r
Nosalty Logó

Epres-tejszínes tortácska

Glaser
Epres-tejszínes tortácska
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához:

Az epres tejszínhez:

Az epertükörhöz:

431
Kalória
8.7g
Fehérje
38.3g
Szénhidrát
28.6g
Zsír
175.1g
Víz
179.1g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
30.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A piskótához:

Az epres tejszínhez:

Az epertükörhöz:

Összesen 431 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A piskótához:

Az epres tejszínhez:

Az epertükörhöz:

Összesen 2588 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A piskótához:

Az epres tejszínhez:

Az epertükörhöz:

Összesen 162 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    418 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    175.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    255 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 431 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.5 g

Zsír

  • Összesen
    171.8 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1074 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2508.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    726 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    195 mg
  • Foszfor
    1010 mg
  • Nátrium
    492 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    229.7 g
  • Cukor
    181 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    1050.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1532 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    342 mg
  • D vitamin:
    205 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    245 micro
  • Kolin:
    565 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1502 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    315 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    897 micro
Összesen 2588 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 162 kcal

Elkészítés

A piskótához:

  1. A piskótatésztához a tojásfehérjét a vízzel és a sóval habbá verjük. A végén hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és kemény habbá verjük. A habhoz keverjük egyenként a tojássárgákat.
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kakaóval, majd óvatosan a tojáshabhoz keverjük. A tésztát (25 x 20 cm-es kikent, sütőpapírral bélelt) tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített (alul-felül sütés) sütőben kb. 8 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
  3. Miután kihűlt, a sütőpapírt lehúzzuk a piskótáról, és 8 cm átmérőjű kerek formával 6 kört szúrunk ki. Mindenik kört egy-egy desszertgyűrűbe állítjuk.
  4. Az epres tejszínhez: A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az epret megtisztítjuk, mossuk, szárazra itatjuk, durvára vágjuk, botmixerrel pürésítjük, majd egy sűrű szitán átpasszírozzuk. Kevés eperpürét felmelegítünk, a kicsavart zselatint felolvasztjuk benne, majd elkeverjük a maradék eperpürével, a tejföllel és a cukorral. Hidegre tesszük.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, kb. 6 teáskanálnyit egy csillagcsöves nyomózsákba tesszük, a maradékot a kocsonyásodó krémhez keverjük. Az eper-tejszínkrémet elosztjuk a desszertgyűrűkben, és kb. 30 percre hidegre tesszük.
  6. Az epertükörhöz: A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az epret megtisztítjuk, mossuk, szárazra itatjuk, durvára vágjuk, botmixerrel pürésítjük, majd egy sűrű szitán átpasszírozzuk. A pürét cukorral és citromlével ízesítjük. Kevés eperpürét felmelegítünk, a kicsavart zselatint felolvasztjuk benne, elkeverjük a maradék eperpürével, majd elosztjuk az epres-tejszínkrémen. A tortácskákat legalább 4 órára hidegre tesszük.
  7. A desszertgyűrűket eltávolítjuk, a tortácskákra egy-egy csillagot nyomunk, és egy fél epret helyezünk rá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 8 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x20x4

Ha nincs kedvünk piskótát sütni: 150 g kakaós kekszet ledarálunk, elkeverjük 100 g folyékony vajjal. Egy 8 cm átmérőjű desszertkarimát egy sütőpapírral bélelt tálcára rakunk, beletesszük a kekszmassza 1/6-át, kanállal enyhén lenyomkodjuk, a karimát óvatosan elvesszük. A maradék masszából ugyanígy még 5 lapot állítunk elő. Lefedve kb. 30 percre hidegre tesszük. Eper helyett elkészíthetjük málnával is.

További receptek

Epres menzás piskóta

Mi történne, ha a klasszikus és retró menzás piskótába egy nagy marék eper költözne? Erre a kérdésre keresi a választ az alábbi süteményrecept és higgyük el, meg is találja gond ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...