Extra diós-mákos torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
11g mák59 kcal
-
13g dió82 kcal
-
14g cukor53 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
31g tej18 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
19g margarin134 kcal
A cukormázhoz és a töltelékhez
-
31g cukor121 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
19g szilvalekvár29 kcal
A díszitéshez
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
4 kcal
-
6g dió41 kcal
-
4g dió25 kcal
-
1g mák7 kcal
Összesen
727
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
90g mák473 kcal
-
100g dió654 kcal
-
110g cukor426 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
250g tej140 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
150g margarin1076 kcal
A cukormázhoz és a töltelékhez
-
250g cukor968 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
150g szilvalekvár233 kcal
A díszitéshez
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
35 kcal
-
50g dió327 kcal
-
30g dió196 kcal
-
10g mák53 kcal
Összesen
5817
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
5.1g mák27 kcal
-
5.7g dió37 kcal
-
6.2g cukor24 kcal
-
8.5g finomliszt31 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
14.2g tej8 kcal
-
6.2g tojás8 kcal
-
8.5g margarin61 kcal
A cukormázhoz és a töltelékhez
-
14.2g cukor55 kcal
-
11.3g víz0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
8.5g szilvalekvár13 kcal
A díszitéshez
-
5.7g étcsokoládé31 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
2.8g dió19 kcal
-
1.7g dió11 kcal
-
0.6g mák3 kcal
Összesen
330
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 41.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1058.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 366 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 406 mg
-
Nátrium 160 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.3 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 41.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 173 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
727
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.7 g
Zsír
-
Összesen 331 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 95 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 155 g
-
Koleszterin 368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8469.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 2930 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 833 mg
-
Foszfor 3250 mg
-
Nátrium 1281 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 658.5 g
-
Cukor 426 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 331 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1387 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 398 mg
-
Retinol - A vitamin: 1307 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 963 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 561 micro
Összesen
5817
kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 18.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 479.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
330
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
150 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
2 db tojás
A cukormázhoz és a töltelékhez
A díszitéshez
-
10 dkg étcsokoládé
-
1 teáskanál napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához
- Tészta elkészítése:
- Összekeverjük a száraz alapanyagokat (mák, dió, cukor, liszt, sütőpor).
- Összekeverjük egy másik tálban a maradék hozzávalókat (tojás, tej, margarin).
- Az első két pontban leírt két tálat összeöntjük, és fakanállal jól elkevergetjük.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük.
- Előmelegített sütőbe rakjuk, tűpróbával ellenőrizzük!
- Langyos állapotában kivesszük, és egy tálcára helyezzük, és hagyjuk kihűlni.
- Körbevágjuk, mérethez és formához egy tányért használjunk (ez azért szükséges, mert a sütőpapír miatt girbegurba lesz a sütink széle).
- 2-3-4 fele vágjuk, ki mennyire ügyes:) és a legfelső réteg kivételével lekvárral töltjük.
- A legfelső rétegre kerül majd a cukormáz
- Cukormáz elkészítése:
- A kimért cukrot és a vizet egybeöntjük, elkeverjük, és felforraljuk.
- Mikor el kezd forrni, pár csepp citromlevet csepegtetünk rá.
- A képződő habot leszedegetjük róla.
- Addig főzzük, amíg olyan sűrűvé nem válik, hogy ha hideg vízbe cseppentjük nem olvad-folyik szét (ha az elejétől fogva tesztelgetitek, a végén rájöttök mire gondolok).
- Ezután következik a hűlési szakasz, teljesen ki kell hűlnie szobahőmérsékletűre, de addig ne nyúljunk hozzá!
- Ha kihűlt, fakanállal kezdjük el kevergetni, addig kell keverni amíg fehérré nem válik.
- Amikor fehér, de még csillog, rádolgozzuk az utolsó előtti szeletre (viszonylag gyorsan dolgozzunk, mert hamar dermed) majd befedjük a tetejével.
- Díszítés:
- A csokit és az olajat vízgőz fölött lassan meg olvasztjuk, majd ráöntjük a tetejére és szépen eloszlatjuk, az oldalára is kenünk.
- A fél-diókkal felosztjuk a tortát.
- Az oldalát megszórjuk darált dióval.
- Villával hullámokat rajzolunk a csokiba.
- A tetejét egy kevés mákot szórunk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8697
- Feltöltés dátuma: 2011. január 03.
Ajánló
Természetesen marcipánnal helyettesíthető a cukormáz. Célszerű a sütemény sütése közben elkezdeni a mázat, így időt spórolunk, és kb. egyszerre leszünk készen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Idén nyáron ettem hasonló tortát és nagyon megkapott, folyton rájártam, de az talán marcipános volt - így utólag nem emlékszem tisztán rá - azóta fontolgattam, hogy meg kéne csinálni...meg kéne csinálni... de nem volt alkalom. Aztán jött a párom névnapja és nem volt több indok, hát elkészítettem a hasonmását:). November óta 4-szer készítettem el. Híre kelt, és ezért gondoltam hogy megosztom veletek is! Ez egyébként egy nagyon egyszerű recept, inkább a hűlés igényel több időt.