r
Nosalty Logó

Extra diós-mákos torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Extra diós-mákos torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz és a töltelékhez

A díszitéshez

Összesen 727 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz és a töltelékhez

A díszitéshez

Összesen 5817 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz és a töltelékhez

A díszitéshez

Összesen 330 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    41.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1058.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    406 mg
  • Nátrium
    160 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.3 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    173 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 727 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.7 g

Zsír

  • Összesen
    331 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    155 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8469.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    2930 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    833 mg
  • Foszfor
    3250 mg
  • Nátrium
    1281 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    658.5 g
  • Cukor
    426 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    331 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1387 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1307 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    963 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 5817 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 330 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz és a töltelékhez

A díszitéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta elkészítése:
  2. Összekeverjük a száraz alapanyagokat (mák, dió, cukor, liszt, sütőpor).
  3. Összekeverjük egy másik tálban a maradék hozzávalókat (tojás, tej, margarin).
  4. Az első két pontban leírt két tálat összeöntjük, és fakanállal jól elkevergetjük.
  5. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük.
  6. Előmelegített sütőbe rakjuk, tűpróbával ellenőrizzük!
  7. Langyos állapotában kivesszük, és egy tálcára helyezzük, és hagyjuk kihűlni.
  8. Körbevágjuk, mérethez és formához egy tányért használjunk (ez azért szükséges, mert a sütőpapír miatt girbegurba lesz a sütink széle).
  9. 2-3-4 fele vágjuk, ki mennyire ügyes:) és a legfelső réteg kivételével lekvárral töltjük.
  10. A legfelső rétegre kerül majd a cukormáz
  11. Cukormáz elkészítése:
  12. A kimért cukrot és a vizet egybeöntjük, elkeverjük, és felforraljuk.
  13. Mikor el kezd forrni, pár csepp citromlevet csepegtetünk rá.
  14. A képződő habot leszedegetjük róla.
  15. Addig főzzük, amíg olyan sűrűvé nem válik, hogy ha hideg vízbe cseppentjük nem olvad-folyik szét (ha az elejétől fogva tesztelgetitek, a végén rájöttök mire gondolok).
  16. Ezután következik a hűlési szakasz, teljesen ki kell hűlnie szobahőmérsékletűre, de addig ne nyúljunk hozzá!
  17. Ha kihűlt, fakanállal kezdjük el kevergetni, addig kell keverni amíg fehérré nem válik.
  18. Amikor fehér, de még csillog, rádolgozzuk az utolsó előtti szeletre (viszonylag gyorsan dolgozzunk, mert hamar dermed) majd befedjük a tetejével.
  19. Díszítés:
  20. A csokit és az olajat vízgőz fölött lassan meg olvasztjuk, majd ráöntjük a tetejére és szépen eloszlatjuk, az oldalára is kenünk.
  21. A fél-diókkal felosztjuk a tortát.
  22. Az oldalát megszórjuk darált dióval.
  23. Villával hullámokat rajzolunk a csokiba.
  24. A tetejét egy kevés mákot szórunk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8697
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 03.

Ajánló

Természetesen marcipánnal helyettesíthető a cukormáz. Célszerű a sütemény sütése közben elkezdeni a mázat, így időt spórolunk, és kb. egyszerre leszünk készen.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Idén nyáron ettem hasonló tortát és nagyon megkapott, folyton rájártam, de az talán marcipános volt - így utólag nem emlékszem tisztán rá - azóta fontolgattam, hogy meg kéne csinálni...meg kéne csinálni... de nem volt alkalom. Aztán jött a párom névnapja és nem volt több indok, hát elkészítettem a hasonmását:). November óta 4-szer készítettem el. Híre kelt, és ezért gondoltam hogy megosztom veletek is! Ez egyébként egy nagyon egyszerű recept, inkább a hűlés igényel több időt.

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz és a töltelékhez

A díszitéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...