r
Nosalty Logó

Epres-csokis kölesgombóc

0,0

0 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Paskó atya konyhája
Epres-csokis kölesgombóc
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

1226
Kalória
28.8g
Fehérje
179.4g
Szénhidrátok
41.8g
Zsír
166.6g
Víz
202.8g
Koleszterin
15.1g
Rost
61.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

Összesen 1226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

Összesen 4898 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

Összesen 216 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    28.8 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    203 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1340.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    294 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    514 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    179.4 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    166.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    238 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    520 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1054 micro
Összesen 1226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    115.3 g

Zsír

  • Összesen
    167.1 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    811 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5363.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    1178 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    824 mg
  • Foszfor
    2057 mg
  • Nátrium
    1184 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    717.7 g
  • Cukor
    245 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

Víz

  • Összesen
    666.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    953 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    178 mg
  • D vitamin:
    169 micro
  • K vitamin:
    277 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    565 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    777 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    2082 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4216 micro
Összesen 4898 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    29.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 216 kcal

Elkészítés

Kölesgombóc

  1. Először is főzzük meg a kölest. Lassú tűzön, keverve főzzük, míg a köles be nem sűrűsödik. Kell neki legalább 30 perc, míg megfő, a köles szemek kinyílnak. Közben adjunk hozzá cukrot, a végén pedig vanília kivonatot. Ekkor hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A csokit olvasszuk meg gőzön. A tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük hozzá az olvasztott csokoládét. A tejszínes csokoládét tegyük a hűtőbe, amíg teljesen meg nem dermed.
  3. Ha a köles is kihűlt (legjobb egy nappal korábban elkészíteni), adjunk hozzá egy tojássárgáját, és ha kell, egy-két kanál tejet, hogy jól kezelhető, de sűrű masszát kapjunk. Vizezzük meg a kezünket, és egy kisebb marék kölest vegyünk a markunkba, és lapítsuk ki. Tegyünk a közepébe a tejszínes csokoládéból annyit, hogy a kölest gombóc formájában kerekíteni tudjuk közepén a csokival.
  4. Ekkor forgassuk meg a kekszdarában, forgassuk meg a felvert tojásba, ismét a kekszdarába és tegyük forró olajba pár percre. 1-2 perc elegendő a forró olajban, épp, hogy csak színt kapjon és a közepén a csoki ismét felolvadjon. Amikor megpirosodott vegyük ki.
  5. Egy serpenyőben aprítsunk földiepret, adjunk hozzá 3-4 kanál vizet, 2-3 kanál cukrot, és főzzünk belőle egy finom eperragut. Aprítsunk bele friss bazsalikomot, és ízesítsük balzsamecettel. Ne főzzük szét az epret, csak éppen, hogy a cukor elolvadjon. A gombócokat tegyük egy tányér közepére, körben locsoljuk meg az eperraguval és díszítsük citromfűvel.
  6. Melegen tálaljuk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 5 perc

A köles lúgosít, egészséges, sokat kellene fogyasztani. Ezt a receptet én készítettem először, és a 2011-es Magyarország Kecskeméti barackos kölestortája ihlette. Sokszor aratott sikert, nem csak baráti körben, de Borbás Marcsi, a Gasztroangyal délvidéki forgatása alkalmával is egy nyitó étel volt. Panírozva, földieperrel, csokival töltve. Érdemes kipróbálni!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Lakos Benedek

A tökéletes piskóta

Rengeteg sütemény alapját adja, megannyiszor desszerthez szükséges, mégis sokaknak mumus a piskóta készítése. Az egyszerű hozzávalókból nem mindig sül meg az a légies, könnyed, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!