Epres tarte
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csenge.Mlnr
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
27g finomliszt97 kcal
-
3g mandulaliszt7 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
15 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
1g víz0 kcal
-
21g vaj149 kcal
Krém
-
30g tojássárgája97 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
27g eper8 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
0g lapzselatin1 kcal
-
7g citromlé1 kcal
Sütés
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
8g eper3 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összeállítás
Összesen
779
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
160g finomliszt582 kcal
-
15g mandulaliszt42 kcal
-
35g porcukor135 kcal
-
91 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
8g víz0 kcal
-
125g vaj896 kcal
Krém
-
180g tojássárgája580 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
160g eper48 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
40g citromlé9 kcal
Sütés
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
50g eper15 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összeállítás
Összesen
4671
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
12g finomliszt44 kcal
-
1.1g mandulaliszt3 kcal
-
2.6g porcukor10 kcal
-
7 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
0.6g víz0 kcal
-
9.4g vaj67 kcal
Krém
-
13.5g tojássárgája43 kcal
-
11.2g cukor43 kcal
-
12g eper4 kcal
-
11.2g vaj81 kcal
-
7.5g habtejszín22 kcal
-
0.1g lapzselatin1 kcal
-
3g citromlé1 kcal
Sütés
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
3.7g eper1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összeállítás
Összesen
351
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 52.8 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 479 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 447.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 238 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 82.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 487 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 77 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 291 mg
-
Retinol - A vitamin: 477 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 382 micro
Összesen
779
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 73.6 g
Zsír
-
Összesen 316.6 g
-
Telített zsírsav 181 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 2872 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2686.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 508 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 290 mg
-
Foszfor 1430 mg
-
Nátrium 244 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 419.8 g
-
Cukor 261 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 492.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2924 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 132 mg
-
D vitamin: 459 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 416 micro
-
Kolin: 1744 mg
-
Retinol - A vitamin: 2861 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 685 micro
-
β-crypt 68 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2289 micro
Összesen
4671
kcal
- 6% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 23.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 201.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 219 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 171 micro
Összesen
351
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
160 g finomliszt
-
15 g mandulaliszt
-
35 g porcukor
-
40 g cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
-
1 db tojássárgája
Krém
-
9 db tojássárgája
-
150 g cukor
-
150 g vaj
-
100 ml habtejszín
-
1 db lapzselatin
-
1 citromból nyert citromlé
Sütés
-
1 db tojásfehérje
-
60 g cukor
-
50 g eper
-
bazsalikom ízlés szerint
Összeállítás
Elkészítés
Tészta
- A száraz hozzávalókat beleszitáljuk egy nagy tálba, és a hideg vajat az ujjainkkal szétmorzsoljuk. (Minél gyorsabban, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől). Hozzáadjuk a tojássárgáját, és pár gyors mozdulattal összedolgozzuk a tésztát. Ha nem áll össze, akkor a hideg vizet is hozzáadhatjuk.
- Folpackba csomagoljuk, és minimum 1 órára a hűtőbe helyezzük pihentetni. Ezalatt az idő alatt elkészíthetjük az eperkrémünket (eper curd).
Krém
- Friss epret is lepürésíthetünk, de eperpürével is dolgozhatunk. A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A citrom levét kifacsarjuk, és kimérjük a tejszínt.
- A tojássárgákat a cukorral egy kézi habverő segítségével összekeverjük, és vízgőz fölé helyezzük úgy, hogy a tálunk ne érjen bele a vízbe. Időnként megkeverjük a kézi habverővel, majd ha a cukor elolvadt, hozzáadjuk az eperpürét és a citromlevet.
- Ha már kezd sűrűsödni, jöhet bele a zselatin, amiből kinyomkodjuk a vizet. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, és sűrűsödésig főzzük kavargatva.
- Majd levesszük a gőzről, és beleadagoljuk kockánként a vajat. Homogénre keverjük, és folpackot helyezünk rá, hogy elkerüljük a bőrösödést. Kihűlésig hűtőbe helyezzük.
Sütés
- A tésztánkat kivesszük a hűtőből, és két sütőpapír között 2 mm vastagra kinyújtjuk.
- A tésztánkat belehelyezzük egy 24 cm átmérőjű tarte gyűrűbe vagy egy piteformába, és a felesleges tésztát a széléről egy éles késsel, hirtelen mozdulatokkal levágjuk. 15 percre a mélyhűtőbe helyezzük, hogy hősokkot kapjon, és ne púposodjon fel majd a tésztánk.
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Ha letelt a 15 perc, 30-35 perc alatt készre sütjük az omlós tésztánkat.
Összeállítás
- Ha a tészta és a curd is kihűlt, az eperkrémet beletöltjük a tarte-ba, és egy spatula segítségével elsimítjuk. Díszítés előtt érdemes még hűtőbe helyezni pár percre.
- A tojásfehérjehabhoz a tojásfehérjét és a cukrot vízgőz felett 83 celsius fokig melegítjük, majd elektromos habverővel addig verjük, míg ki nem hűl a hab.
- Ezután ízlésünk szerint a tarte-ra nyomhatjuk, és szakácsfáklyával megbarnítjuk gyengén. Ezen kívül bazsalikommal, friss eperdarabokkal, ehető virágokkal díszíthetjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1485
- Feltöltés dátuma: 2019. április 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Csenge.Mlnr
12 recept
Ha már csak ránézek erre a tarte-ra, egyből nyáreleji hangulatom támad. Ilyen finomságokkal érdemes megkoronázni egy vasárnapi ebédet, és máris könnyebben indulunk neki az elkövetkezendő hétnek. (Legalábbis nekem mindig erőt ad;)