Egybesült karaj Gravy mártással
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Audrey
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
333g sertés rövidkaraj553 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
2 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
5g fokhagyma7 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g olívaolaj250 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
83g alaplé6 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
Összesen
878
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
2000g sertés rövidkaraj3320 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
10 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
42g rozmaring55 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
170g olívaolaj1503 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
Összesen
5274
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
60.8g sertés rövidkaraj101 kcal
-
4.9g sárgarépa2 kcal
-
2.4g halványító zeller0 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
1.3g rozmaring2 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.2g olívaolaj46 kcal
-
6.1g fehérbor5 kcal
-
15.2g alaplé1 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
Összesen
161
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.4 g
Zsír
-
Összesen 56.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1480 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 755 mg
-
Nátrium 455 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 315.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 218 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 825 micro
-
β-karotin 1999 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Összesen
878
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 434.4 g
Zsír
-
Összesen 339.9 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 254 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 58 g
-
Koleszterin 1280 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8880 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 540 mg
-
Kálcium 442 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 582 mg
-
Foszfor 4532 mg
-
Nátrium 2728 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1891.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1306 micro
-
B6 vitamin: 15 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 420 micro
-
K vitamin: 144 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 114 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 1185 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11992 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 577 micro
Összesen
5274
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 269.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 57.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 150 micro
-
β-karotin 365 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
161
kcal
Hozzávalók
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes szár halványító zeller
-
1 közepes db vöröshagyma
-
6 szál rozmaring
-
2 ek őrölt fűszerkömény
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
bors ízlés szerint
-
2 dl olívaolaj
-
5 dl alaplé
-
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés
- Egy kávédarálóban vagy mozsárban őröljük finom porrá a következő fűszereket: babérlevél, 3 ág rozmaring levelei, citromhéj, köménymag, chili, bors. A kapott port dolgozzuk össze az olívaolajjal és 4 gerezd zúzott fokhagymával.
- A kicsontozott karajt fektessük egy vágódeszkára, és irdaljuk be a tetejét, mintha szeleteket vágnánk, csak nem olyan mélyen, az aljába pedig hegyes késel bökjünk lyukakat. A fűszeres keverékkel dörzsöljük be a húst, hogy mindenhova, a vágásokba is jusson, majd egy tálban lefedve hagyjuk pár órát pácolódni, a legjobb ha egy éjszakát a hűtőben pihen.
- A sütőt melegítsük fel 200 fokra. Közben a húst sózzuk be és egy serpenyőben vagy edényben pirítsuk elő. A legjobb, ha van olyan serpenyő, sütőedény, amit a tűzhelyen és a sütőben is tudunk használni, kevesebbet kell akkor mosogatni. Én önött vasedényben szoktam készíteni. Nem kell sokáig sütni, csak addig, hogy egy kis színt, kérget kapjon, alul-felül 1-2 perc, majd a két oldalán is 1-2 perc.
- Az így előpirított húst tegyük egy tepsibe, sütőedénybe (vagy ha abban pirítottuk hagyjuk benne), akkorába, hogy kényelmesen elférjen a hús és mellette maradjon még némi hely majd a zöldségeknek. Öntsünk alá 1 dl bort, és fedjük le (legjobb öntött vasedényben vagy jénaiban).
- Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, amin vegyük is le a hőmérsékletet 150 fokra. Így letakarva süssük 150 fokon 40 percen keresztül. 40 perc után tegyük a hús köré a durvára darabolt zellerszárat, a répát, a hagymát, 6 gerezd fokhagymát, a maradék rozmaring ágakat. Kicsit rázzuk, keverjük össze a zöldségeket, majd süssük még további 1 óráig lefedve. Ekkor vegyük le a fedőt és anélkül még 20 percig pirítsuk.
- Amikor letelt az idő, a húst vegyük ki a tepsiből, és alufóliával letakarva pihentessük kb 30 percig.
- Ez idő alatt a tepsiben maradt sült zöldségekből és a pecsenyeléből el lehet készíteni a mártást. Először öntsük le vagy kanalazzuk le a felesleges zsírt a tetejéről. Krumplinyomóval törjük össze a zöldségeket, szórjunk rá 1 ek lisztet, és keverjük el, majd adjunk hozzá kb 4 dl alaplét és 1 dl bort. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk a szószt kb. 20 percig, amíg el nem ér egy hígabb krémleves sűrűséget. A tepsiben vagy egy külön edénybe átkotorva is készíthetjük a tűzhelyen. Miután beforraltuk, amennyire tudjuk, az egészet passzírozzuk át egy sűrű szövésű szűrőn egy kanál hátuljának a segítségével. Keverjük össze, és kész is a mártás!
- Tálaláskor vágjunk fél-egy cm vastag szeleteket a húsból, és a szósszal leöntve kínáljuk, vagy egy szószos, mártásos tálkában tegyük a hús mellé, hogy kedvére locsolhasson a húsra mindenki.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 949
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 72
- Össznézettség: 99627
- Feltöltés dátuma: 2014. október 16.
Ajánló
A mártás bármilyen más sült hússal együtt, sült hús mellé elkészíthető. Botmixerrel is össze lehet turmixolni a szószt, de előtte szedjük ki a rozmaring ágakat és ebben az esetben mindenképp pucoltan tegyük bele a fokhagymát, hagymát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Audrey
71 recept
A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem egybesült húsokat, mert unalmasnak találtam, de ilyen mártással kiegészítve már egyáltalán nem nevezhető annak, igazi ünnepi vacsora. A Gravy mártás alapját a pecsenyelé vagyis a húsból kisült finomságok és a hússal sült zöldségek adják.