r
Nosalty Logó

Egyszerű foszlós panettone mandulás latte macchiatóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Egyszerű foszlós panettone mandulás latte macchiatóval
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

panettone

mandulás latte macchiato

Összesen 733 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

panettone

mandulás latte macchiato

Összesen 5882 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír

panettone

mandulás latte macchiato

Összesen 298 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    29.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    248 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    604.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    235 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.7 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    247 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    250 micro
Összesen 733 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130 g

Zsír

  • Összesen
    234.1 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1988 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4833.9 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    320 mg
  • Kálcium
    945 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    355 mg
  • Foszfor
    1877 mg
  • Nátrium
    1300 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    813.4 g
  • Cukor
    318 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    555 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2010 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    331 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    630 micro
  • Kolin:
    1367 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1973 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    383 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1996 micro
Összesen 5882 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 298 kcal

Hozzávalók

panettone

mandulás latte macchiato

  • 2 dl tej
  • 40 ml kávé (espresso, Nespresso Variations Italia Amaretti kávékapszulából)
  • 1 ek mandulapehely (pirított, ízlés szerint)

Elkészítés

panettone

  1. Az írót picit megmelegítjük, majd belekeverünk egy kanál cukrot és az élesztőt. Lefedjük és hagyjuk felfutni.
  2. Közben egy nagy keverőtálba kimérünk 600 gramm lisztet. Hozzáadjuk a tojásokat, belereszeljük egy-egy narancs és citrom héját, megszórjuk egy csipet sóval és meglötyköljük egy-két evőkanál rummal és vaníliaromával.
  3. Hozzáadjuk az élesztős írót és elkezdjük összegyúrni. Érdemes konyhai robotgépet, de legalább dagasztófejes kézi habverőt használni, mert a dagasztás bizony kemény munka! Nem is állunk meg, amíg szép fényes nem lesz – ez géppel nagyjából 10 percet vesz igénybe.
  4. A megdagasztott tésztát labdába gyúrjuk, majd visszatesszük a keverőtálba. Egy kanál olajjal bekenjük a tetejét, majd fóliával befedjük és a duplájára kelesztjük. Az olaj és a fólia azért fontos, hogy a tészta felszíne ne érintkezzen a levegővel és száradjon ki.
  5. Amikor szépen megkelt a tésztánk, galád módon beleboxolunk egyet-kettőt, hogy összeessen. Hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, és elkezdjük összedolgozni. Ha van gépünk, továbbra is ragaszkodjunk hozzá!
  6. A vaj nagy részét (kb. 180 grammot) evőkanalanként elkezdjük hozzáadni a tésztához. Miután minden vaj belekerült, még további 10-15 percet dagasztjuk, míg fényes lesz. Ha azt érezzük, nagyon nem akar összeállni, szórjunk bele egy evőkanál lisztet – csodákra képes!
  7. A tésztát ezután a már ismert olajos-fóliás módszerrel lefedjük, és ismételten a duplájára kelesztjük.
  8. Amíg kel a tészta, az aszalványok közül a meggyet és a mazsolát egy kis tálkában összekeverjük egy kevés tejjel és némi rummal. Felforraljuk (erre barbár módon tökéletes választás a mikró), majd hagyjuk állni 1-1.5 órát. Amikor már szépen megszívták magukat a szemek, leöntjük róluk a folyadékot, lecsepegtetjük, majd összeforgatjuk 1-2 evőkanál liszttel.
  9. A megkelt tésztát enyhén beolajozott felületre tesszük. Kicsit széthúzogatjuk-lapítjuk, majd megszórjuk az aszalt gyümölcsökkel (a beáztatottakkal és a szárazakkal is) és az aprított mandulával, amiket aztán jól beledolgozunk a tésztába.
  10. Ez a tésztamennyiség két közepes, 14 centi átmérőjű papír panettoneformához elegendő. A két tésztafelet egyenként amennyire tudjuk, labdává gyúrjuk, majd a formákba tesszük. Figyeljünk rá, hogy maximum a forma kétharmadáig érjen a tészta.
  11. Fedjük le a formákat és kelesszük addig a tésztát, míg a közepe eléri a forma peremének szintjét. Ekkor kenjük meg a tetejét tojással, majd egy éles késsel vágjunk keresztet a tészták tetejébe. A vágás vonalában morzsoljuk szét a maradék kis vajat.
  12. 175°C-os sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük őket. NAGYON fontos, hogy ne használjunk légkeverést, attól a tészták túl nagyra nőnek és széteshetnek. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.
  13. A sütőből kiszedett panettonékat szúrjuk át 2-2 nyárssal. A két pálcát párhuzamosan kell átszúrnunk, a panettone aljához közel. Ezután a panettonékat „feszítsük ki” két masszív, azonos magasságú tárgy közé – mintha létrát fektetnénk két háztető közé. Hagyjuk őket így, míg teljesen kihűlnek, ezzel akadályozzuk ugyanis meg, hogy összeessenek, vagy belül lyukassá váljanak.
  14. A teljesen kihűlt panettonéból szedjük ki a pálcákat.
  15. Tálaláskor hintsük meg a tetejét porcukorral. Maga a karácsony!

mandulás latte macchiato

  1. A hideg tejet tejhabosítóban pár másodperc alatt felhabosítjuk.
  2. Amikor kész, óvatos, körkörös mozdulatokkal kicsit összekeverjük a tejet és a tejhabot.
  3. Egy nagyobb pohárba átöntjük a habos tejet, majd a tetejére lefőzünk egy csodás illatú, amaretti ízesítésű espressót. A tetejére ízlés szerint szórjunk pirított mandulapelyhet.
  4. Egy szelet panettone társaságában ráérősen elkortyolgatjuk. Reggelire, uzsonna gyanánt, kávészünetben vagy egy jó könyv mellé egyaránt csodás választás.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 35
  • Össznézettség: 5787
  • Feltöltés dátuma: 2020. november 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A panettone hatalmas népszerűségre tett szerint az elmúlt pár évben világszerte, karácsony környékén szinte nincs olyan pékség és üzletlánc, ahol ne találkozhatnánk az előre csomagolt süteményekkel. Pedig házilag is érdemes megpróbálkozni bele, mert bár időigényes, egyáltalán nem lehetetlen elkészíteni. Ahhoz az érzéshez viszont semmi nem fogható, amikor a saját panettonénket mártogatjuk egy pohár csodás, amaretti ízesítésű latte macchiatóba!

Hozzávalók

panettone

mandulás latte macchiato

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...