Egybesült lencsés gombafasírt
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
A fasírthoz
-
25g kenyér69 kcal
-
25g tej14 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
125g gomba27 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
6g dió41 kcal
-
6g zsemlemorzsa25 kcal
-
19g lencse66 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
19g áfonyadzsem52 kcal
Összesen
332
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
A fasírthoz
-
200g kenyér548 kcal
-
200g tej112 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
1000g gomba213 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
50g dió327 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
150g lencse528 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
150g áfonyadzsem417 kcal
Összesen
2640
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
A fasírthoz
-
9.7g kenyér27 kcal
-
9.7g tej5 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
8.2g vöröshagyma3 kcal
-
48.5g gomba10 kcal
-
0.5g balzsamecet0 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
2.4g dió16 kcal
-
2.4g zsemlemorzsa10 kcal
-
7.3g lencse26 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7.3g áfonyadzsem20 kcal
Összesen
128
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.7 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 622.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 200 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 152.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 153 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
332
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 117.6 g
Zsír
-
Összesen 74.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4980.8 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 815 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 371 mg
-
Foszfor 1957 mg
-
Nátrium 1598 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 395.9 g
-
Cukor 127 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 1219.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 108 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1225 micro
-
Kolin: 546 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 344 micro
Összesen
2640
kcal
- 7% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 241.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 59.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
128
kcal
Hozzávalók
A fasírthoz
-
4 szelet kenyér
-
200 ml tej
-
2 ek olívaolaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
2 ek balzsamecet
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 teáskanál oregánó
-
1 teáskanál kakukkfű
-
50 g dió
-
50 g zsemlemorzsa
-
150 g lencse
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A fasírthoz
- A kenyérszeletek héját levágjuk, majd darabokra tépjük a belsejüket és a tejbe áztatjuk.
- A gombákat megtisztítjuk és felaprítjuk. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát. Teljesen üvegesre pároljuk, majd beleszórjuk a felkarikázott fokhagymát is, 2 percig pirítjuk. Ekkor jöhet a gomba: nagy lángon addig főzzük, míg a nedvesség nagy részét ki nem adja, majd tovább, míg enyhén le nem pirul a serpenyőben. Ezen a ponton öntsük nyakon az ecettel és szórjuk meg a fűszerekkel, majd zárjuk el alatta a lángot.
- A diót aprítógépben durvára dolgozzuk, majd elkeverjük a zsemlemorzsával. A lencsét teljesen puhára főzzük (az sem baj, ha szétfő). A beáztatott kenyeret kinyomkodjuk, hogy ne maradjon benne tej.
- Minden hozzávalót egy aprítógépbe teszünk, ahol nagyjából sima masszává dolgozzuk őket. Nem baj, ha kicsit darabos marad a gomba vagy a lencse, legalább lesz a fasírtnak egy kis textúrája.
- A masszát kiolajozott kenyérformába tesszük, elegyengetjük és a tetejét is enyhén bekenjük olajjal. 180 fokos sütőben 1 óráig sütjük. Hagyjuk kihűlni a formában, majd tálra borítjuk, a tetejét megkenjük a vörösáfonya-lekvárral és ekképp tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 4133
- Feltöltés dátuma: 2023. november 06.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
szilveszter
kategória:
szilveszteri levesek, főételek, köretek
további kategória:
húsvét
kategória:
húsmentes ünnepi és böjti ételek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
369 recept
Egyes egybensült húskenyerek elbújhatnának a most bemutatkozó gombás, lencsés, diós fasírt elől. Persze ez nem verseny. Készítsük el mindenesetre az alábbi gombafasírtot akkor, ha vegetáriánusként egy lenyűgöző főételre, vagy húsevőként némi izgalomra vágyunk.