Egyszerű foszlós panettone mandulás latte macchiatóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
panettone
-
21g író8 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
4 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
9g mazsola26 kcal
-
30 kcal
-
16 kcal
-
16 kcal
-
16 kcal
-
4g mandula22 kcal
-
7g tojás9 kcal
mandulás latte macchiato
Összesen
733
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
panettone
-
165g író66 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g instant élesztő33 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g rum18 kcal
-
0 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
70g mazsola209 kcal
-
70g aszalt áfonya243 kcal
-
129 kcal
-
129 kcal
-
129 kcal
-
30g mandula177 kcal
-
55g tojás69 kcal
mandulás latte macchiato
Összesen
5882
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
panettone
-
8.3g író3 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.5g instant élesztő2 kcal
-
30.3g finomliszt110 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.4g rum1 kcal
-
0 kcal
-
11.1g tojás14 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
10.1g vaj72 kcal
-
3.5g mazsola11 kcal
-
3.5g aszalt áfonya12 kcal
-
7 kcal
-
7 kcal
-
7 kcal
-
1.5g mandula9 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
mandulás latte macchiato
-
10.1g tej6 kcal
-
2g kávé0 kcal
-
0.4g mandulapehely2 kcal
Összesen
298
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 29.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 248 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 604.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 235 mg
-
Nátrium 163 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 69.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 247 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 250 micro
Összesen
733
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130 g
Zsír
-
Összesen 234.1 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1988 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4833.9 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 320 mg
-
Kálcium 945 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 355 mg
-
Foszfor 1877 mg
-
Nátrium 1300 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 813.4 g
-
Cukor 318 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 555 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2010 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 331 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 630 micro
-
Kolin: 1367 mg
-
Retinol - A vitamin: 1973 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 383 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1996 micro
Összesen
5882
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.1 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
298
kcal
Hozzávalók
panettone
-
1 ek cukor
-
10 g instant élesztő
-
600 g finomliszt
-
1 késhegynyi só
-
1 ek rum
-
1 ek vanília kivonat
-
4 db tojás
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
100 g cukor
-
3 db tojássárgája
-
70 g mazsola
-
70 g aszalt áfonya
-
40 g kandírozott ananász
-
40 g kandírozott papaja
-
30 g mandula
-
1 db tojás
mandulás latte macchiato
-
2 dl tej
Elkészítés
panettone
- Az írót picit megmelegítjük, majd belekeverünk egy kanál cukrot és az élesztőt. Lefedjük és hagyjuk felfutni.
- Közben egy nagy keverőtálba kimérünk 600 gramm lisztet. Hozzáadjuk a tojásokat, belereszeljük egy-egy narancs és citrom héját, megszórjuk egy csipet sóval és meglötyköljük egy-két evőkanál rummal és vaníliaromával.
- Hozzáadjuk az élesztős írót és elkezdjük összegyúrni. Érdemes konyhai robotgépet, de legalább dagasztófejes kézi habverőt használni, mert a dagasztás bizony kemény munka! Nem is állunk meg, amíg szép fényes nem lesz – ez géppel nagyjából 10 percet vesz igénybe.
- A megdagasztott tésztát labdába gyúrjuk, majd visszatesszük a keverőtálba. Egy kanál olajjal bekenjük a tetejét, majd fóliával befedjük és a duplájára kelesztjük. Az olaj és a fólia azért fontos, hogy a tészta felszíne ne érintkezzen a levegővel és száradjon ki.
- Amikor szépen megkelt a tésztánk, galád módon beleboxolunk egyet-kettőt, hogy összeessen. Hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat, és elkezdjük összedolgozni. Ha van gépünk, továbbra is ragaszkodjunk hozzá!
- A vaj nagy részét (kb. 180 grammot) evőkanalanként elkezdjük hozzáadni a tésztához. Miután minden vaj belekerült, még további 10-15 percet dagasztjuk, míg fényes lesz. Ha azt érezzük, nagyon nem akar összeállni, szórjunk bele egy evőkanál lisztet – csodákra képes!
- A tésztát ezután a már ismert olajos-fóliás módszerrel lefedjük, és ismételten a duplájára kelesztjük.
- Amíg kel a tészta, az aszalványok közül a meggyet és a mazsolát egy kis tálkában összekeverjük egy kevés tejjel és némi rummal. Felforraljuk (erre barbár módon tökéletes választás a mikró), majd hagyjuk állni 1-1.5 órát. Amikor már szépen megszívták magukat a szemek, leöntjük róluk a folyadékot, lecsepegtetjük, majd összeforgatjuk 1-2 evőkanál liszttel.
- A megkelt tésztát enyhén beolajozott felületre tesszük. Kicsit széthúzogatjuk-lapítjuk, majd megszórjuk az aszalt gyümölcsökkel (a beáztatottakkal és a szárazakkal is) és az aprított mandulával, amiket aztán jól beledolgozunk a tésztába.
- Ez a tésztamennyiség két közepes, 14 centi átmérőjű papír panettoneformához elegendő. A két tésztafelet egyenként amennyire tudjuk, labdává gyúrjuk, majd a formákba tesszük. Figyeljünk rá, hogy maximum a forma kétharmadáig érjen a tészta.
- Fedjük le a formákat és kelesszük addig a tésztát, míg a közepe eléri a forma peremének szintjét. Ekkor kenjük meg a tetejét tojással, majd egy éles késsel vágjunk keresztet a tészták tetejébe. A vágás vonalában morzsoljuk szét a maradék kis vajat.
- 175°C-os sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük őket. NAGYON fontos, hogy ne használjunk légkeverést, attól a tészták túl nagyra nőnek és széteshetnek. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.
- A sütőből kiszedett panettonékat szúrjuk át 2-2 nyárssal. A két pálcát párhuzamosan kell átszúrnunk, a panettone aljához közel. Ezután a panettonékat „feszítsük ki” két masszív, azonos magasságú tárgy közé – mintha létrát fektetnénk két háztető közé. Hagyjuk őket így, míg teljesen kihűlnek, ezzel akadályozzuk ugyanis meg, hogy összeessenek, vagy belül lyukassá váljanak.
- A teljesen kihűlt panettonéból szedjük ki a pálcákat.
- Tálaláskor hintsük meg a tetejét porcukorral. Maga a karácsony!
mandulás latte macchiato
- A hideg tejet tejhabosítóban pár másodperc alatt felhabosítjuk.
- Amikor kész, óvatos, körkörös mozdulatokkal kicsit összekeverjük a tejet és a tejhabot.
- Egy nagyobb pohárba átöntjük a habos tejet, majd a tetejére lefőzünk egy csodás illatú, amaretti ízesítésű espressót. A tetejére ízlés szerint szórjunk pirított mandulapelyhet.
- Egy szelet panettone társaságában ráérősen elkortyolgatjuk. Reggelire, uzsonna gyanánt, kávészünetben vagy egy jó könyv mellé egyaránt csodás választás.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 35
- Össznézettség: 5787
- Feltöltés dátuma: 2020. november 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
A panettone hatalmas népszerűségre tett szerint az elmúlt pár évben világszerte, karácsony környékén szinte nincs olyan pékség és üzletlánc, ahol ne találkozhatnánk az előre csomagolt süteményekkel. Pedig házilag is érdemes megpróbálkozni bele, mert bár időigényes, egyáltalán nem lehetetlen elkészíteni. Ahhoz az érzéshez viszont semmi nem fogható, amikor a saját panettonénket mártogatjuk egy pohár csodás, amaretti ízesítésű latte macchiatóba!