettük a fagyasztóba, hogy a következő különleges alkalommal narancsos kacsát fogunk készíteni. Amikor eljött a nap, mindent meg is vettem hozzá, aztán kivettük a kacsát a fagyasztóból... és kiderült, hogy csirke - innen a név: CSIRke+kaCSA (a fürsumpszli pedig a sült krumpli viccesen, a párom hívja így). Ugyanis egymás feletti polcon voltak a boltban, és véletlenül az egyik pecsenyecsirke a kacsák közé keveredett. Nem volt mit tenni, ezt kellett felhasználni. A kacsának ugyebár jellegzetes íze van, azonban a bolti csirkét mind jól ismerjük: egy ízetlen dög. Ennek megfelelően jóval több fűszert használtam, a végeredmény pedig isteni volt. Legutóbb karácsony első napján ezt készítettem el a családnak, édesanyám kuktáskodott a gyorsabb haladás érdekében, és a fűszermennyiségek hallatán sokkot kapott. Ilyenkor a "bízz bennem" nem túl meggyőző, de mikor megkóstolta a kész sültet, megértette a dolgot.