r
Nosalty Logó

Fahéjas csirke narancsmártással

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hagymafaló
Fahéjas csirke narancsmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1960 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 7849 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 170 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.5 g

Zsír

  • Összesen
    161.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6499.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    186 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    584 mg
  • Nátrium
    5546 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    581.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    224 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    271 micro
Összesen 1960 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    241.8 g

Zsír

  • Összesen
    646.1 g
  • Telített zsírsav
    123 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    289 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    198 g
  • Koleszterin
    910 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25999.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    745 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    512 mg
  • Foszfor
    2335 mg
  • Nátrium
    22184 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    259.4 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    2325.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    559 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    180 mg
  • C vitamin:
    592 mg
  • D vitamin:
    162 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    446 micro
  • Kolin:
    886 mg
  • Retinol - A vitamin:
    474 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    563 micro
  • β-crypt
    896 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1085 micro
Összesen 7849 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    558.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    476 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 170 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkét átmossuk, szárítjuk. Egy narancs héját lereszeljük, félretesszük. Félbevágjuk a hámozott narancsot, levét kifacsarjuk, a kijött rostokat félretesszük. Egy másikkal ugyanígy járunk el, csak hámozás nélkül. Egy tálkában összekeverjük a fűszereket, kivéve a szegfűszeget és a sima jódozott sót. A keverék felével bekenjük a csirke belsejét, és beleteszünk egy fél evőkanál szegfűszeget, a narancsbelet és 6 gerezd fokhagymát.
  2. A maradék 4 gerezd fokhagymát a narancshéjhoz reszeljük, homogénre keverjük a fűszerkeverék másik felével, és alaposan bekenjük vele a kívülről vékonyan bezsírozott csirkét. Két narancsot megpucolunk, gerezdekre szedünk, amiket utána megfelezünk. A vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, a narancsdarabokhoz hasonló méretűre.
  3. Egy kis marék zsírral kikenünk egy tepsit, az állatot a közepére helyezzük, majd meglocsoljuk a narancs levével és a borral. Mellé pakoljuk a narancsokat és a hagymát, a maradék szegfűszeget köré szórjuk. A szárnyához, combjához és a nyíláshoz egy-egy hagymacikket dugunk. (Erre azért van szükség, mert így a szárnyak és a combok távolabb helyezkednek el a testtől, ezáltal szebben megpirulnak; illetve a nyílás elzárásával belülről jobban párolódik a csirke.)
  4. Alufóliával lefedjük, szúrunk rá pár lyukat, majd 75 percig pároljuk. Ezután leszedjük a fóliát, és 30 percre visszatesszük sülni. Ha nem süt egyenletesen a sütőnk, érdemes félidőben megfordítani a tepsit.
  5. A sütés végeztével kiszedjük a hús mellől egy lábosba (ne zománcosba!) a narancsot, a hagymát és a szaftot, a szegfűszegeket eltávolítjuk belőle. Leturmixoljuk, és addig forraljuk, míg kissé be nem sűrűsödik.
  6. A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, bő olajban kisütjük. Sóval (jódozott) meghintjük. A csirkét a sült krumplival és a narancsmártással tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 105 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1882
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 18.

Ajánló

Bármilyen vörösbor jól passzol mellé.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fahéjas csirke narancsmártással
Hagymafaló 5 recept

Ez egy nagyon fűszeres étel, aki nem szereti a domináns ízeket, annak semmiképp nem ajánlom. Igen, 4 evőkanál fahéj, és igen, 5 evőkanál asztali só. Kevésbé tömény, mint jódozott társa, nagy szemű, így fűszerkeverékekhez kiváló alapanyag (persze csak sütés-főzéshez, mert nagyon kemény). A recept címe eredetileg Csircsa fürsumpszlival. A sztori pedig irtó vicces! Párom nagy örömmel hívott fel egyik az egyik vásárlás alkalmával, hogy gyönyörű pecsenyekacsát vett. Rögtön be is tettük a fagyasztóba, hogy a következő különleges alkalommal narancsos kacsát fogunk készíteni. Amikor eljött a nap, mindent meg is vettem hozzá, aztán kivettük a kacsát a fagyasztóból... és kiderült, hogy csirke - innen a név: CSIRke+kaCSA (a fürsumpszli pedig a sült krumpli viccesen, a párom hívja így). Ugyanis egymás feletti polcon voltak a boltban, és véletlenül az egyik pecsenyecsirke a kacsák közé keveredett. Nem volt mit tenni, ezt kellett felhasználni. A kacsának ugyebár jellegzetes íze van, azonban a bolti csirkét mind jól ismerjük: egy ízetlen dög. Ennek megfelelően jóval több fűszert használtam, a végeredmény pedig isteni volt. Legutóbb karácsony első napján ezt készítettem el a családnak, édesanyám kuktáskodott a gyorsabb haladás érdekében, és a fűszermennyiségek hallatán sokkot kapott. Ilyenkor a "bízz bennem" nem túl meggyőző, de mikor megkóstolta a kész sültet, megértette a dolgot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...