r
Nosalty Logó

Epres-csokis kölesgombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Paskó atya konyhája
Epres-csokis kölesgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

Összesen 1226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

Összesen 4898 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

Összesen 216 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    28.8 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    203 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1340.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    294 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    514 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    179.4 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    166.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    238 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    520 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1054 micro
Összesen 1226 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    115.3 g

Zsír

  • Összesen
    167.1 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    811 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5363.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    1178 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    824 mg
  • Foszfor
    2057 mg
  • Nátrium
    1184 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    717.7 g
  • Cukor
    245 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    666.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    953 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    178 mg
  • D vitamin:
    169 micro
  • K vitamin:
    277 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    565 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    777 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    2082 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4216 micro
Összesen 4898 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 216 kcal

Hozzávalók

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

Elkészítés

Kölesgombóc

  1. Először is főzzük meg a kölest. Lassú tűzön, keverve főzzük, míg a köles be nem sűrűsödik. Kell neki legalább 30 perc, míg megfő, a köles szemek kinyílnak. Közben adjunk hozzá cukrot, a végén pedig vanília kivonatot. Ekkor hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A csokit olvasszuk meg gőzön. A tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük hozzá az olvasztott csokoládét. A tejszínes csokoládét tegyük a hűtőbe, amíg teljesen meg nem dermed.
  3. Ha a köles is kihűlt (legjobb egy nappal korábban elkészíteni), adjunk hozzá egy tojássárgáját, és ha kell, egy-két kanál tejet, hogy jól kezelhető, de sűrű masszát kapjunk. Vizezzük meg a kezünket, és egy kisebb marék kölest vegyünk a markunkba, és lapítsuk ki. Tegyünk a közepébe a tejszínes csokoládéból annyit, hogy a kölest gombóc formájában kerekíteni tudjuk közepén a csokival.
  4. Ekkor forgassuk meg a kekszdarában, forgassuk meg a felvert tojásba, ismét a kekszdarába és tegyük forró olajba pár percre. 1-2 perc elegendő a forró olajban, épp, hogy csak színt kapjon és a közepén a csoki ismét felolvadjon. Amikor megpirosodott vegyük ki.
  5. Egy serpenyőben aprítsunk földiepret, adjunk hozzá 3-4 kanál vizet, 2-3 kanál cukrot, és főzzünk belőle egy finom eperragut. Aprítsunk bele friss bazsalikomot, és ízesítsük balzsamecettel. Ne főzzük szét az epret, csak éppen, hogy a cukor elolvadjon. A gombócokat tegyük egy tányér közepére, körben locsoljuk meg az eperraguval és díszítsük citromfűvel.
  6. Melegen tálaljuk!
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2127
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 07.

Ajánló

Emiatt a recept miatt teszek minden évben a fagyasztóba földiepret, mert ezt a receptet sokan kérik, amikor borvacsorára jönnek hozzánk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Paskó atya konyhája 14 recept

A köles lúgosít, egészséges, sokat kellene fogyasztani. Ezt a receptet én készítettem először, és a 2011-es Magyarország Kecskeméti barackos kölestortája ihlette. Sokszor aratott sikert, nem csak baráti körben, de Borbás Marcsi, a Gasztroangyal délvidéki forgatása alkalmával is egy nyitó étel volt. Panírozva, földieperrel, csokival töltve. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

Kölesgombóc

Töltelék

Panírozás

Eperragu

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...