r
Nosalty Logó

Epres-bodzás-vaníliás fraisier epermousse-szal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
bagab
Epres-bodzás-vaníliás fraisier epermousse-szal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Összesen 314 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Összesen 3754 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Összesen 206 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 314 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    71.8 g

Zsír

  • Összesen
    202.9 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1674 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2576.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    766 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    985 mg
  • Nátrium
    539 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    420.8 g
  • Cukor
    302 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    830 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1918 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    300 mg
  • D vitamin:
    309 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    1004 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1883 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1563 micro
Összesen 3754 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 206 kcal

Hozzávalók

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Elkészítés

Vajas piskóta:

  1. A puha vajat a porcukorral és a citrom lereszelt héjával kihabosítjuk, majd két-három részletben hozzádolgozzuk felvert tojásokat. Végül ezekhez hozzáforgatjuk a lisztet.
  2. Egy 20 cm-es és egy 18 cm-es tortalapra lesz szükség, ezért a tésztát sütőpapírra kenjük ki szűk egy centi vastagon. Érdemes picit nagyobbra kikenni a lapokat, majd kiszúrni a már kisült piskótából. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt sülnek meg a piskóták.

Eper-bodzazselé:

  1. Az epreket a bodzaszörppel összeturmixoljuk (jó, ha kicsit darabos marad).
  2. Feltesszük melegíteni, hozzáadjuk a cukrot, és amikor már gőzöl, és a cukor is elolvadt, hozzáadjuk a zselatint, majd forrástól számított egy-két percig főzzük.
  3. Egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük, és kifagyasztjuk.

Vanília-bodzamousse:

  1. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, majd beleáztatjuk a bodzavirágokat, és akár egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.
  2. Pihentetést követően a mousse-hoz leszűrjük a tejet (2.5 dl legyen!).
  3. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd csomómentesre keverjük a bodzás tejjel. Sűrű pudingot főzünk belőle, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat.
  4. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, több részletben hozzákeverjük a habbá vert tejszínt.

Epermousse:

  1. Az eperpüré felét a citromlével és a cukorral kb. 80°C-ig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Ezután hozzákeverjük a maradék eperpürét.
  2. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben, óvatosan hozzáforgatjuk az epres részhez. Hűtőben kb. 3 óra alatt teljesen megszilárdul.

Összeállítás:

  1. Egy 20 cm átmérőjű tortakarika aljába tesszük a nagyobbik piskótalapot, erre jön a kifagyasztott zseléréteg.
  2. A torta szélét körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel, majd ráönteni a vanília-bodzamousse-t. Erre jöhet a második (kisebbik) piskótalap, amit kicsit érdemes finoman lenyomni. A piskóta fölé jön az epermousse. Ezt hűtőbe rakjuk kb. 4 órára.
  3. Legvégül ráöntjük a frissen készített glaze-t (lásd lentebb). Felvágás előtt még egy órára visszarakjuk a hűtőbe, hogy a torta teteje is megkössön.

Eper-bodza glaze:

  1. Az eperpürét a bodzaszörppel forrásig melegítjük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. HA KICSIT HŰLT, egyenletesen a torta tetejére helyezzük.
  2. Hűtőben a glaze kb. 1 óra alatt megköt a torta tetején.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 769
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szülinapra készült a torta. Eredetileg gőz felett olvasztott csokoládéval került rá még felirat, de legközelebb már fondantból készült betűk kerülnek majd rá, mert a torta tetején lévő Eper-bodza glaze-en elmosódott kissé a csokifelirat.

Hozzávalók

Vajas piskóta:

Eper-bodzazselé:

Vanília-bodzamousse:

Epermousse:

Összeállítás:

Eper-bodza glaze:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...