Epres-bodzás-vaníliás fraisier epermousse-szal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
bagab
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Vajas piskóta:
-
8g vaj60 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
Eper-bodzazselé:
-
14g eper4 kcal
-
3g szörp8 kcal
-
0g lapzselatin1 kcal
-
1g cukor3 kcal
Vanília-bodzamousse:
-
21g tej12 kcal
-
0g bodzavirág0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
2g finomliszt8 kcal
-
0g lapzselatin1 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
Epermousse:
-
21g eper6 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
4g cukor14 kcal
-
0g lapzselatin1 kcal
-
10g habtejszín30 kcal
Összeállítás:
-
8g eper3 kcal
-
4g szörp13 kcal
-
0g lapzselatin1 kcal
Eper-bodza glaze:
Összesen
314
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Vajas piskóta:
-
100g vaj717 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Eper-bodzazselé:
-
170g eper51 kcal
-
30g szörp91 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
10g cukor39 kcal
Vanília-bodzamousse:
-
250g tej140 kcal
-
0g bodzavirág0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
3g lapzselatin11 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
Epermousse:
-
250g eper75 kcal
-
7g citromlé2 kcal
-
43g cukor166 kcal
-
3g lapzselatin11 kcal
-
125g habtejszín365 kcal
Összeállítás:
-
100g eper30 kcal
-
50g szörp152 kcal
-
4g lapzselatin14 kcal
Eper-bodza glaze:
Összesen
3754
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Vajas piskóta:
-
5.4g vaj39 kcal
-
5.4g porcukor21 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
12g tojás15 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
Eper-bodzazselé:
-
9.2g eper3 kcal
-
1.6g szörp5 kcal
-
0.1g lapzselatin0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
Vanília-bodzamousse:
-
13.6g tej8 kcal
-
0g bodzavirág0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
2.7g cukor11 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
-
8.2g habtejszín24 kcal
Epermousse:
-
13.6g eper4 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
-
6.8g habtejszín20 kcal
Összeállítás:
-
5.4g eper2 kcal
-
2.7g szörp8 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
Eper-bodza glaze:
Összesen
206
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
314
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 71.8 g
Zsír
-
Összesen 202.9 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1674 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2576.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 766 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 985 mg
-
Nátrium 539 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 420.8 g
-
Cukor 302 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 830 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1918 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 300 mg
-
D vitamin: 309 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 315 micro
-
Kolin: 1004 mg
-
Retinol - A vitamin: 1883 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1563 micro
Összesen
3754
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 140.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
206
kcal
Hozzávalók
Vajas piskóta:
-
10 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
10 dkg finomliszt
-
4 db tojás
-
1 citromból nyert citromhéj
Eper-bodzazselé:
-
17 dkg eper
-
30 ml szörp
-
1 db lapzselatin
-
1 csapott ek cukor
Vanília-bodzamousse:
-
250 ml tej
-
4 db bodzavirág
-
1 db vanília
-
2 db tojássárgája
-
5 dkg cukor
-
2.5 dkg finomliszt
-
1.5 db lapzselatin
-
15 dkg habtejszín
Epermousse:
-
25 dkg eper
-
7 ml citromlé
-
4.3 dkg cukor
-
1.5 db lapzselatin
-
125 g habtejszín
Összeállítás:
-
10 dkg eper
-
50 ml szörp
-
2 db lapzselatin
Eper-bodza glaze:
Elkészítés
Vajas piskóta:
- A puha vajat a porcukorral és a citrom lereszelt héjával kihabosítjuk, majd két-három részletben hozzádolgozzuk felvert tojásokat. Végül ezekhez hozzáforgatjuk a lisztet.
- Egy 20 cm-es és egy 18 cm-es tortalapra lesz szükség, ezért a tésztát sütőpapírra kenjük ki szűk egy centi vastagon. Érdemes picit nagyobbra kikenni a lapokat, majd kiszúrni a már kisült piskótából. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt sülnek meg a piskóták.
Eper-bodzazselé:
- Az epreket a bodzaszörppel összeturmixoljuk (jó, ha kicsit darabos marad).
- Feltesszük melegíteni, hozzáadjuk a cukrot, és amikor már gőzöl, és a cukor is elolvadt, hozzáadjuk a zselatint, majd forrástól számított egy-két percig főzzük.
- Egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük, és kifagyasztjuk.
Vanília-bodzamousse:
- A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, majd beleáztatjuk a bodzavirágokat, és akár egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.
- Pihentetést követően a mousse-hoz leszűrjük a tejet (2.5 dl legyen!).
- A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd csomómentesre keverjük a bodzás tejjel. Sűrű pudingot főzünk belőle, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott zselatinlapokat.
- Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, több részletben hozzákeverjük a habbá vert tejszínt.
Epermousse:
- Az eperpüré felét a citromlével és a cukorral kb. 80°C-ig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Ezután hozzákeverjük a maradék eperpürét.
- A tejszínt habbá verjük, majd két részletben, óvatosan hozzáforgatjuk az epres részhez. Hűtőben kb. 3 óra alatt teljesen megszilárdul.
Összeállítás:
- Egy 20 cm átmérőjű tortakarika aljába tesszük a nagyobbik piskótalapot, erre jön a kifagyasztott zseléréteg.
- A torta szélét körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel, majd ráönteni a vanília-bodzamousse-t. Erre jöhet a második (kisebbik) piskótalap, amit kicsit érdemes finoman lenyomni. A piskóta fölé jön az epermousse. Ezt hűtőbe rakjuk kb. 4 órára.
- Legvégül ráöntjük a frissen készített glaze-t (lásd lentebb). Felvágás előtt még egy órára visszarakjuk a hűtőbe, hogy a torta teteje is megkössön.
Eper-bodza glaze:
- Az eperpürét a bodzaszörppel forrásig melegítjük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott lapzselatinokat. HA KICSIT HŰLT, egyenletesen a torta tetejére helyezzük.
- Hűtőben a glaze kb. 1 óra alatt megköt a torta tetején.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 8 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 769
- Feltöltés dátuma: 2019. április 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
bagab
1 recept
Szülinapra készült a torta. Eredetileg gőz felett olvasztott csokoládéval került rá még felirat, de legközelebb már fondantból készült betűk kerülnek majd rá, mert a torta tetején lévő Eper-bodza glaze-en elmosódott kissé a csokifelirat.